Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Οπτική ψευδαίσθηση: Ανιχνεύει εάν πάσχετε από σχιζοφρένεια

Οπτική ψευδαίσθηση: Ανιχνεύει εάν πάσχετε από σχιζοφρένεια

Οπτική ψευδαίσθηση: Σας ξεγελάει η κενή μάσκα ή όχι; Η απάντηση στην απλή αυτή ερώτηση λέει πολλά για την ψυχική σας υγεία.

Αν και δεν υπάρχει απαραίτητα ένα συγκεκριμένο, απλό ιατρικό τεστ για τη σχιζοφρένεια, το οποίο έχει οδηγήσει τους πάσχοντες να περιμένουν πολύ καιρό για να διαγνωστούν επίσημα, οι ειδικοί λένε ότι αυτή η οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να ανιχνεύσει εάν πάσχετε από σοβαρή πάθηση ψυχικής υγείας. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 685.000 Βρετανοί μαστίζονται από την κατάσταση. Τώρα, επιστήμονες στη Γερμανία λένε ότι το βίντεο με την «κενή μάσκα» μπορεί να σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε εάν πάσχετε από τη διαταραχή.

Το περίεργο κλιπ διαθέτει μια λευκή μάσκα προσώπου που περιστρέφεται στον αέρα, με την πλειοψηφία των θεατών να φαίνεται να βλέπουν το κοίλο μέρος στο πίσω μέρος να περιστρέφεται αντίθετα. Η μύτη φαίνεται να δείχνει προς τα έξω, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει προς τα μέσα, με τους ειδικούς να λένε ότι όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν θα ξεγελαστούν από την ψευδαίσθηση. Ωστόσο, όταν αντιλαμβάνεστε οι υπόλοιποι την ψευδαίσθηση, θα είναι ακόμα απίθανο να διακρίνετε το πίσω μέρος της μάσκας. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα οπτικά στοιχεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασίζεται στη δική του βιωμένη εμπειρία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πρόσωπα είναι κυρτά – ή δείχνουν προς τα έξω – έτσι επεξεργαζόμαστε την εικόνα με τρόπο που να έχει νόημα – η δική μας προσδοκία είναι τόσο ισχυρή που απλά δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε.

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή μακροχρόνια πάθηση ψυχικής υγείας που προκαλεί μια σειρά από ψυχολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων παραισθήσεων – ακρόαση ή θέαση πραγμάτων που δεν υπάρχουν έξω από το μυαλό – αυταπάτες, μπερδεμένες σκέψεις, αδιαφορία για καθημερινές δραστηριότητες, απόσυρση από τους ανθρώπους και κοινωνική απομόνωση.

Οι γιατροί συχνά περιγράφουν την ασθένεια ως έναν τύπο ψύχωσης, που σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να μην ξεχωρίζει πάντα τις σκέψεις και τις ιδέες του από την πραγματικότητα. Η Danai Dima του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ανόβερου δήλωσε στο Journal NeuroImage: “Η επεξεργασία μας από πάνω προς τα κάτω κρατά μνήμες, όπως τα μοντέλα στοκ, – όλα τα μοντέλα στο κεφάλι μας έχουν ένα πρόσωπο που βγαίνει, οπότε όποτε βλέπουμε ένα πρόσωπο, φυσικά, αν χρειαστεί βγαίνω έξω.”

Όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια λέγεται ότι μπορούν να δουν την κούφια πλευρά του προσώπου επειδή τα αισθητήρια και εννοιολογικά μέρη του εγκεφάλου τους επεξεργάζονται τα πράγματα διαφορετικά. Επιπλέον, εάν είστε μεθυσμένοι ή ανεβασμένοι, υποτίθεται ότι μπορείτε επίσης να νικήσετε την ψευδαίσθηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η κακή ψυχική υγεία επηρεάζει το σώμα μας;

Έρευνα αποτυπώνει την σχέση του ανοσοποιητικού με την ψύχωση

Επιστήμονες εντοπίζουν νέα γονίδια κινδύνου σχιζοφρένειας

Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Η ευαισθησία των παιδιών στον έπαινο των γονιών τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική ψυχική τους υγεία

«Μια σημαντική μελλοντική κατεύθυνση είναι να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η παιδική ευαισθησία στον έπαινο και αν μπορεί να διαμορφωθεί από παρεμβάσεις», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Cassidy McDermott, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο αντίκτυπος της ακραίας ζέστης στην ψυχική υγεία

Καύσωνας: Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καύσωνα, η κατανόηση και ο μετριασμός των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας.

Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με νευρική ανορεξία

Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Τι να κάνετε αν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σας κάνουν να νιώθετε πολύ μόνη

Αίσθημα μοναξιάς: Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά φέρνει οράματα ξέγνοιαστης διασκέδασης, αλλά για κάποιους, τα μεγάλα Σαββατοκύριακα μπορεί να τονίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς.

Close Icon