Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: 6 Λόγοι για να φτιάξετε τη διάθεσή σας!

Ψυχική υγεία: 6 Λόγοι για να φτιάξετε τη διάθεσή σας!

Ψυχική υγεία: Η φροντίδα της σωματικής σας υγείας βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας και ευεξίας.

Ας ξεκινήσουμε τα πράγματα με έναν ορισμό της ψυχικής υγείας. Ο όρος ψυχική υγεία αναφέρεται στη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ορίζει περαιτέρω ως «μια κατάσταση ευημερίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει τα φυσιολογικά στρες της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει σε αυτό. κοινότητα”.

Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε

Η συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεστε –είτε φίλος, μέλος της οικογένειας είτε συνάδελφος– μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα αν είστε σε θέση να μοιραστείτε ανοιχτά αυτό που περνάτε με κάποιον που νοιάζεται για εσάς. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου οι αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο είναι περιορισμένες, μπορείτε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσω βιντεοκλήσης, τηλεφωνικής κλήσης ή εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Φροντίστε τη σωματική σας υγεία

Η φροντίδα της σωματικής σας υγείας βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας και ευεξίας. Να είστε δραστήριοι για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, είτε πρόκειται για τρέξιμο, περπάτημα, γιόγκα, χορό, ποδηλασία ή ακόμα και κηπουρική. Τρώτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά.

Κάντε δραστηριότητες που σας αρέσουν

Προσπαθήστε να συνεχίσετε να κάνετε τις δραστηριότητες που θεωρείτε χρήσιμες και ευχάριστες, όπως να μαγειρεύετε για εσάς ή τους αγαπημένους σας, να παίζετε με το κατοικίδιό σας, να περπατάτε στο πάρκο, να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθείτε μια ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Το να έχετε μια τακτική ρουτίνα με δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή ψυχική υγεία.

Απομακρυνθείτε από επιβλαβείς ουσίες

Μην χρησιμοποιείτε επιβλαβείς ουσίες όπως ναρκωτικά, κάβα, αλκοόλ ή καπνό για να αντιμετωπίσετε αυτό που αισθάνεστε. Αν και αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα βραχυπρόθεσμα, μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε χειρότερα μακροπρόθεσμα. Αυτές οι ουσίες είναι επίσης επικίνδυνες και μπορούν να θέσουν εσάς και τους γύρω σας σε κίνδυνο ασθενειών ή τραυματισμών.

Αφιερώστε δύο λεπτά για να εστιάσετε στον κόσμο γύρω σας

Βοηθήστε τον εαυτό σας να απελευθερωθεί από σκέψεις που στροβιλίζονται συνεχώς, επανασυνδέοντας τον εαυτό σας με το πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Ακολουθήστε το παρακάτω βίντεο ή απλώς πάρτε τρεις αργές βαθιές αναπνοές, νιώστε τα πόδια σας να γειώνονται στο πάτωμα και αναρωτηθείτε:

  • Ποια είναι τα πέντε πράγματα που μπορώ να δω;
  • Ποια είναι τέσσερα πράγματα που μπορώ να ακούσω;
  • Τι μπορώ να μυρίσω;
  • Πώς είναι να αγγίζω τα γόνατά μου ή κάτι άλλο που μπορώ να φτάσω; Πώς νιώθω κάτω από τα δάχτυλά μου;

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο άγχος που αντιμετωπίζετε, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια καλώντας την τοπική γραμμή βοήθειας ψυχικής υγείας ή επικοινωνώντας με τον σύμβουλο ή το γιατρό σας. Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τη συναισθηματική σας ευημερία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η άσκηση είναι τόσο σημαντική;

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

10 Πράγματα που ενισχύουν την ψυχική υγεία

Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.