Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχικό Τραύμα: Κατανόηση των ασυνήθιστων μονοπατιών της μνήμης

Ψυχικό Τραύμα: Κατανόηση των ασυνήθιστων μονοπατιών της μνήμης

Ψυχικό Τραύμα: Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman εμβαθύνει στην περίπλοκη σχέση μεταξύ τραύματος και μνήμης, ρίχνοντας φως στον τρόπο με τον οποίο ανακαλούμε ανησυχητικά επεισόδια.

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman εμβαθύνει στην περίπλοκη σχέση μεταξύ τραύματος και μνήμης, ρίχνοντας φως στον τρόπο με τον οποίο ανακαλούμε ανησυχητικά επεισόδια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ανάμνηση των γεγονότων επηρεάζεται σημαντικά από τις συναισθηματικές συνέπειες και όχι από τις προηγούμενες, παρουσιάζοντας συνέπειες για μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, θεραπείες PTSD και μείωση της μνήμης σε διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ. Ο επικεφαλής συγγραφέας Paul Bogdan τονίζει τη σαφήνεια της μελέτης, επιδεικνύοντας μια νέα διάσταση στην κατανόηση του αντίκτυπου των συναισθημάτων στη μνήμη. Η έρευνα προέρχεται από πάνω από 15 χρόνια εργασίας στο Εργαστήριο, με επικεφαλής καθηγητές ψυχολογίας. Η εστίασή τους σε ανεπιθύμητες αναμνήσεις οδήγησε στην ανάπτυξη ενός συστήματος συναισθηματικής ασφάλειας, ενσωματώνοντας γνωστικές θεραπείες για τη διαφύλαξη της συναισθηματικής ευημερίας ενόψει των ενοχλητικών αναμνήσεων.

Η πρόκληση της μελέτης των τραυματικών αναμνήσεων

Η μελέτη τραυματικών αναμνήσεων αποδεικνύεται πρόκληση καθώς ο εγκέφαλος τείνει να επεξεργάζεται αυτόματα τις αρνητικές εμπειρίες, δίνοντας προτεραιότητα στις μεγάλες ιδέες έναντι των λεπτομερειών. Η έρευνα στοχεύει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα διερευνώντας πώς το αρνητικό συναίσθημα επηρεάζει την ικανότητά μας να ταξινομούμε τις αναμνήσεις σε ένα χρονοδιάγραμμα.

Πειραματική Ρύθμιση

Διεξήχθησαν δύο πανομοιότυπα πειράματα στα οποία συμμετείχαν 72 και 150 συμμετέχοντες αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες είδαν εικόνες που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις και μια ώρα αργότερα, δοκιμάστηκαν για την ικανότητά τους να τοποθετούν τις εικόνες με διαδοχική σειρά. Τα αποτελέσματα έδειξαν σταθερά ότι η ανάκληση της δεύτερης εικόνας βελτιώθηκε όταν οι αρνητικές αναμνήσεις προηγήθηκαν των ουδέτερων στη γραμμή χρόνου.

Ροή μνήμης: Αρνητική έως ουδέτερη

Σε αντίθεση με τη διαίσθηση, η μελέτη υποδηλώνει ότι η μνήμη ρέει από το αρνητικό στο ουδέτερο. Οι συμμετέχοντες ήταν καλύτεροι στο να ανακαλούν ουδέτερες εικόνες μετά από αρνητικές από το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας προσβολής κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, τα άτομα μπορεί να ανακτήσουν αυτό που ειπώθηκε αμέσως μετά με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν.

Μη διαισθητική φύση και εξελικτικές θεωρήσεις

Αν και φαινομενικά μη διαισθητικοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι αρνητικές συναισθηματικές αιχμές προκαλούν μια βιασύνη εστίασης και εγρήγορσης, οδηγώντας σε μια πιο σχολαστική καταγραφή των επόμενων γεγονότων. Αυτό αμφισβητεί τις υποθέσεις σχετικά με τους ανθρώπους που εξελίσσονται για να έχουν καλή μνήμη για γεγονότα που οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα, προτείνοντας ότι η έμφαση δίνεται σε αυτό που ακολουθεί ένα αρνητικό γεγονός.

Συνέπειες για μαρτυρίες μαρτύρων και θεραπείες PTSD

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε νομικά πλαίσια. Οι μαρτυρίες μαρτύρων μπορεί να προσεγγίζονται προσεκτικά, αναγνωρίζοντας την τάση να χάνονται λεπτομέρειες που οδηγούν σε αρνητικά γεγονότα. Επιπλέον, τα ευρήματα συμβάλλουν σε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το PTSD, όπου οι ουδέτερες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν συντριπτικά αρνητικά συναισθήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να κάνετε μια διατροφή που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το Alzheimer;

Θυμόμαστε περισσότερο τον απόηχο ενός θλιβερού γεγονότος

Τι συμβαίνει στη μνήμη σου όταν πίνεις γάλα κάθε μέρα

Πώς τα κύτταρα που αποθηκεύουν πληροφορίες σταθεροποιούνται με την πάροδο του χρόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Close Icon