Ψυχική Υγεία

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Η απόφαση συμμετοχής σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μόνο μία, αλλά ένα σύνολο αυτών που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.  Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη παράγοντες διάθεσης όπως η ατομική προσωπικότητα, ο πολιτισμός στον οποίο ζουν και ο θύτης και το θύμα.

Ωστόσο, όταν το άτομο σκέφτεται να βοηθήσει ή όχι, μια σειρά αποφάσεων επηρεάζει το αποτέλεσμα:

  • Παρατηρώντας το ατύχημα: Ανάλογα με το πλαίσιο, μπορεί να είναι λίγο πολύ δύσκολο, καθώς μια κραυγή στη μέση μιας καφετέριας τραβάει πολύ περισσότερη προσοχή από ό, τι στη μέση ενός πλήθους.
  • Ερμηνεύστε την κατάσταση ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Μερικές φορές μπορείτε να δείτε ένα διφορούμενο γεγονός, στο οποίο δεν γνωρίζετε πραγματικά εάν υπάρχει κίνδυνος ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να μην βοηθήσουν τον εαυτό τους επειδή φοβούνται ότι είναι λάθος ή αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους.
  • Σκεφτείτε ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για τη βοήθεια του θύματος:  για παράδειγμα, εάν ένα παιδί τραυματιστεί αλλά ο κηδεμόνας του είναι μαζί του, η απόφαση είναι συνήθως να μην παρέμβει.
  • Αποφασίστε τον καλύτερο τρόπο για βοήθεια: Η αναποφασιστικότητα ως προς αυτό είναι συχνά αυτό που κάνει πολλούς ανθρώπους να αποφασίσουν να μην βοηθήσουν.

Φαίνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση. Όταν είναι μόνο ένα άτομο που βλέπει τι συνέβη, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά αυτόν. Ωστόσο, εάν υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες, κατανέμεται μεταξύ τους. Όταν το πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ερμηνεύεται ως σύγκρουση μεταξύ ατόμων που σχετίζονται μεταξύ τους – δηλαδή, ιδιωτικά -, υπάρχει μια τάση να απομακρυνθούμε από αυτό και να αφήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να το επιλύσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Με βιασμό κτά συρροή κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Νέες καταγγελίες για τον Παύλο Χαϊκάλη έρχονται στο φως

Λινά Μενδώνη: O Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.