Ψυχική Υγεία

Περιγεννητική κατάθλιψη: Οι ερευνητές ζητούν έλεγχο του κινδύνου για γυναίκες με επίμονη κατάθλιψη

Περιγεννητική κατάθλιψη: Οι ερευνητές  ζητούν έλεγχο του κινδύνου για γυναίκες με επίμονη κατάθλιψη

Περιγεννητική κατάθλιψη: Οι ερευνητές ζητούν έλεγχο του κινδύνου για γυναίκες με επίμονη κατάθλιψη ενώ είναι ακόμη έγκυες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ζητούν έλεγχο της περιγεννητικής κατάθλιψης (PND) για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με επίμονη κατάθλιψη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.

Έλεγχος Περιγεννητικής Κατάθλιψης

Η υποψήφια για διδακτορικό, Δρ. Jacqueline Kiewa, από το UQ’s Child Health Research Center συνέκρινε τις περιγεννητικές εμπειρίες γυναικών με μείζονα κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους και διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτές είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο PND. “Από τους 7.182 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι 5.058 (70 τοις εκατό) εμφάνισαν περιγεννητική κατάθλιψη”, είπε ο Δρ Kiewa.

Όσοι εμφάνισαν περιγεννητική κατάθλιψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός έξι μηνών μετά τον τοκετό- είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά, πολύπλοκα και συχνά καταθλιπτικά επεισόδια και νωρίτερη έναρξη των συμπτωμάτων. “Αυτές οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άλλες ψυχιατρικές ασθένειες, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, και ανταποκρίνονται λιγότερο στα αντικαταθλιπτικά”, είπε ο Δρ Kiewa.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο Δρ Kiewa περιέγραψε τα ευρήματα ως ανησυχητικά. “Στην Αυστραλία, η PND είναι η κύρια αιτία ασθένειας σε γυναίκες που γεννούν και θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν γνωστικά και συναισθηματικά προβλήματα”, είπε. Ο Δρ Kiewa είπε ότι οι γυναίκες της Αυστραλίας με μη ευρωπαϊκή και ιθαγενή καταγωγή και εκείνες που έχουν ιστορικό τραύματος είχαν υψηλότερο κίνδυνο PND.

“Μερικά από τα χαρακτηριστικά που εντοπίσαμε υποδηλώνουν περιβαλλοντικές επιρροές ως αιτία PND σε γυναίκες με κατάθλιψη, ενώ άλλα υποδεικνύουν γενετικούς και βιολογικούς λόγους που μπορεί να είναι συγκεκριμένοι για τις γυναίκες και την εγκυμοσύνη”, είπε. “Πολύ λίγες μελέτες PND έχουν εξετάσει εάν οι μητέρες έχουν ΔΕΠΥ ή άλλες ψυχιατρικές ασθένειες”. “Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο έλεγχος της περιγεννητικής κατάθλιψης να συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις περιγεννητικές εξετάσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρέασε η πανδημία τη ψυχική υγεία των Καναδών;

Έρευνα αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης D για την ψυχολογία μας

Τι είναι η κατάθλιψη και ποια τα συμπτώματά της;

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών [Μελέτη]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν το διάσημο είδωλό μας, μας γίνεται εμμονή

Σύνδρομο λατρείας διασημοτήτων: Κάποιοι όμως περνούν τα όρια του φανατισμού και αποκτούν εμμονή να θέλουν να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους σταρ.

Πώς οι καταναγκασμοί επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Καταναγκασμός: Η ανάκαμψη από τους καταναγκασμούς απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, να τηρήσετε τα σχέδια θεραπείας και να ασκήσετε αυτοφροντίδα.