Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πόνος γήρανση: Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Αλλάζει η αντίληψη του πόνου με την ηλικία; Συγκεκριμένα, υπάρχει σημαντική αύξηση ή μείωση της αντίληψης μεταξύ των ηλικιωμένων και των νεότερων ατόμων ως απάντηση σε διαφορετικούς τύπους επώδυνων ερεθισμάτων, όπως η ζέστη και η πίεση; Η αντίληψη του πόνου είναι μια σύνθετη φυσιολογική και ψυχολογική διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το πολιτισμικό υπόβαθρο και η προηγούμενη εμπειρία πόνου. Με την επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηλικία επηρεάζει την αντίληψη του πόνου και πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισης του πόνου για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Για να αποκαλύψει το μοτίβο συμπεριφοράς που κρύβεται πίσω από τις αλλαγές στην αντίληψη του πόνου κατά τη διάρκεια της γήρανσης και για να παράσχει μια επιστημονική βάση για τη διαχείριση και θεραπεία του πόνου σε ηλικιωμένους, ο Δρ Κονγκ Γιαζούο και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών συνέκριναν τις ομοιότητες και διαφορές στην αντίληψη δύο διαφορετικών τρόπων ερεθισμάτων, της θερμότητας και της πίεσης, μεταξύ νεαρών και ηλικιωμένων ενηλίκων με τη συλλογή αισθητηριακών απολογισμών αυτών των ερεθισμάτων από νεαρούς ενήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Age and Aging σε μια εργασία με τίτλο «Age-ssociated changes in multimodal pain perception». Οι ερευνητές σχεδίασαν ότι αφορούσαν την εφαρμογή ερεθισμάτων θερμότητας και πίεσης που βασίζονταν σε μικρές και μεγάλες ίνες, αντίστοιχα, σε ομάδες νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων. Οι ουδοί πόνου των συμμετεχόντων και οι βαθμολογίες της αίσθησης του ερεθίσματος αξιολογήθηκαν με παλμούς θερμότητας και πίεσης εννέα εντάσεων που εφαρμόστηκαν ξεχωριστά στο δεξί και το αριστερό τους πόδι.

Διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ανέφεραν χαμηλότερες βαθμολογίες πόνου για ερεθίσματα θερμότητας πάνω από τον ουδό πόνου τους, υποδηλώνοντας μειωμένη ευαισθησία στον πόνο στη θερμότητα με την ηλικία. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη διακριτική ικανότητα για ερεθίσματα θερμότητας κοντά ή πάνω από το όριο πόνου τους σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες, υποδηλώνοντας μείωση της ικανότητας διάκρισης της έντασης του θερμικού πόνου με την ηλικία. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση για τον πόνο πίεσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας. Είναι ενδιαφέρον ότι η αντίληψη και η ευαισθησία του πόνου από πίεση δεν δείχνουν σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτά τα ευρήματα αυξάνουν την κατανόησή μας για το πώς η γήρανση επηρεάζει τη σωματοαισθητική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση και τη θεραπεία των ηλικιωμένων ενηλίκων που βιώνουν πόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι έφηβοι που δυσκολεύονται στις σχέσεις γερνούν πρόωρα;

Δημιουργικότητα και χιούμορ προάγουν την ευημερία στους ηλικιωμένους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προάγει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο

Πώς λειτουργεί το botox στην επιβράδυνση της γήρανσης; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon