Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψωρίαση: Πώς αυξάνει το ρίσκο η χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες;

Ψωρίαση: Πώς αυξάνει το ρίσκο η χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες;

Ψωρίαση: Η χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες κατά την κατάταξη για στρατιωτική θητεία ενέχει 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με την ανθεκτικότητα σε υψηλό στρες.

Οι νεαροί ενήλικες που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το στρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση αργότερα στη ζωή τους. Η χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες κατά την κατάταξη για στρατιωτική θητεία ενέχει 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με την ανθεκτικότητα σε υψηλό στρες. Αυτό έδειξε μια μεγάλη μελέτη που βασίζεται σε μητρώα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Η μελέτη, που δημοσιεύεται τώρα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια Σουηδούς άνδρες που κατατάχθηκαν για στρατιωτική θητεία μεταξύ 1968 και 2005.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάταξης, όλοι οι άνδρες υποβλήθηκαν σε ψυχολογική αξιολόγηση σύμφωνα με το ίδιο αυστηρό πρότυπο. Με βάση αυτή την αξιολόγηση, οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα για την ανθεκτικότητα των ανδρών στο στρες σε τρία επίπεδα. Το ένα πέμπτο (20,4%) όσων κατατάχθηκαν τοποθετήθηκαν στη χαμηλότερη ομάδα και ένα επιπλέον πέμπτο (21,5%) στην υψηλότερη ομάδα. Ως εκ τούτου, περισσότεροι από τους μισούς τοποθετήθηκαν στην ενδιάμεση ομάδα.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα που αφορούσαν τους άνδρες διασταυρώθηκαν με άλλα μητρώα. Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη των κωδικών διάγνωσης για την ψωρίαση και την ασθένεια των αρθρώσεων ψωριασική αρθρίτιδα.

  • Περίπου 36.000 από τους άνδρες ανέπτυξαν ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα αργότερα στη ζωή τους.
  • Η χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες στους άνδρες ενέχει 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με την ανθεκτικότητα σε υψηλό στρες.
  • Πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας βρέθηκαν επίσης να συνδέονται ιδιαίτερα σαφώς με το στρες.
  • Για τις ενδονοσοκομειακές διαγνώσεις, η χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες σήμαινε 79% υψηλότερο κίνδυνο ψωρίασης
  • και 53% υψηλότερο κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με υψηλή ανθεκτικότητα στο στρες.

 

Ψυχολογική ευαισθησία

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μέχρι σήμερα που υποστηρίζει την υπόθεση ότι η ευαισθησία στο στρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ψωρίαση. Καθώς η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης συστηματική ασθένεια, η σύνδεση με το στρες θα μπορούσε να οφείλεται σε αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα. «Δείξαμε ότι η χαμηλότερη ανθεκτικότητα στο στρες στην εφηβεία είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για ψωρίαση, τουλάχιστον για τους άνδρες», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marta Laskowski, διδακτορική φοιτήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όσοι πάσχουν από ψωρίαση έχουν κληρονομική ψυχολογική ευαισθησία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να δίνουν επίσης προσοχή στην ψυχική ευημερία των ασθενών με ψωρίαση.” Κατά την εκτίμηση του αυξημένου κινδύνου, οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο ΔΜΣ και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Ωστόσο, η μελέτη θα μπορούσε να προσαρμοστεί μόνο έμμεσα για το κάπνισμα, που είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για ψωρίαση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια αδυναμία της μελέτης είναι ότι η ανθεκτικότητα στο στρες δοκιμάστηκε μόνο σε μία περίπτωση, τη στιγμή της κατάταξης όταν οι άνδρες ήταν 18 ετών. «Η ανθεκτικότητα στο στρες μπορεί να ποικίλλει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής», προσθέτει η Marta. «Ωστόσο, δεν είχαμε την ευκαιρία να ερευνήσουμε αυτές τις αλλαγές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το Prurigo Nodularis; Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ύπνου 

COVID-19 και Ψωρίαση: Υπάρχει σύνδεση;

Διαχείριση εξάρσεων ψωρίασης με φυσικό τρόπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon