Ψυχική Υγεία

Πόλεμος: Οι εργαζόμενοι ψυχικής υγείας αντεπιτίθενται στην Ουκρανία

Πόλεμος: Οι εργαζόμενοι ψυχικής υγείας αντεπιτίθενται στην Ουκρανία

Πόλεμος: Οι εργαζόμενοι ψυχικής υγείας στην Ουκρανία παρέχουν επείγουσα ψυχολογική φροντίδα από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας και το έργο τους περιορίζει τις μόνιμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του πολέμου.

Όταν ξέσπασε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Iryna Frankova, γιατρός και κλινική ψυχολόγος που εργαζόταν στο Εθνικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Bogomolets στο Κίεβο, ήξερε ότι έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα. Υπήρχε το ερώτημα αν θα φύγει και αν ναι, πού να πάει. Αλλά υπήρχε και ένα άλλο επείγον ερώτημα. Η Ουκρανία θα αντιμετώπιζε σύντομα μια κρίση ψυχικής υγείας και, αν προηγούμενες συγκρούσεις συνέβαιναν, αυτό ήταν πιθανό να παραμεριστεί ακριβώς τη στιγμή που θα μπορούσε να δοθεί η πιο αποτελεσματική βοήθεια.

Μετά από ένα τραύμα, υπάρχει ένα παράθυρο γνωστό ως «χρυσές ώρες», μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία η δράση για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων μπορεί να περιορίσει τις μακροπρόθεσμες βλάβες, όπως:

  • η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD),
  • το άγχος,
  • και η κατάθλιψη.

«Η ιδέα είναι ότι πρέπει πραγματικά να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους σε πολύ πρώιμο στάδιο μετά την έκθεση σε τραύμα, προκειμένου να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις συνέπειες στην ψυχική υγεία», λέει η Frankova, μιλώντας ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου. Σε ένα επίπεδο, αυτό μπορεί να φαίνεται κοινή λογική: μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για να προσφέρετε σε κάποιον παρηγοριά είναι όταν ταλαιπωρείται από το σοκ. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιες μικρές πράξεις υποστήριξης – μερικές φορές τόσο απλές όσο να υπενθυμίζουν σε κάποιον ότι δεν είναι μόνοι – μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων που παραμένουν για χρόνια.

Οι «χρυσές ώρες» αναφέρονται στις πρώτες ώρες έως περίπου τρεις ημέρες μετά από μια τραυματική εμπειρία, μια κρίσιμη φάση για την εδραίωση της μνήμης. «Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας όταν η βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να μην γίνει μακροπρόθεσμη», λέει η Frankova. «Το καθήκον μας ήταν να πούμε στους ανθρώπους τι ακριβώς θα ήταν επιβλαβές και τι θα ήταν χρήσιμο». Το ερώτημα είναι, όταν μια ολόκληρη χώρα βρίσκεται υπό πολιορκία, οι υποδομές στοχοποιούνται και η κίνηση στο ύπαιθρο είναι επικίνδυνη ή αδύνατη, πώς παρέχετε αυτές τις βασικές πληροφορίες πριν περάσουν οι χρυσές ώρες;

Για τους εργαζόμενους ψυχικής υγείας πρώτης γραμμής, υπάρχουν δύο κρίσιμες φάσεις έγκαιρης υποστήριξης. Η πρώτη είναι η πιο άμεσα συγκρίσιμη με τις συμβατικές, σωματικές πρώτες βοήθειες, λέει η Agatha Abboud, υπεύθυνη ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στο Κίεβο. «Είναι η διαλογή των ανθρώπων που πρέπει να μιλήσουν σε κάποιον μόνο για να ηρεμήσουν, απλώς για να προσγειωθούν, για να τους θυμίζουν το περιβάλλον, για το ποιος είναι γύρω τους», λέει ο Abboud. «Επειδή αυτή είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ταραγμένοι ή πιο ανήσυχοι».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μετατραυματικό στρες επιβαρύνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ουκρανία, λένε οι ερευνητές

Ουκρανία: Η υγειονομική περίθαλψη της χώρας καταστράφηκε μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας

ΠΟΥ: Ασθενοφόρα στην Ουκρανία για την υποστήριξη έκτακτων αναγκών υγείας εν μέσω πολέμου

Πάπας Φραγκίσκος ζητά μεταρρύθμιση του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας