Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Αντιμετωπίστε τις ψυχολογικές σας διαταραχές με απλά βήματα

Ψυχική υγεία: Αντιμετωπίστε τις ψυχολογικές σας διαταραχές με απλά βήματα

Ψυχική υγεία: Να θυμάστε ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι διαχειρίσιμες και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας αποτελεί ζωτικό βήμα προς την αποκατάσταση.

Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευημερία, την καθημερινή λειτουργικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Ενώ η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των καταστάσεων ψυχικής υγείας, υπάρχουν επίσης αρκετές στρατηγικές αυτοφροντίδας και μηχανισμοί αντιμετώπισης που τα άτομα μπορούν να ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ρουτίνα για να υποστηρίξουν την ψυχική τους ευημερία. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ψυχικής υγείας για τη διαχείριση των διαταραχών.

Ψυχική υγεία και διαχείριση διαταραχών

 • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν υποψιάζεστε ή έχετε διαγνωστεί με κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχίατρο, ψυχολόγο ή θεραπευτή. Αυτοί μπορούν να παρέχουν ακριβή διάγνωση, εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας και συνεχή υποστήριξη.
 • Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και τον διαλογισμό: Οι πρακτικές Mindfulness και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στην αύξηση της αυτογνωσίας. Η ενασχόληση με τακτικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορεί να προάγει την αίσθηση ηρεμίας και να βοηθήσει στη διαχείριση των συντριπτικών συναισθημάτων.
 • Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα: Θέστε την αυτοφροντίδα σε προτεραιότητα, ασχολούμενοι με δραστηριότητες που προσφέρουν χαρά και χαλάρωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χόμπι, να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να ασκείστε ή να κάνετε διαλείμματα όταν χρειάζεται.
 • Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, να βελτιώσει τη διάθεση και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση.
 • Δημιουργήστε μια ρουτίνα: Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας και δομής, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας. Η συνέπεια στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να προάγει την αίσθηση ελέγχου και να μειώσει τα συναισθήματα χάους.
 • Εξασκηθείτε σε ασκήσεις αναπνοής: Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και του άγχους ενεργοποιώντας την αντίδραση χαλάρωσης του σώματος. Ενσωματώστε τεχνικές βαθιάς αναπνοής στην καθημερινή σας ρουτίνα ή σε στιγμές αυξημένης έντασης.
 • Περιορίστε τη χρήση ουσιών: Αποφύγετε την αυτοθεραπεία με ναρκωτικά ή αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των διαταραχών ψυχικής υγείας και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
 • Συμμετέχετε σε υποστηρικτικές σχέσεις: Περιβάλλετε τον εαυτό σας με άτομα που σας υποστηρίζουν και κατανοούν. Το να μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας με έμπιστους φίλους ή μέλη της οικογένειας μπορεί να σας προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και επικύρωση.
 • Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις: Εφαρμόστε τεχνικές γνωστικής αναδιάρθρωσης για να αμφισβητήσετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και να τα αντικαταστήσετε με πιο θετικές και ορθολογικές πεποιθήσεις.
 • Αποφύγετε την απομόνωση: Ωστόσο, η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία. Παρακολουθήστε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενταχθείτε σε ομάδες υποστήριξης ή συμμετάσχετε σε διαδικτυακές κοινότητες για να συνδεθείτε με άλλους που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.
 • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Χωρίστε τα καθήκοντα σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα και θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας. Γιορτάστε τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν είναι, καθώς συμβάλλουν στη συνολική σας πρόοδο και ευημερία.
 • Περιορίστε την έκθεση σε ερεθίσματα: Εντοπίστε και ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων της ψυχικής σας διαταραχής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα περιβάλλοντα, ανθρώπους ή δραστηριότητες που επηρεάζουν αρνητικά τη συναισθηματική σας ευημερία.

Να θυμάστε ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι διαχειρίσιμες και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας αποτελεί ζωτικό βήμα προς την αποκατάσταση. Η ενσωμάτωση αυτών των συμβουλών για την ψυχική υγεία στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να συμπληρώσει το θεραπευτικό σας σχέδιο και να προάγει τη συνολική ευημερία. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να αφήνετε στον εαυτό σας το χρόνο και το χώρο να θεραπευτεί και να αναπτυχθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η άσκηση μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας;

Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχική υγεία των μαθητών

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε αν μιλάτε με πρόσωπο με σκέψεις αυτοκτονίας

Μια υγιεινή επιλογή σνακ για μαμάδες όλων των ηλικιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Η ευαισθησία των παιδιών στον έπαινο των γονιών τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική ψυχική τους υγεία

«Μια σημαντική μελλοντική κατεύθυνση είναι να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η παιδική ευαισθησία στον έπαινο και αν μπορεί να διαμορφωθεί από παρεμβάσεις», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Cassidy McDermott, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο αντίκτυπος της ακραίας ζέστης στην ψυχική υγεία

Καύσωνας: Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καύσωνα, η κατανόηση και ο μετριασμός των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας.

Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με νευρική ανορεξία

Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Τι να κάνετε αν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σας κάνουν να νιώθετε πολύ μόνη

Αίσθημα μοναξιάς: Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά φέρνει οράματα ξέγνοιαστης διασκέδασης, αλλά για κάποιους, τα μεγάλα Σαββατοκύριακα μπορεί να τονίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς.

Close Icon