Ψυχική Υγεία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Το αν αισθάνεστε ενοχές που στέλνετε τα παιδιά σας σε ημερήσια περίθαλψη ενώ εξακολουθείτε να εργάζεστε από το σπίτι σας ή νιώθετε ενοχές που δεν βοηθάτε τους άλλους όσο νομίζετε, η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την ενοχή με υγιή τρόπο είναι ουσιώδης για την ευημερία σας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι επειδή τα πάνε καλά. Άλλοι αισθάνονται ένοχοι επειδή δεν τα πάνε τόσο καλά όσο νομίζουν ότι θα έπρεπε. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι για σχεδόν τα πάντα. Ιδού μερικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ένοχοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ζωή σας είναι καλύτερη στην καραντίνα. Για ορισμένους ανθρώπους, η απομόνωση και ίσως η εργασία από το σπίτι έχει αυξήσει την ποιότητα ζωής τους. Κάποιες από τις ενοχές σας μπορεί να ακούγονται κάπως έτσι:

  • Νιώθω ένοχη που η ζωή μου είναι καλύτερη κατά την καραντίνα
  • Νιώθω ένοχη επειδή μπορώ να δουλέψω από το σπίτι και άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους
  • Νιώθω ένοχη, γιατί τώρα βγάζω περισσότερα χρήματα απ’ ότι πριν
  • Νιώθω ένοχη, γιατί είμαι αρκετά χαρούμενη τώρα και άλλοι άνθρωποι υποφέρουν

Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε το γεγονός ότι αισθάνεστε ενοχές. Αλλά, μπορείς να ελέγξεις πώς αντιδράς σε αυτό. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ενόχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

  • Απολογηθείτε αν έχετε βλάψει κάποιον (ζητήστε συγγνώμη)
  • Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά σας
  • Αλλάξτε την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας. Εάν σκεφτείτε, “Είμαι ένα φρικτό άτομο που δεν βοηθάω τους γονείς μου”, θα αισθανθείτε άσχημα. Αλλά, αν θυμηθείς, “Κάνω το πιο αγαπημένο πράγμα που μπορώ τώρα με το να μείνω μακριά”, μπορεί να αισθανθείς λίγο καλύτερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Τρεις πρακτικές για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Πως θα μπλοκάρουμε τα αρνητικά συναισθήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.