Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε

Ψυχική υγεία: Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε

Ψυχική υγεία: Ο στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να είναι μια ανεπάρκεια (όπως η ανεργία), ένας κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία κάποιου ή μια προθεσμία στην εργασία

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σας, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων σας, εκφράζουν συχνά το «άγχος» τους αυτή την εποχή του χρόνου. Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, οι άνθρωποι είναι πιθανό να αισθάνονται κουρασμένοι, ευερέθιστοι και καταβεβλημένοι. Ο ορισμός του άγχους είναι η σωματική, ψυχολογική και κοινωνικο-πνευματική αντίδραση σε μια απαίτηση ή στρεσογόνο παράγοντα. Ο στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να είναι μια ανεπάρκεια (όπως η ανεργία), ένας κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία κάποιου ή μια προθεσμία στην εργασία. Ένα ορισμένο ποσό άγχους είναι απαραίτητο για την απόδοση και είναι ακόμη και ευχάριστο μερικές φορές, σύμφωνα με τον Hans Seyle, τον «πατέρα» της έρευνας για το άγχος.

Το άγχος, η επαγγελματική εξουθένωση και το νόημα της ζωής

Ως κοινωνικά όντα στον πυρήνα μας, οι άνθρωποι βασίζονται σε άλλους για να οργανώσουν τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό μας περιβάλλον. Παρόλο που δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς διαπροσωπικές σχέσεις, η ενασχόληση με άλλους σε καταστάσεις υψηλού στρες (όπως η μακροχρόνια φροντίδα του ασθενούς) μπορεί να αποστραγγίσει συναισθηματικά και να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων στρες. Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε ανθρώπινο, το υπερβολικό άγχος ή το λάθος είδος στρες μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε ασθένειες και δυσφορία.

Η εξουθένωση είναι ένας ασαφής όρος και μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους, συνήθως ως πιο περίπλοκος και επιβλαβής από το άγχος. Η επιστημονική βιβλιογραφία το ορίζει ως συνδυασμό συναισθηματικής κόπωσης, αποπροσωποποίησης και μειωμένης λειτουργικότητας.

Η αποπροσωποποίηση είναι η κατάσταση του να νιώθει κανείς αποκομμένος από τον εαυτό του, σαν να βλέπει τον εαυτό του από έξω. Ο κυνισμός, η απώλεια ενσυναίσθησης, καθώς και η σκληρή και αναίσθητη συμπεριφορά, μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας αυτού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άγχος και η εξουθένωση είναι σχετικές εμπειρίες. Αλλά είναι σημαντικό να εστιάσουμε στις διαφορές μεταξύ τους. Το άγχος συνδέεται με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση και μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό. Η εξουθένωση και το στρες αρχίζουν να επικαλύπτονται όταν το άγχος γίνεται παρατεταμένο και χρόνιο, προκαλώντας αγωνία και αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά η επαγγελματική εξουθένωση διακρίνεται από το άγχος με σημαντικούς τρόπους.

Σε ένα εργασιακό πλαίσιο, μερικά από τα ξεκάθαρα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται κοντά ή να βιώνει εξάντληση -ή ένα επίπεδο αγωνίας που είναι πέρα από αυτό του άγχους- είναι όταν αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την αυτοπεποίθησή τους. Παρά το γεγονός ότι είναι ικανό, ένα μέλος του προσωπικού της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί σταδιακά να αισθάνεται ανεπαρκές ή αναποτελεσματικό. Η αναφερόμενη κόπωση μπορεί να περιγραφεί ως εσωτερική εξάντληση ή ως πλήρης φθορά και υπερβολική έκταση. Επιπλέον, αυτό το συνήθως φροντιστικό και προσεκτικό άτομο μπορεί να εμφανίζει έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους ή μια στάση «δεν με νοιάζει» που δεν με ενδιαφέρει.

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις ανθρώπινες υπηρεσίες —συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της ψυχικής υγείας και των σωφρονιστικών υπηρεσιών— βιώνουν συχνά εξάντληση. Η εξάντληση, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αμφιβολία για την ικανότητα του ατόμου είναι μερικά μόνο συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από τη μακροχρόνια, χωρίς ανακούφιση έκθεση σε προβλήματα άλλων ανθρώπων και τοξικά, δυσμενή εργασιακά περιβάλλοντα.

Οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο άτομο που το βιώνει καθώς και σε άλλους στο περιβάλλον τους. Εξετάστε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν πράξεις απογοήτευσης, όπου μια πόρτα κλείνει με δύναμη ή κλωτσιά. Η εξουθένωση μπορεί να συνοδεύεται από ανθυγιεινές διαπροσωπικές σχέσεις στην εργασία και στο σπίτι.

Αν και συνήθως θεωρείται ως μια ψυχολογική διαδικασία, η επαγγελματική εξουθένωση είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι βιώνουν υψηλότερα επίπεδα στρες από άλλους, το άγχος τους είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε εξάντληση, επειδή συνδέονται συχνότερα με ό,τι είναι σημαντικό στη ζωή τους.

Ορισμένες απόψεις σχετικά με την επαγγελματική εξουθένωση παραμελούν την πρωταρχική ανθρώπινη αναζήτηση για σημασία στη ζωή. Μια ουσιαστική ύπαρξη περιλαμβάνει ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, θετική υπερηφάνεια για τις περίπλοκες ταυτότητές μας που έχουν τις ρίζες τους στο «από πού είμαστε», να νιώθουμε σκόπιμοι και την πεποίθηση ότι ζούμε μια ζωή που έχει σημασία.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός αυτή τη στιγμή είναι η μοναξιά και η απομόνωση, που φυσικά ματαιώνει τις επιθυμίες για αυθεντική σύνδεση και νόημα. Το ανήκειν και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι βασικά στοιχεία νοήματος τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας.

Στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι συχνά μεταφέρουν την επιθυμία τους για σημασία και σκοπό στην επαγγελματική τους ζωή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λαχταρούν να δουν ότι η εργασία τους έχει σημασία πέρα από την καθαρά οικονομική της χρησιμότητα. Το πώς η υπηρεσία ή το προϊόν τους «ταιριάζουν» με τις κοινωνικές ανάγκες και επιθυμίες είναι κάτι που τους ενδιαφέρει. Οι εργαζόμενοι μπορεί να παρακινηθούν γνωρίζοντας ότι κάποιος εξαρτάται και επωφελείται από τις συνεισφορές του στην εργασία. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και σε καταστάσεις ακραίου επαγγελματικού στρες, το αντιληπτό νόημα της εργασίας μπορεί να αποτρέψει την εξουθένωση.

Πρόληψη εξουθένωσης

Υπάρχει μια ποικιλία εργαλείων αυτοβοήθειας και κοινότητας, καθώς και συμβουλές, διαθέσιμα για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης. Θυμάμαι τα εργαστήρια διαχείρισης άγχους που χρησιμοποιούσα για να διευκολύνω. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα-μυαλό είναι φτιαγμένο για να αντέχει το στρες και η ικανότητα διαχείρισης του άγχους είναι διαφωτιστικά και ζωτικής σημασίας για μένα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο άγχος είχαν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Γιατί χρειάζεστε αυτοφροντίδα το φθινόπωρο;

Συμπτώματα ψυχικής υγείας που μας προβληματίζουν - Καλές πρακτικές στην καθημερινότητα

ΗΠΑ Απασχόληση - Αναζήτηση εργασίας και εξουθένωση

8 σημαντικές δεξιότητες για να γίνεις δάσκαλος δημοτικού σχολείου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία - Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.