Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική ευεξία: Πώς συνδέεται με την υγιή γήρανση;

Ψυχική ευεξία: Πώς συνδέεται με την υγιή γήρανση;

Ψυχική ευεξία: Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης της υποστήριξης ψυχικής υγείας στις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την έρευνα για τη γήρανση.

Η ψυχική ευεξία συνδέεται με την υγιή γήρανση, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour. Τα ευρήματα υποδηλώνουν τη σημασία της ψυχικής υγείας στην προώθηση της μακροζωίας και της ανθεκτικότητας στο στρες κατά τη γήρανση.

Η σύνδεση μεταξύ της ψυχικής ευεξίας και των αποτελεσμάτων της σωματικής υγείας έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς έρευνας και συζήτησης. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν προτείνει μια σύνδεση μεταξύ της θετικής ψυχικής υγείας και των ενισχυμένων διαδικασιών γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης τάσης για ασθένειες και της αυξημένης διάρκειας ζωής.

Ωστόσο, η αιτιώδης φύση αυτής της σχέσης παρέμεινε ασαφής, σε μεγάλο βαθμό λόγω πιθανών παραγόντων σύγχυσης, όπως η προσωπική κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η πρόκληση της αντίστροφης αιτιότητας.

Ο Tian-Ge Wang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα διαθέσιμα στο κοινό γενετικά δεδομένα για άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής για να εξετάσουν την επίδραση της ψυχικής ευεξίας στα διαφορετικά αποτελέσματα της γήρανσης. Σε μια ανάλυση συνόλων δεδομένων με μέγιστο 2,3 εκατομμύρια άτομα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με καλύτερη ψυχική ευεξία τείνουν να βιώνουν υγιέστερη γήρανση (χαρακτηρίζεται από βελτιωμένη ανθεκτικότητα, υψηλότερη αυτοαξιολόγηση υγείας και μακροζωία).

Μέσα από την ανάλυσή τους σε οκτώ σύνολα δεδομένων με 800.000 έως 2,3 εκατομμύρια άτομα, ο Wang και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι το εισόδημα, η εκπαίδευση και το επάγγελμα συνδέονταν όλα με καλύτερη ψυχική ευεξία και ότι το αυξημένο εισόδημα ήταν το πιο στενά συνδεδεμένο.

Επιπλέον, μετά τον έλεγχο 106 υποψηφίων διαμεσολαβητών, αναφέρουν ότι η μείωση των μετρήσεων του καθιστικού τρόπου ζωής (για παράδειγμα, ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης) και του καπνίσματος, καθώς και, για παράδειγμα, η αύξηση της πρόσληψης τυριού και φρούτων, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις ευεξία και υγιέστερη γήρανση.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης της υποστήριξης ψυχικής υγείας στις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την έρευνα για τη γήρανση. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας θα μπορούσαν να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της υγιούς γήρανσης σε όλους τους πληθυσμούς.

Ωστόσο, η εξάρτηση της μελέτης σε δεδομένα από άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επικύρωση αυτών των ευρημάτων σε πιο διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ηλίανθος: Αυτό το φυτικό εκχύλισμα διδάσκει το δέρμα σας να μην γερνάει

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση τηλεόρασης γιατί επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

Η μετακίνηση από τον καναπέ φέρνει υγιή γήρανση - Μελέτη βρίσκει οφέλη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Χειριστικοί άνθρωποι: Η αλληλεπίδραση με χειριστικά άτομα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε την ευημερία σας

Πώς να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις;

Περιοριστικές πεποιθήσεις: Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι περιορισμοί που επιβάλλονται από τον εαυτό τους που εμποδίζουν την προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία. Συχνά προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, πολιτιστικούς όρους

Διαχείριση της συνεχούς σύγκρισης και η πορεία προς την αυτοϊκανοποίηση

Σύγκριση αντιμετώπιση: Η σύγκριση είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση, αλλά συχνά οδηγεί σε αισθήματα ανεπάρκειας και δυστυχίας. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι επιμελημένες εικόνες επιτυχίας

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων που ζουν με διαβήτη τύπου 1

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, προσοχής για σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας και παροχής έγκαιρης, εξειδικευμένης βοήθειας που μπορεί να είναι δυνατό να βοηθήσει αυτά τα παιδιά νωρίς, πριν αυτά τα προβλήματα ριζώσουν πλήρως».

Close Icon