Ψυχική Υγεία

Ναρκισσισμός: Τι σημαίνει και ποια είναι τα «συμπτώματα»

Ναρκισσισμός: Τι σημαίνει και ποια είναι τα «συμπτώματα»

Ναρκισσισμός δεν είναι πλέον το… ψώνιο να κοιτιέσαι στον καθρέφτη και να αναρωτιέσαι πόσο όμορφος ή όμορφη είσαι. Ο ναρκισσισμός ως όρος χρησιμοποιείται από επιστήμονες ψυχολόγους για να περιγραφεί ένας τύπος διαταραχής προσωπικότητας (της ναρκισσιστικής διαταραχής).

Μια μεγάλη μελέτη του 2009 έδειξε πως το 6% των ανθρώπων στις ΗΠΑ πάσχουν από πλήρη άνθηση της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας. Τσεκάρετε τα παρακάτω σημάδια για να δείτε αν σας έχει κατακλύσει ο ναρκισσισμός

Θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής: Οι ναρκισσιστές κυριαρχούν στις συνομιλίες, λένε οι ψυχοθεραπευτές. Μιλούν συνεχώς για τον εαυτό τους και υπερβάλλουν με τα επιτεύγματά τους. Παρουσιάζονται ως ο αγαπημένος υπάλληλος του αφεντικού, ως ο καλύτερος γείτονας της πολυκατοικίας, κλπ.
Έτσι καλύπτουν τον φόβο τους πως δεν είναι αρκετά καλοί…

Δίνουν (χωρίς να τους ζητήσουν) συμβουλές: Όσοι κυριεύονται από ναρκισσισμό θέλουν να είναι χρήσιμοι σε όλους και σε όλα. Μπορούν να σας προτείνουν τα καλύτερα εστιατόρια στο πιο απίθανο μέρος της γης, αλλά και να σας δώσουν συμβουλές για τα παιδιά σας, κι ας μην είναι οι ίδιοι γονείς.

Απεχθάνονται να περιμένουν στην ουρά: Θεωρούν πως αξίζουν ειδική μεταχείριση. Θέλουν θέση στο λεωφορείο, θέλουν να τους παραχωρείτε τη θέση σας σε μια ουρά κλπ.

Οι φιλοδοξίες τους δεν έχει όρια: Θεωρούν πως προορίζονται για μεγάλα πράγματα. Έχουν την τάση να πιστεύουν ότι είναι μέλη μιας ελίτ τάξη που αξίζει μόνο το καλύτερο. Συνήθως φαντασιώνονται το πόσο πιο ισχυροί θα είναι, πόσο πιο όμορφοι, πόσο πιο πλούσιοι.

Δεν τους αρέσει να χάνουν: Εντάξει, σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, αλλά σε όλα τα παιχνίδια υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όμως, ο νάρκισσος θέλει να κερδίζει σε όλα σε μια αδιάκοπη αναζήτηση για να αποδείξει την κυριαρχία του.

Δεν παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους: Πάντα φταίει κάποιος άλλος και ποτέ δεν ζητούν συγγνώμη.

Εκμεταλλεύονται τους άλλους: Μπορεί να μην γίνεται σκόπιμα, αλλά πάντα οι νάρκισσοι έχουν την τάση να παίρνουν από τον άλλον αυτό που θέλουν χωρίς να ενδιαφέρονται. Θέλουν τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από τους ίδιους, αλλά αρνούνται να κάνουν κάτι παρόμοιο για τους άλλους, ακόμα και για τον αγαπημένο τους.

Έχουν εθισμούς: Μπορεί να είναι στο αλκοόλ, στις πλαστικές χειρουργικές, στα ψώνια ή ακόμα χειρότερα στα ναρκωτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σπανίως το μετατραυματικό στρες είναι ικανό να δικαιολογήσει παραβατικές συμπεριφορές

Αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του θυμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.