Ψυχική Υγεία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Το αν αισθάνεστε ενοχές που στέλνετε τα παιδιά σας σε ημερήσια περίθαλψη ενώ εξακολουθείτε να εργάζεστε από το σπίτι σας ή νιώθετε ενοχές που δεν βοηθάτε τους άλλους όσο νομίζετε, η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την ενοχή με υγιή τρόπο είναι ουσιώδης για την ευημερία σας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι επειδή τα πάνε καλά. Άλλοι αισθάνονται ένοχοι επειδή δεν τα πάνε τόσο καλά όσο νομίζουν ότι θα έπρεπε. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι για σχεδόν τα πάντα. Ιδού μερικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ένοχοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ζωή σας είναι καλύτερη στην καραντίνα. Για ορισμένους ανθρώπους, η απομόνωση και ίσως η εργασία από το σπίτι έχει αυξήσει την ποιότητα ζωής τους. Κάποιες από τις ενοχές σας μπορεί να ακούγονται κάπως έτσι:

  • Νιώθω ένοχη που η ζωή μου είναι καλύτερη κατά την καραντίνα
  • Νιώθω ένοχη επειδή μπορώ να δουλέψω από το σπίτι και άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους
  • Νιώθω ένοχη, γιατί τώρα βγάζω περισσότερα χρήματα απ’ ότι πριν
  • Νιώθω ένοχη, γιατί είμαι αρκετά χαρούμενη τώρα και άλλοι άνθρωποι υποφέρουν

Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε το γεγονός ότι αισθάνεστε ενοχές. Αλλά, μπορείς να ελέγξεις πώς αντιδράς σε αυτό. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ενόχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

  • Απολογηθείτε αν έχετε βλάψει κάποιον (ζητήστε συγγνώμη)
  • Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά σας
  • Αλλάξτε την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας. Εάν σκεφτείτε, “Είμαι ένα φρικτό άτομο που δεν βοηθάω τους γονείς μου”, θα αισθανθείτε άσχημα. Αλλά, αν θυμηθείς, “Κάνω το πιο αγαπημένο πράγμα που μπορώ τώρα με το να μείνω μακριά”, μπορεί να αισθανθείς λίγο καλύτερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Τρεις πρακτικές για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Πως θα μπλοκάρουμε τα αρνητικά συναισθήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.