Ψυχική Υγεία

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας την αρετή της υπομονής;

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας την αρετή της υπομονής;

Η υπομονή είναι αρετή συνηθίζουμε να λέμε και πρόκειται για μια λέξη και μια στάση ζωής που όλοι οι γονείς θέλουν να «περάσουν» στα παιδιά τους. Η υπομονή βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται, να βρίσκουν λύσεις, να αντισταθμίζουν την παρορμητικότητα τους, αλλά και να εκτιμούν την αξία της ευχαρίστησης που έρχεται ύστερα από την αναμονή. Πώς θα μάθετε στο παιδί σας την αρετή της υπομονής;

Καταρχήν, μην βιάζεστε να εκπληρώσετε κάθε του επιθυμία άμεσα. Ειδικά για πράγματα που έχουν σημασία πρέπει να μάθει να περιμένει. Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η στιγμιαία ικανοποίηση, οι γονείς ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουν σκόπιμα κάποια πράγματα, προκειμένου να διδάξουν την υπομονή στο παιδί τους.

Όταν επίμονα σας ζητά να του βάλετε περισσότερο γλυκό ή χυμό, ζητήστε του να ηρεμήσει και να περιμένει ήσυχα για 1-2 λεπτά μέχρι να το κάνετε. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά είναι μια αρχή.

Όταν πάτε στις κούνιες και ανυπόμονα ζητά να παίξει ενώ άλλο παιδάκι χρησιμοποιεί την κούνια, κάντε τον μια βόλτα και εξηγήστε του πως πρέπει να συμπεριφέρεται ευγενικά και με υπομονή.

Όταν σας ζητάει κάτι, μην του απαντάτε αόριστα πως θα το κάνετε «σε ένα λεπτό». Τα μικρά παιδιά δεν έχουν αίσθηση του χρόνου και το ένα λεπτό το δικό σας μπορεί να γίνει και πέντε και δέκα λεπτά, ενώ το ένα λεπτό του παιδιού σας είναι… τώρα.

Μια ωραία και δημιουργική ιδέα για να μάθετε στο παιδί σας την υπομονή είναι να φυτέψετε μαζί λουλούδια και να περιμένει πότε να ανθίσουν, να ξεκινήσετε να φτιάχνετε ένα παζλ ή να συναρμολογήστε κάποια κατασκευή που του αρέσει. Είναι ωραίο τα παιδιά να ξέρουν πως η υπομονή και η αναμονή δεν είναι μόνο… βαρεμάρα άλλα είναι και προσμονή για κάτι όμορφο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν σωστά το παιδί για ένα χειρουργείο;

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.