Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Παιδική ανάπτυξη: Η ζωγραφική είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη των παιδιών

Παιδική ανάπτυξη: Η ζωγραφική είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη των παιδιών

Παιδική ανάπτυξη: Πώς η ζωγραφική μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα παιδιά και πώς οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους καθώς εκφράζονται δημιουργικά;

Όταν ο καιρός είναι κακός και δεν υπάρχει προοπτική για μια βόλτα στο πάρκο, μπορεί κάλλιστα να ψάξουμε για μαρκαδόρους, μολύβια και χαρτί ως τρόπο να διασκεδάσουμε τα παιδιά μας. Αλλά το σχέδιο είναι πολύ περισσότερο από μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών. Πώς η ζωγραφική μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα παιδιά—για την επικοινωνία, τη μνήμη και τη μάθηση—και πώς οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους καθώς εκφράζονται δημιουργικά;

Η ζωγραφική επιτρέπει στα παιδιά να πάρουν τις εμπειρίες τους από τον κόσμο και να τις μεταμορφώσουν δημιουργώντας νέες συνδέσεις και σχέσεις μέσω του εφευρετικού τους μυαλού. Οι γνώσεις, οι αναμνήσεις και οι φαντασιώσεις τους τροφοδοτούν τη φαντασία τους και η ζωγραφική επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν, να βασιστούν και να καταγράψουν τις δικές τους δημιουργικές και ευφάνταστες ιδέες.

Επικοινωνήστε και μάθετε

Η ζωγραφική επιτρέπει επίσης στα παιδιά να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Ένα παιδί μπορεί γραφικά να ξαναζήσει ένα χαρούμενο γεγονός, όπως ένα πάρτι γενεθλίων, ή να αναδείξει κάποια λυπημένα συναισθήματα ως θεραπευτική άσκηση για να βοηθήσει σε ένα γεγονός όπως ένα πένθος.

Το σχέδιο είναι ένα σημαντικό μέσο στην παιδική καλλιτεχνική θεραπεία. Παρέχει έναν μη λεκτικό τρόπο επικοινωνίας του ευρέος φάσματος συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν, για να οδηγήσει σε αλλαγή και ανάπτυξη.

Η ζωγραφική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση του σχεδίου ως διδακτικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει την κατανόηση των παιδιών σε άλλους τομείς, όπως η επιστήμη. Μια ομάδα παιδιών διδάχθηκαν δύο στρατηγικές για να τα βοηθήσουν να μάθουν μια επιστημονική ιδέα. Η μία στρατηγική περιλάμβανε σκιαγράφηση ιδεών και η άλλη όχι.

Μεταξύ των μαθητών που απέδωσαν καλά κάθε στρατηγική, εκείνοι που χρησιμοποίησαν το σχέδιο είχαν καλύτερη κατανόηση του θέματος. Επιπλέον, το σχέδιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης των παιδιών. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά δίνουν περισσότερες πληροφορίες για ένα γεγονός που είχαν βιώσει προηγουμένως όταν τους ζητείται να ζωγραφίσουν για αυτό ενώ μιλούν για αυτό.

Έχει βρεθεί ότι η ζωγραφική βελτιώνει την ανάμνηση των γεγονότων που συνέβησαν ένα χρόνο νωρίτερα. Είναι μια άσκηση επίλυσης προβλημάτων, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να παράγουν μια δισδιάστατη εικόνα που αντιπροσωπεύει ένα αντικείμενο ή μια σκηνή από έναν τρισδιάστατο κόσμο. Με την ηλικία, την εξάσκηση και τη διδασκαλία, τα παιδιά συνήθως παράγουν όλο και πιο οπτικά ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του θέματος. Σε αυτή τη διαδικασία τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικές γραμμές, σχήματα, χωρική ευθυγράμμιση και αναλογίες.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Πρώτα απ’ όλα, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ζωγραφίσουν και να μάθουν μέσω της ζωγραφικής δίνοντάς τους απλά τα υλικά και τον χρόνο να τα χρησιμοποιήσουν. Η ενθάρρυνση για ζωγραφική είναι επίσης σημαντική. Μια έκθεση του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν ενθάρρυνση να λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά ότι εκείνα τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν πιο πιθανό να ασχοληθούν με τις τέχνες ως ενήλικες.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ενθάρρυνση μπορεί να είναι σημαντική, όχι μόνο για την τρέχουσα ενασχόληση, αλλά και για το όφελος στο μέλλον από την ενασχόληση με την τέχνη. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να περάσετε χρόνο καθισμένοι με το παιδί σας ενώ ζωγραφίζει, ίσως κουβεντιάζοντας μαζί του. Εάν είστε ομιλητικός και υποστηρικτικά τα παιδιά είναι πιθανό να το βρουν ενθαρρυντικό. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί τους ενώ σχεδίαζαν απολάμβαναν περισσότερη απόλαυση από τη ζωγραφική τους.

Οι ψυχολόγοι που εργάζονται με παιδιά συχνά τους ζητούν να ζωγραφίσουν. Οι γονείς μπορεί να βρουν τη ζωγραφική έναν χρήσιμο τρόπο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη εικόνα για τις εμπειρίες και τους προσωπικούς προβληματισμούς των παιδιών τους. Ή, ζωγραφίστε δίπλα στο παιδί σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν συχνά σχέδια που έχουν κάνει άλλοι, όπως κινούμενα σχέδια ή σχέδια από τους γονείς ή τα αδέρφια τους, ως έμπνευση για τα δικά τους σχέδια. Τα παιδιά εκτιμούν περισσότερο το να τους δοθεί μια επίδειξη ζωγραφικής ως υποστήριξη για το δικό τους σχέδιο.

Η ζωγραφική με το παιδί σας ή η συνεργασία σε ένα κοινό σχέδιο μπορεί να τους δώσει έμπνευση. Η δημιουργία γεωμετρικών σχεδίων και μοτίβων συχνά προωθείται ως αποτελεσματικό μέσο για την ανάπτυξη της ικανότητας ζωγραφικής των παιδιών, του λεπτού κινητικού ελέγχου και του συντονισμού χεριού-ματιού. Το Doodling μπορεί επίσης να είναι πολύ διασκεδαστικό και έχει συνδεθεί με την αυξημένη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη μάθηση των παιδιών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

30 ιδέες αυτοφροντίδας εάν περνάτε μια κακή ημέρα

5 δημιουργικές δραστηριότητες που ενισχύουν την ψυχική σας υγεία

Το πώς νιώθουν οι γονείς για τα συναισθήματα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Ποιες μπορεί να είναι οι συχνότερες ανησυχίες των παιδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon