Ψυχική Υγεία

Προβολή Πεποιθήσεις: Πώς να τις ξεφορτωθούμε με έξυπνο τρόπο

Προβολή Πεποιθήσεις: Πώς να τις ξεφορτωθούμε με έξυπνο τρόπο

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Προβολή Πεποιθήσεις: Έχετε ποτέ νιώσει ότι κανείς δεν σας συμπαθεί; Ή ίσως ότι όλοι επικρίνουν το στυλ ή το βάρος σας; Ίσως έχετε κι εσείς αντιληφθεί ότι κρίνετε κάποιον άλλο με βάση τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ή ίσως έχετε καταδικάσει κάποιον επειδή του αρέσει κάτι που εσείς απεχθάνεστε.

Αυτές είναι όλες συνηθισμένες περιπτώσεις προβολής. Η προβολή συμβαίνει όταν πιστεύετε κάτι για τον κόσμο και ύστερα αρχίζετε να το βλέπετε στους άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για μια τυπική κατάσταση, το να βλέπουν οι άνθρωποι όχι μόνο τις πεποιθήσεις τους, αλλά και τις ανασφάλειές τους σε άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Αντί να βλέπουμε τους άλλους γι’ αυτό που είναι, μπορούμε μόνο να τους αντιληφθούμε μέσα από τους δικούς μας φακούς. Οι φακοί είναι κατασκευασμένοι κομμάτι – κομμάτι μέσα από τη ζωή μας, τα τραύματα, τον πόνο, τα επιτεύγματα και τα γεγονότα της.

Δεν φταίει κανείς γι’ αυτό, ειδικά όχι εσείς, αν καταλήγετε άθελά σας να προβάλετε τους βαθύτερους φόβους σας ή τα αυστηρά κριτήριά σας σε άλλους ανθρώπους. Είναι φυσικό. Αλλά όταν οι προβολές σας αρχίζουν να αλληλεπιδρούν αρνητικά με τη ζωή και τις σχέσεις σας, τότε αξίζει να σκεφτούμε έναν έξυπνο τρόπο να τις ξεφορτωθούμε.

7 τρόποι να σταματήσουμε να προβάλουμε τις ανασφάλειές μας στους άλλους

Αποκτήστε επίγνωση των ανασφαλειών και των πεποιθήσεών σας

Το πρώτο βήμα είναι να μετατρέψετε κάθε συμπεριφορά σε επίγνωση. Κάθε φορά που νιώθετε ότι επικρίνετε κάποιον ή ότι κάποιος σας επικρίνει, σκεφτείτε ποια πεποίθηση κρύβεται πίσω από αυτή τη σκέψη. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το άτομο είναι κατώτερό σας με κάποιο τρόπο; Γιατί πιστεύετε ότι ο άνθρωπος που γνωρίσατε δεν σας συμπαθεί;

Αναπλαισιώστε την κατάσταση σε πεποίθηση

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν κάθε βράδυ είναι ανεύθυνοι». «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θεωρούν πως δεν είμαι ενδιαφέρων/ουσα». Όσο πιο συγκεκριμένη η δήλωση, τόσο καλύτερο.

Σκεφτείτε γιατί υπάρχουν

Οι πεποιθήσεις σας υπάρχουν λόγω των όσων έχετε ζήσει. Ίσως τις διδαχτήκατε, ίσως τα τραύματά σας να τις δημιούργησαν και αυτές οι πεποιθήσεις σας αναδύονται από το υποσυνείδητο. Απ’ όπου κι αν προέρχονται, αν προκαλούν αρνητικές πράξεις, δεν σας εξυπηρετούν πια. Αλλά όταν μάθετε από πού προέρχονται, θα μπορείτε ευκολότερα να τις εξοντώσετε.

Προσέξτε πότε το κάνετε

Αποκτήστε επίγνωση του πότε προβάλετε μια συγκεκριμένη ιδέα σε άλλους. Αν νιώθετε παθητικά ότι αυτές οι σκέψεις σας κυριεύουν, δεν θα έχετε ποτέ καμία δύναμη πάνω τους. Αλλά μόλις αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση σε αυτές, οι ρόλοι θα αλλάξουν.

Κάντε τη σύνδεση

Ας πούμε ότι αφήνετε ένα επαγγελματικό meeting με την ιδέα ότι όλοι θεώρησαν χαζές τις ιδέες σας. Αν έχετε επίγνωση ότι ένας από τους φόβους σας είναι να σας προσδιορίσουν ως χαζούς, τότε θα μπορέσετε να συνδέσετε τα δύο στοιχεία και να αντιληφθείτε ότι πιθανότατα είστε υπερβολικοί.

Αναζητήστε εναλλακτικές για το πώς είναι πραγματικά τα πράγματα

Μόλις επιτευχθούν η επίγνωση και οι συνδέσεις, ήρθε η ώρα να δείτε πώς είναι πραγματικά τα πράγματα. Ίσως οι συνάδελφοί σας να μην θεώρησαν τις ιδέες σας χαζές. Ίσως απλά ήταν πολύ κουρασμένοι ή να τις λάτρεψαν, αλλά να μην το εξέφρασαν σωστά.

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία

Αν δυσκολεύεστε να τα επεξεργαστείτε, ο ειδικός είναι πάντα η καλύτερη λύση. Οι ανασφάλειες και οι πεποιθήσεις σας πήραν μια ζωή σχεδόν για να διαμορφωθούν στον ψυχισμό σας. Δεν αλλάζουν εύκολα λοιπόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοσαμποτάζ, η τρικλοποδιά που βάζεις στον εαυτό σου

Άγχος σχέσης και αδύναμη προσκόλληση. Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια

Μηχανισμός διαχείρισης της ανασφάλειά μας

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι σημαίνει τοκοφοβία και πώς εκδηλώνεται

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία για καλύτερη αντιμετώπιση

Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι από όσους συναντάμε στον δρόμο μας, πιο μορφωμένοι ή πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο πλούσιοι. Είμαστε ψυχές που περιπλανώνται, πνεύματα που εξελίσσονται και καρδιές που γυρεύουν αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.

Blue Monday 2021: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, η γνωστή Blue Monday, ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι για τη χώρα μας η Blue Monday συμπίπτει με μια σημαντική νίκη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άνοιξε σήμερα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο.   

Η ψύχωση ως συνέπεια της πανδημίας

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο ξηρός βήχας, ο πυρετός, η κόπωση και η δύσπνοια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρέπει να αναζητήσετε. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μετά από γιατρούς από όλο τον κόσμο που ανέφεραν επεισόδια ψύχωσης σε άτομα με COVID- 19.

Ψυχοθεραπεία: Γιατί υπάρχει αντίσταση στη θεραπεία

Ψυχοθεραπεία: Ένα από τα πράγματα που βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και τους επιτρέπει να αισθάνονται σαν να έχουν κάποιον έλεγχο στη ζωή τους, είναι να σκεφτούν την αλλαγή.