Ψυχική Υγεία

Προβλήματα ύπνου: Σοκαριστικές επιπτώσεις του κακού ύπνου στην υγεία σας

Προβλήματα ύπνου: Σοκαριστικές επιπτώσεις του κακού ύπνου στην υγεία σας

Προβλήματα ύπνου: Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου έχει έναν πραγματικά αξιοσημείωτο, αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών υγείας, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου δύο, ορισμένων μορφών καρκίνου, υπέρτασης, παθήσεων ψυχικής υγείας και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.

Ο συνεχώς κακός ύπνος είναι τόσο κακός για την υγεία σας, είναι σαν να είστε μεθυσμένοι και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητά σας, προειδοποίησε ένας ειδικός. Οι ερευνητές λένε ότι το να μένετε ξύπνιοι για 19 ώρες σημαίνει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου σας ισοδυναμεί με το να έχετε επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 0,5%. Μετά από δύο εβδομάδες ύπνου για μόλις έξι ώρες τη νύχτα, η απόδοσή σας γίνεται ίδια με κάποιον που έχει μείνει ξύπνιος για 24 ώρες. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Sleep Health Foundation, Moira Junge, δήλωσε ότι η σοβαρή στέρηση ύπνου ισοδυναμεί βασικά με το να είστε μεθυσμένοι.

“Οι άνθρωποι δεν θα έπιναν και δεν θα οδηγούσαν, ή ξέρουν ότι υπάρχουν συνέπειες για αυτό το μόνο πρόστιμο”, είπε. Σκέφτονται, “Ω, καλά, δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό. Ξέρω ότι είμαι εξασθενημένος.” Είναι ένα είδος αφύπνισης,  επειδή αναγνωρίζετε ότι ο κακός ύπνος δεν είναι μόνο επικίνδυνος για τον εαυτό σας, αλλά είναι επικίνδυνος και για τους άλλους, και να αρχίσετε να σκέφτεστε να είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με αυτό. “Μερικές φορές ξέρεις ότι νυστάζεις και μπορεί να σκεφτείς ότι μπορείς να συνεχίσεις, αλλά πιθανώς ακόμα πιο τρομακτικό είναι όταν δεν ξέρεις… και οι άνθρωποι που έζησαν να λένε την ιστορία του να κοιμάσαι συχνά στο τιμόνι λένε ότι δεν είχαν ιδέα ότι επρόκειτο να τους έρθει”.

Ο Δρ Junge είπε ότι δυστυχώς οι άνθρωποι συχνά εφησυχάζουν με τον ύπνο τους. “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται πραγματικά τον ύπνο έως ότου δεν μπορούν να λάβουν επαρκείς ποσότητες από αυτόν”, είπε. “Σκέφτονται: «Θα κοιμηθώ όταν πεθάνω». Αλλά η μακροχρόνια στέρηση ύπνου θα έχει έναν πραγματικά αξιοσημείωτο, αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών υγείας, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου δύο, ορισμένων μορφών καρκίνου, υπέρτασης, παθήσεων ψυχικής υγείας και παρόμοια. Και, φυσικά, αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων επειδή δεν είσαι σε εγρήγορση και νυστάζεις”.

Ο Δρ Junge είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο τους όσο και στη διατροφή και τη φυσική τους κατάσταση. “Αυτά τα πράγματα είχαν πολύ περισσότερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία και χρηματοδότηση, αλλά ο ύπνος δεν είχε ακόμη το ίδιο επίπεδο ευαισθητοποίησης, εκτός από την οδική ασφάλεια. Είναι πραγματικά δύσκολο μερικές φορές γιατί δεν θέλεις να αφήσεις την ημέρα… θέλεις περισσότερο χρόνο… αλλά ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός. Αλλά δεν θέλουμε να αυξήσουμε το άγχος για τον ύπνο, γιατί όταν αγχώνεσαι για τον ύπνο και προσπαθείς πολύ να κοιμηθείς, ειρωνικά, είναι όταν δεν πρόκειται να πάρεις καθόλου πολλά. Στην πραγματικότητα γίνεται χειρότερο, κάτι που είναι σκληρή ειρωνεία”.

10 συμβουλές για καλύτερο νυχτερινό ύπνο:

  • Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί.
  • Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αλλά πολλοί κοιμούνται πολύ περισσότερες από οκτώ ώρες στο κρεβάτι και αυτό κάνει τον κατακερματισμένο ύπνο συνήθεια, επομένως θα πρέπει να περιορίσετε το χρόνο σας στο κρεβάτι σε όχι περισσότερο από 8,5 ώρες.
  • Μην κοιμάστε με την τηλεόρασή σας ανοιχτή και μην μένετε στο κρεβάτι εάν είστε ξύπνιοι.
  • Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο, αλλά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας ή άλλες ηλεκτρονικές οθόνες εντός μίας ώρας από την ώρα του ύπνου.
  • Θα πρέπει να έχετε ένα ήσυχο, σκοτεινό υπνοδωμάτιο με άνετο κρεβάτι και καλό έλεγχο θερμοκρασίας.

  • Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και το τσιγάρο τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Αποφύγετε τους ημερήσιους υπνάκους. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο, περιορίστε τον υπνάκο σας σε περίπου 20 λεπτά.
  • Μην μένετε ξύπνιος βλέποντας την ώρα.
  • Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
  • Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, έχετε επίμονα προβλήματα με τη διάθεση, έχετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανησυχία στο κρεβάτι ή έντονο ροχαλητό, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι το παιδί σας πολύ μεγάλο για να κοιμάστε μαζί;

Πώς αντιμετωπίζεται το ροχαλητό αποτελεσματικά;

Έξυπνες συμβουλές για την υγεία του ύπνου για παιδιά όλων των ηλικιών πριν ξεκινήσουν το σχολείο

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.