Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά και η αντιμετώπισή τους

Προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά και η αντιμετώπισή τους

Η έρευνα και η εμπειρία των παιδιάτρων, συνοψίζεται στο να βλέπουν 50 έως 70 ασθενείς καθημερινά για πολλά χρόνια και έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις είναι σωματικές εκδηλώσεις ψυχικού στρες. 

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την πανδημία COVID-19, όταν τα παιδιά έπρεπε να αντιμετωπίσουν ξαφνικά πολλές αλλαγές και περιορισμούς. Οι γονείς συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του παιδιού τους. Θέματα θυμού, εκνευρισμός, άγχος, διαταραχή προσοχής και ανυπακοή μπορεί να φαίνονται σαν φυσιολογική παιδική συμπεριφοράΌμως, σύμφωνα με παιδιάτρους, αυτά μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια πιο σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι περισσότεροι ειδικοί στα παιδιά συμφωνούν ότι εάν μια τέτοια συμπεριφορά επιμένει για εβδομάδες, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο ιατρό.

Η έρευνα και η εμπειρία των παιδιάτρων, συνοψίζεται στο να βλέπουν 50 έως 70 ασθενείς καθημερινά για πολλά χρόνια και έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις είναι σωματικές εκδηλώσεις ψυχικού στρες. Ειδικά μετά την COVID και την έκρηξη στην έκθεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παιδιά έρχονται τώρα με πολλές σωματικές εκδηλώσεις διαταραγμένης ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Ως μέρος της συνολικής ανάπτυξης και ευεξίας, η ψυχική υγεία μερικές φορές επιβάλλει ή ξεπερνά τη σημασία της σωματικής υγείας, επειδή εάν το παιδί δεν είναι ψυχικά υγιές, οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες ασθένειες λόγω έλλειψης όρεξης, έλλειψη θετικών ορμονών που εκκρίνονται στο σώμα, κακή ανοσία, διαταραγμένος ύπνος και συναισθηματικές εκρήξεις.

Οποιαδήποτε αλλαγή στα πρότυπα συμπεριφοράς με τη μορφή υπερβολικού ύπνου, λιγότερο ύπνο, το παιδί που προτιμά να είναι μόνο με φίλους ή είναι υπερβολικά κοινωνικό ή υπερβολικά απομονωμένο. Τρώτε πολύ ή δεν τρώτε καθόλου, είστε πολύ συναισθηματικά εύθραυστοι, ουρλιάζετε, φωνάζετε σε μια σταγόνα από ένα καπέλο. Αυτά είναι μερικά εύκολα πρώιμα σημάδια ψυχικών ασθενειών στα παιδιά τα οποία πρέπει να παρατηρούνται προσεκτικά. Το παιδιατρικό στάδιο είναι μια πρωταρχική και κρίσιμη ευκαιρία για τη διάγνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας στα παιδιά. Με ένα παιδί ηλικίας άνω των 5 και επτά ετών, υπάρχει μεγάλη συχνότητα παρατήρησης μιας τάσης ψυχικών προβλημάτων περισσότερο από σωματικά προβλήματα, εάν υπάρχουν. Η συμπεριφορά του παιδιού όταν ελέγχεται με ερωτήσεις, η αντίδραση του παιδιού όταν του λένε ή όταν δίνει ορισμένες οδηγίες, το ιατρικό ιστορικό ή το ιστορικό συμπεριφοράς από τους γονείς, η ανταπόκριση του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον και τα σχολεία είναι αρκετά καλές παρατηρήσεις για να αξιολογηθεί η υποκείμενη ψυχική διαταραχή.

Μια ισχυρή σχέση γιατρού-ασθενούς είναι απαραίτητη για την ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας. Ως παιδίατρος, βοηθώ τους γονείς να κατανοήσουν ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι ένα φυσικό μέρος της ανατροφής των παιδιών. Η προσέγγιση σε τέτοιες συζητήσεις με τους γονείς απαιτεί ενσυναίσθηση, επαγγελματισμό και δέσμευση για την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στα παιδιά τους. Αρχικά, συνιστάται ιδιαίτερα η εκπαίδευση των γονέων σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού, τα κοινά συμπεριφορικά και συναισθηματικά ορόσημα και τα σημάδια πιθανών προβλημάτων ψυχικής υγείας. και βοηθούν τους γονείς να διακρίνουν μεταξύ της φυσιολογικής παιδικής συμπεριφοράς και των ενδείξεων πιο σημαντικών προβλημάτων. Είναι σημαντικό να ενδυναμώνουμε τους γονείς παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με στρατηγικές και παρεμβάσεις για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας του παιδιού τους.

Οι επαγγελματίες παιδιατρικοί λαμπαδηδρόμοι βοηθούν στη μείωση του στίγματος που σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας, τονίζοντας ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι σημάδι δύναμης και αγάπης για το παιδί του. Ενθαρρύνουν τους γονείς να αναζητήσουν υποστήριξη όταν χρειάζεται. Ευτυχώς, λόγω των πληροφοριών εκεί έξω, της διαθεσιμότητας, της έκθεσης των γονέων και της κατανόησης ψυχικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι διαταραχές πανικού, τα θέματα εικόνας σώματος στα παιδιά, δεν είναι πλέον τόσο δύσκολο να ανοίξεις το κουτί ζητήματα ψυχικής υγείας για τα παιδιά τους· Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό και οι γονείς είναι επίσης πολύ ανοιχτοί στην έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά μπορούν επίσης να είναι θύματα άγχους

Πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των παιδιών;

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το άγχος της οθόνης;

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας - Ημερίδα με θέμα "Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους", σήμερα στη Θεσσαλονίκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Close Icon