Ψυχική Υγεία

Παράδοξο πανδημίας: Οι άνθρωποι αισθάνονται ανίσχυροι παρά την άνευ προηγουμένου επιστημονική πρόοδο

Παράδοξο πανδημίας: Οι άνθρωποι αισθάνονται ανίσχυροι παρά την άνευ προηγουμένου επιστημονική πρόοδο

«Η εκτεταμένη έρευνα στην ψυχική υγεία από καταστροφές έχει αποδείξει ότι η συναισθηματική δυσφορία είναι πανταχού παρούσα στους πληγέντες πληθυσμούς - ένα εύρημα που σίγουρα θα έχει απήχηση στους πληθυσμούς που έχουν πληγεί από την πανδημία Covid-19».

Παράδοξο πανδημίας: Η παραλλαγή Omicron πυροδοτεί επιχειρήσεις, κλείσιμο σχολείων καθώς ο κόσμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της πανδημίας COVID-19 και το άγνωστο για το τι φέρνει η παραλλαγή Omicron, συνεχίζουμε σε μια φαινομενικά ατελείωτη βόλτα με τρενάκι απρόβλεπτου σε μια «επιδημία» μοναξιάς, σύμφωνα με τους New York Times. Πριν, που η πανδημία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολόγισαν ότι περίπου ένας στους πέντε ενήλικες ζούσε με ψυχική ασθένεια, αλλά αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με καθημερινά ποσοστά μόλυνσης και μειώσεις στην ανθρώπινη κινητικότητα.

Δύο δείκτες που σχετίζονται με αυξημένο επιπολασμό μιας μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και άγχους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση Lancet.

Αλλά και η επόμενη γενιά υποφέρει: «Ανησυχώ για τα παιδιά μας», είπε ο αμερικανός γενικός χειρουργός Δρ Vivek Murthy.

  • «Τα παιδιά μας αγωνίζονται για πολύ καιρό, ακόμη και για αυτήν την πανδημία».
  • Το CDC σημείωσε αύξηση 50,6% στις επισκέψεις στα επείγοντα για απόπειρα αυτοκτονίας μεταξύ κοριτσιών ηλικίας 12 έως 17 ετών από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ωθώντας τον γενικό χειρουργό να εκδώσει μια συμβουλή για την άμεση προσοχή αυτής της «εθνικής έκτακτης ανάγκης» λόγω της πανδημίας.
  • Οι Times σημείωσαν ότι η ανθεκτικότητα των ανθρώπων εξασθενεί σιγά-σιγά καθώς η COVID-19 συνεχίζει να κάνει πινγκ-πονγκ στον κόσμο από τα σχολεία που ανοίγουν έως το άμεσο κλείσιμο, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί άρθηκαν μόνο για να αποκατασταθούν, η συνεχής απειλή των lockdown, η σημαντική απώλεια ανθρώπινων ζωών και οι ψευδείς ελπίδες για το τέλος της πανδημίας. Περιπλέκοντας την κατάσταση, το CDC σημείωσε ότι ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την πανδημία, μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε COVID-19.

“Έχοντας διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, και των διαταραχών του φάσματος της σχιζοφρένειας μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αρρωστήσετε σοβαρά από την COVID-19”, ανέφερε το CDC.

Παρόλο που έχει σημειωθεί τεράστια επιστημονική πρόοδος στην καταπολέμηση του ιού καθώς σχεδόν το 47% του κόσμου είναι πλέον εμβολιασμένο με βυθισμένα ποσοστά θνησιμότητας, οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, κάτι που είναι το παράδοξο της πανδημίας, σύμφωνα με τους Times.Οι επιστήμονες εξέτασαν όλη τη γνωστή βιβλιογραφία σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 στην ψυχική υγεία των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι, διαπιστώνοντας μια άνοδο σε περιπτώσεις με άγχος και κατάθλιψη μετά το πρώτο lockdown, αλλά ανακάλυψαν εκείνους που παρέμειναν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους ή εκείνους που είχαν ένα κατοικίδιο, είχαν καλύτερες συνέπειες για την ψυχική υγεία.Η δημοσίευση πρόσθεσε ότι τα άτομα που έκαναν γιόγκα ή έκαναν σωματική άσκηση σημείωσαν συνολική βελτίωση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας, καταλήγοντας ότι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων είναι το κλειδί για την καλή ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια των πανδημιών.

  • Το New England Journal of Medicine σημείωσε επίσης ότι η πανδημία δημιουργεί ανασφάλεια, αντικρουόμενα μηνύματα, απομόνωση και στίγμα που σχετίζεται με όσους έχουν μολυνθεί, τα αποτελέσματα μπορεί συχνά να μεταφραστούν σε κατάχρηση ουσιών, άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν και μια σειρά συναισθηματικών αντιδράσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.
  • Το περιοδικό πρόσθεσε: «Η εκτεταμένη έρευνα στην ψυχική υγεία από καταστροφές έχει αποδείξει ότι η συναισθηματική δυσφορία είναι πανταχού παρούσα στους πληγέντες πληθυσμούς – ένα εύρημα που σίγουρα θα έχει απήχηση στους πληθυσμούς που έχουν πληγεί από την πανδημία Covid-19».

Εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε κρίση ψυχικής υγείας, καλέστε την National Suicide Prevention Lifeline στο 1-800-273-8255 για να λάβετε άμεση βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γυναίκες και παιδιά έχουν πληγεί περισσότερο από ψυχικές διαταραχές

Η θνησιμότητα από τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% από τον Μάρτιο του 2020 λένε τα CDC

Φυσικό αντικαταθλιπτικό η συχνή πεζοπορία

Η ψυχική υγεία μετά τον τοκετό εμφανίζεται διαταραγμένη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.