Ψυχική Υγεία

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Η απόφαση συμμετοχής σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μόνο μία, αλλά ένα σύνολο αυτών που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.  Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη παράγοντες διάθεσης όπως η ατομική προσωπικότητα, ο πολιτισμός στον οποίο ζουν και ο θύτης και το θύμα.

Ωστόσο, όταν το άτομο σκέφτεται να βοηθήσει ή όχι, μια σειρά αποφάσεων επηρεάζει το αποτέλεσμα:

  • Παρατηρώντας το ατύχημα: Ανάλογα με το πλαίσιο, μπορεί να είναι λίγο πολύ δύσκολο, καθώς μια κραυγή στη μέση μιας καφετέριας τραβάει πολύ περισσότερη προσοχή από ό, τι στη μέση ενός πλήθους.
  • Ερμηνεύστε την κατάσταση ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Μερικές φορές μπορείτε να δείτε ένα διφορούμενο γεγονός, στο οποίο δεν γνωρίζετε πραγματικά εάν υπάρχει κίνδυνος ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να μην βοηθήσουν τον εαυτό τους επειδή φοβούνται ότι είναι λάθος ή αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους.
  • Σκεφτείτε ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για τη βοήθεια του θύματος:  για παράδειγμα, εάν ένα παιδί τραυματιστεί αλλά ο κηδεμόνας του είναι μαζί του, η απόφαση είναι συνήθως να μην παρέμβει.
  • Αποφασίστε τον καλύτερο τρόπο για βοήθεια: Η αναποφασιστικότητα ως προς αυτό είναι συχνά αυτό που κάνει πολλούς ανθρώπους να αποφασίσουν να μην βοηθήσουν.

Φαίνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση. Όταν είναι μόνο ένα άτομο που βλέπει τι συνέβη, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά αυτόν. Ωστόσο, εάν υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες, κατανέμεται μεταξύ τους. Όταν το πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ερμηνεύεται ως σύγκρουση μεταξύ ατόμων που σχετίζονται μεταξύ τους – δηλαδή, ιδιωτικά -, υπάρχει μια τάση να απομακρυνθούμε από αυτό και να αφήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να το επιλύσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με βιασμό κτά συρροή κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Νέες καταγγελίες για τον Παύλο Χαϊκάλη έρχονται στο φως

Λινά Μενδώνη: O Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.