Ψυχική Υγεία

Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή: Άγνοια εκατομμυρίων γυναικών για την εμφάνιση της νόσου

Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή: Άγνοια εκατομμυρίων γυναικών για την εμφάνιση της νόσου

Ως προς τη θεραπεία, οι ειδικοί αναφέρουν συνήθως δύο τύπους φαρμάκων, εκτός φυσικά από την ψυχοθεραπεία, που μπορούν να βοηθήσουν: εκείνα που επηρεάζουν την ωορρηξία και εκείνα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (CMS).

Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή: Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν εύκολη για κανέναν. Υπήρξε συνεχής αβεβαιότητα, διαταραχές στη ρουτίνα και εξασθένιση των δεσμών, των παραδόσεων και των εποχιακών χαρών που ίσως θεωρούσαμε δεδομένες πριν από την παγκόσμια πανδημία. Οι γυναίκες, ειδικότερα, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις καθώς προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη σταδιοδρομία τους με ελάχιστη στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών, αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους φροντίδας που ίσως δεν είχαν προβλέψει και διαχειρίζονται τις δικές τους συναισθηματικές αναταραχές από την πολιτική κρίση, τους φόβους για την υγεία και τις φυσικές καταστροφές.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και χρήσης αλκοόλ έχουν αυξηθεί στις γυναίκες στις δεκαετίες των 20, 30 και 40 ετών. Συχνά δεν έχουν χρόνο για να κάνουν ένα βήμα πίσω από το αυξημένο στρες που αντιμετωπίζουν, και η πρόσβαση στη θεραπεία είναι στην καλύτερη περίπτωση δύσκολα προσβάσιμη.

Εκτός από αυτές τις προκλήσεις, οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας κινδυνεύουν επίσης από κυκλική επιδείνωση της διάθεσής τους, άγχος ή ευερεθιστότητα, καθώς και από σωματικό πόνο με τη μορφή προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής (PMDD).

Είναι πραγματική η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD);

Η PMDD, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, προστέθηκε πρόσφατα στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), παρέχοντας σημαντική διαγνωστική στήριξη. Αν και ο επιπολασμός της PMDD κυμαίνεται μεταξύ 1,8% – 5,8% των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση, ο οποίος είναι συγκρίσιμος ή μεγαλύτερος από τα ποσοστά ανδρών και γυναικών με διαταραχή πανικού ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), η έλλειψη διάγνωσης μπορεί να αποτελέσει πρωταρχικό εμπόδιο στη θεραπεία, ακόμη και για τα άτομα που επισκέπτονται έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Ποια συμπτώματα χρειάζεται να προσέξουμε

Η PMDD είναι μια κυκλική διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα συμπτώματα την τελευταία εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση (εμμηνόρροια), που αναφέρεται ως ωχρινική φάση, με βελτίωση εντός λίγων ημερών από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, και ελάχιστα ή ανύπαρκτα συμπτώματα τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την εμμηνόρροια, κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης. Είναι σημαντικό ότι αυτό το κυκλικό μοτίβο πρέπει να έχει εμφανιστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των προηγούμενων 12 μηνών.

Οι εμπειρίες που έχουν οι γυναίκες με PMDD κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος 1 – 2 εβδομάδων πριν από την εμμηνόρροια περιλαμβάνουν συνήθως τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κύρια συμπτώματα:

– Μεταπτώσεις της διάθεσης και αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία

– Αυξημένη ευερεθιστότητα, θυμός ή συγκρούσεις

– Σημαντική καταθλιπτική ή απελπιστική διάθεση

– Αισθητό άγχος, σωματική ένταση

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσουν μειωμένο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές τους, έλλειψη συγκέντρωσης, λήθαργο ή λίγη ενέργεια, σημαντική αλλαγή στην όρεξη, αυξημένο ή μειωμένο ύπνο, αίσθημα έλλειψης ελέγχου ή υπερφόρτωσης και σωματικά συμπτώματα όπως ευαισθησία στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες ή φούσκωμα.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS);

Η διαφοροποίηση μεταξύ της διάγνωσης PMDD και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), το οποίο δεν αποτελεί διάγνωση του DSM-IV, είναι ζήτημα έντασης και αριθμού αυτών των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με PMS μπορεί να εμφανίζουν ευερεθιστότητα, κακή διάθεση και σωματικό φούσκωμα τις ημέρες λίγο πριν από την έμμηνο ρύση, αλλά δεν φτάνουν τα κριτήρια για PMDD λόγω λιγότερων από 5 από τα περιγραφόμενα συμπτώματα ή ίσως δεν τα εμφανίζουν για ένα ολόκληρο έτος.

Κατανόηση του μοτίβου των συμπτωμάτων

Ένα σημαντικό στοιχείο της αξιολόγησης της PMDD περιλαμβάνει το να ζητείται από τις γυναίκες να καταγράφουν τα συμπτώματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα με τη μορφή ημερήσιων αξιολογήσεων, για τουλάχιστον δύο κύκλους. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού του είδους της παρακολούθησης είναι η ανασκόπηση των συμπτωμάτων που μπορεί να επιμένουν στην ωοθυλακική φάση, ή καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Η συνέχιση των συμπτωμάτων εκτός της 1 – 2 εβδομάδων πριν από την έμμηνο ρύση υποδηλώνει μια διαφορετική διάγνωση, όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Ως προς τη θεραπεία, οι ειδικοί αναφέρουν συνήθως δύο τύπους φαρμάκων, εκτός φυσικά από την ψυχοθεραπεία, που μπορούν να βοηθήσουν: εκείνα που επηρεάζουν την ωορρηξία και εκείνα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (CMS).

Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

– SSRI αντικαταθλιπτικά όπως η φλουοξετίνη (Prozac, Sarafem), η σερτραλίνη (Zoloft), η παροξετίνη (Paxil) και η σιταλοπράμη (Celexa)

– αντισυλληπτικά χάπια

– ανάλογα της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπινών όπως η λευπρολίδη (Lupron), η ναφαρελίνη (Synarel) και η γκοσερελίνη (Zoladex)

– Συνδυασμός με ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες

Ο Ιππόκαμπος στις γυναίκες μεταβάλλεται σε συγχρονισμό με τις ορμόνες

Εννέα τύποι κατάθλιψης και πως μας επηρεάζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Πώς το ντύσιμο επιδρά στην ψυχολογία μας;

Ντύσιμο ψυχολογία: Περισσότερο από το 96% των ανθρώπων αναφέρουν μια αλλαγή στην συναισθηματική τους κατάσταση με μια αλλαγή στο στυλ ντυσίματός τους.

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.