Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ορθοπεδικοί Ασθενείς: Βελτιωμένη ορθοπεδική υγεία δεν σημαίνει απαραίτητα βελτιωμένη ψυχική υγεία

Ορθοπεδικοί Ασθενείς: Βελτιωμένη ορθοπεδική υγεία δεν σημαίνει απαραίτητα βελτιωμένη ψυχική υγεία

Αλλά άλλοι ασθενείς που μπορούν να περπατήσουν ένα μίλι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι επειδή δεν μπορούν πλέον να τρέξουν μαραθώνιους, και αυτό δεν είναι καλό. Οι αντιλήψεις των ασθενών για την ευημερία τους είναι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, και αυτές δεν βελτιώνονται απαραίτητα όταν ο πόνος μειώνεται και βελτιώνεται η σωματική λειτουργία."

Ορθοπεδικός Ασθενής: Ο πόνος από μια τραυματισμένη πλάτη, ώμο ή ισχίο μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται απογοήτευση, άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη. Πολλοί στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να υποθέσουν ότι όταν τέτοιοι τραυματισμοί επουλώνονται, βελτιώνεται και η ψυχική υγεία. Αλλά μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις δείχνει ότι μακροπρόθεσμα, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους συχνά δεν υποχωρούν όταν βελτιώνεται ο σωματικός πόνος ενός ορθοπεδικού ασθενούς.

Οι ερευνητές μελέτησαν αποπροσδιορισμένα δεδομένα από τα ιατρικά διαγράμματα περισσότερων από 11.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε ορθοπεδικές κλινικές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον για μια περίοδο σχεδόν επτά ετών. Διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα του άγχους βελτιώθηκαν μόνο όταν ένας ασθενής είχε σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική λειτουργία – αλλά ακόμη και σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική λειτουργία δεν συνδέονταν με σημαντικές βελτιώσεις στην κατάθλιψη. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Network Open. «Θέλαμε να μάθουμε εάν οι ασθενείς έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης καθώς βελτιώνεται η σωματική λειτουργία και μειώνεται ο πόνος», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Abby L. Cheng, MD, επίκουρη καθηγήτρια ορθοπεδικής χειρουργικής. «Η απάντηση είναι ότι ως επί το πλείστον δεν το κάνουν». Κάθε ορθοπεδικός ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία στις κλινικές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον λαμβάνει ένα δισκίο κατά το check-in με έναν αριθμό ερωτήσεων σχετικά με το εάν τα ορθοπεδικά του προβλήματα επηρεάζουν τη ζωή του. Η λίστα περιλαμβάνει ερωτήσεις, όπως: “Τις τελευταίες επτά ημέρες, πόσο επηρέασε ο πόνος στην ικανότητά σας να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού;” και, “Τις τελευταίες επτά ημέρες, πόσο ο πόνος δυσκόλεψε τον ύπνο;” Το ερωτηματολόγιο ρωτά, επίσης, για την ψυχική υγεία και ευεξία κάθε ατόμου. «Στόχος μας είναι να θεραπεύσουμε ένα άτομο, όχι απλώς να φτιάξουμε ένα ισχίο ή ένα γόνατο, και τα σωματικά προβλήματα συνδέονται με τη διάθεση και το άγχος, ακόμη και με την κατάθλιψη», είπε ο Cheng. «Οι ασθενείς βλέπουν πολλά να συμβαίνουν και είναι δύσκολο να παρέχουν καλή φροντίδα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μεγάλη εικόνα». Αναλύοντας τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια, η ομάδα του Cheng διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια σχεδόν επτά ετών, η ψυχική υγεία των ατόμων με ορθοπεδικά προβλήματα δεν βελτιώθηκε απαραίτητα όταν τα σωματικά τους συμπτώματα βελτιώθηκαν. «Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι όταν θεραπεύεις ασθενείς για ένα συγκεκριμένο μυοσκελετικό πρόβλημα –ίσως ερευνώντας τους πριν και μετά την επέμβαση αντικατάστασης ισχίου– κάποια συμπτώματα ψυχικής υγείας θα βελτιωθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», εξήγησε ο Cheng. “Αλλά κοιτάζοντας κατά τη διάρκεια πολλών ετών, δεν είδαμε αυτές τις βελτιώσεις.

Οι ασθενείς μπορεί να είναι λιγότερο ανήσυχοι έξι μήνες μετά την επέμβαση, αλλά πέντε χρόνια αργότερα η ιστορία μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Αυτά τα συμπτώματα άγχους συχνά επιστρέφουν, αν και ίσως η εστίαση του άγχους δεν σχετίζεται πλέον με το ισχίο του ασθενούς ή άλλο ορθοπεδικό πρόβλημα». Η Cheng είπε ότι ήταν κάπως έκπληκτη από τα ευρήματα, επειδή η γενική σκέψη στην ορθοπεδική εδώ και πολύ καιρό ήταν ότι όταν βελτιώνεται η σωματική υγεία, θα βελτιωθεί και η ψυχική υγεία. Ωστόσο, είπε ότι στο ιατρείο της, βλέπει συχνά ανθρώπους των οποίων η σωματική υγεία έχει βελτιωθεί – αλλά χωρίς δραματικές βελτιώσεις στην ψυχική υγεία. «Αυτό που ήταν ενδιαφέρον για μένα ήταν ότι το άγχος των ασθενών μειώθηκε κάπως σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς παρουσίασαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη σωματική τους υγεία, αλλά η κατάθλιψη δεν βελτιώθηκε σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις», είπε. “Ως γιατροί, αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει είναι το πώς αισθάνονται οι ασθενείς. Ένας ασθενής μπορεί να είναι χαρούμενος γιατί τώρα μπορεί να περπατήσει ένα μίλι, και αυτό είναι καλό. Αλλά άλλοι ασθενείς που μπορούν να περπατήσουν ένα μίλι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι επειδή δεν μπορούν πλέον να τρέξουν μαραθώνιους, και αυτό δεν είναι καλό. Οι αντιλήψεις των ασθενών για την ευημερία τους είναι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, και αυτές δεν βελτιώνονται απαραίτητα όταν ο πόνος μειώνεται και βελτιώνεται η σωματική λειτουργία.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι παρατεταμένες χρονικές περίοδοι καθιστικής ζωής δεν μας κάνουν καθόλου καλό, λένε οι ειδικοί στον τομέα της υγείας

Eξειδικευμένη φυσιοθεραπεία βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία γυναικών με σκληρόδερμα

Πώς η τεχνολογία βοηθάει τις χειρουργικές επεμβάσεις;

Η καθυστέρηση θα μπορούσε να σημαίνει αναμονή έως και επτά ετών για ορθοπεδικές επεμβάσεις στη Σκωτία

Οι ειδικοί στη Βρετανία σε θέματα κινητικότητας επιθυμούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon