Ψυχική Υγεία

Παιδιά που παίζουν ομαδικά αθλήματα: Τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας από τα παιδιά που δεν παίζουν

Παιδιά που παίζουν ομαδικά αθλήματα: Τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας από τα παιδιά που δεν παίζουν

«Χρειάζεται πρόσθετη έρευνα για να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό και υπό ποιες συνθήκες, η συμμετοχή σε ατομικό άθλημα μπορεί να είναι προβληματική για τις νεότερες ομάδες», κατέληξαν οι ερευνητές.

Παιδιά που παίζουν ομαδικά αθλήματα: Τα παιδιά που συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα παρουσιάζουν λιγότερα σημάδια άγχους, κατάθλιψης, απόσυρσης, κοινωνικών προβλημάτων ή προβλημάτων προσοχής Τα παιδιά και οι έφηβοι που συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λιγότερες δυσκολίες ψυχικής υγείας σε σύγκριση με παιδιά που δεν συμμετείχαν σε οργανωμένα αθλήματα, αλλά τα παιδιά που συμμετείχαν μόνο σε ατομικά αθλήματα είχαν χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με αυτά που δεν παίζουν καθόλου αθλήματα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Plos One.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αναφέρθηκαν μόνοι τους από γονείς ή κηδεμόνες σχετικά με τις δυσκολίες ψυχικής υγείας των παιδιών τους χρησιμοποιώντας τη λίστα ελέγχου συμπεριφοράς παιδιών. Κατηγοριοποίησαν τους 11.235 συμμετέχοντες, ηλικίας 9 έως 13 ετών, σε τέσσερις ομάδες με βάση τη συμμετοχή τους σε οργανωμένα αθλήματα, οι οποίες ήταν: 1) ομαδικό, 2) ατομικό και ομαδικό άθλημα, 3) ατομικό άθλημα και 4) μη αθλητική συμμετοχή.

Παραδείγματα ομαδικών αθλημάτων ήταν το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ενώ παραδείγματα ατομικών αθλημάτων ήταν η γυμναστική, το τένις και η πάλη. Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι η συμμετοχή σε οργανωμένα αθλήματα μπορεί να προστατεύσει από δυσκολίες ψυχικής υγείας, αλλά άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη συμμετοχή στον αθλητισμό με χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εμβαθύνει στη συσχέτιση μεταξύ της συμμετοχής σε οργανωμένο αθλητισμό και των δυσκολιών ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη έλεγξε για πολλές πιθανές συγχυτικές μεταβλητές, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή/εθνικότητα και το οικογενειακό εισόδημα, καθώς και τα συνολικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα σε σύγκριση με εκείνα που δεν συμμετείχαν σε κανένα άθλημα είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν σημάδια άγχους, κατάθλιψης, απόσυρσης, κοινωνικών προβλημάτων ή προβλημάτων προσοχής, κάτι που ήταν σύμφωνο με την υπόθεσή τους. Οι γυναίκες συμμετέχουσες που συμμετείχαν τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά αθλήματα είχαν μειωμένη πιθανότητα συμπεριφοράς παραβίασης των κανόνων σε σχέση με τις μη συμμετέχουσες σε αθλήματα.

Αλλά έμειναν έκπληκτοι από ένα αποτέλεσμα.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι που έπαιζαν αποκλειστικά ομαδικά αθλήματα, όπως μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, είχαν λιγότερες δυσκολίες ψυχικής υγείας από εκείνους που δεν συμμετείχαν σε κανένα οργανωμένο άθλημα.

Ωστόσο, προς έκπληξή μας, νέοι που συμμετείχαν μόνο σε ατομικά αθλήματα, όπως η γυμναστική ή το τένις , είχαν περισσότερες δυσκολίες ψυχικής υγείας σε σύγκριση με όσους δεν συμμετείχαν σε οργανωμένα αθλήματα», αναφέρει η μελέτη. «Τα ευρήματα συμπληρώνουν προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα μπορεί να είναι ένα όχημα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ο συγχρονικός σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει στη μελέτη να κάνει αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της σχέσης μεταξύ της συμμετοχής σε οργανωμένο αθλητισμό και των δυσκολιών ψυχικής υγείας.

Επομένως, τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα βελτιώνει την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων ή ότι οι βαθμολογίες ψυχικής υγείας μπορούν να προβλέψουν εάν ένα παιδί θα είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει σε διαφορετικούς τύπους αθλημάτων. «Χρειάζεται πρόσθετη έρευνα για να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό και υπό ποιες συνθήκες, η συμμετοχή σε ατομικό άθλημα μπορεί να είναι προβληματική για τις νεότερες ομάδες», κατέληξαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κολύμβηση μυεί τα παιδιά σας σε δεξιότητες ζωής

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Tα παιδιά που ασκούνται από μικρά είναι πιο πιθανό να ωριμάσουν σε σωματικά δραστήριους ενήλικες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Social media: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να καταλήξει να επιδεινώσει ψυχικά προβλήματα για άτομα με παθήσεις συμπεριφοράς ή ευπάθειες που προκαλούν εθισμό.