Ψυχική Υγεία

Ναρκισσισμός: Πώς θα τον ξεπεράσεις

Ναρκισσισμός: Πώς θα τον ξεπεράσεις

Ναρκισσισμός: Ο ναρκισσισμός είναι κάτι που συζητιέται αρκετά τον τελευταίο καιρό, ωστόσο λίγα άρθρα αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να τον ξεπεράσουν. Για σχεδόν κάθε πρόβλημα, από την οριακή διαταραχή προσωπικότητας έως τα σεξουαλικά ζητήματα, η ψυχολογία στοχεύει να προσφέρει τεκμηριωμένες λύσεις.

Η διορατικότητα και η επιθυμία για αλλαγή διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ένας νάρκισσος μπορεί να καταλήξει σε θεραπεία για διαφορετικό λόγο κάθε φορά. Οι νάρκισσοι γενικά θα ενδιαφέρονταν να αλλάξουν τους τρόπους της συμπεριφοράς τους, μόνο όταν κάτι τέτοιο θα τους ωφελούσε σαφώς και θα επιτάχυνε την επιτυχία και την ευτυχία τους. Αλλά είναι εντάξει, μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.

  1. Κατανοήστε την προσωπικότητά σας καλύτερα, και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Αν δε γνωρίζετε αρκετά πράγματα για το ναρκισσισμό, αλλά είστε ανοιχτοί στο να μάθετε, αξίζει να μελετήσετε το κείμενο του Scott Barry Kaufman σχετικά με το ναρκισσισμό, καθώς είναι ενδιαφέρον και έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον εαυτό σας πληρέστερα.

  1. Βρείτε κάποιον που θα τον εμπιστεύεστε ώστε να δέχεστε τις συμβουλές του.

Ένας ναρκισσιστής τείνει να βλέπει τους άλλους ως κατώτερους του. Επομένως, καλό θα ήταν να βρεις κάποιον, του οποίου τις συμβουλές και τις απόψεις, μπορείς να δεχθείς. Ένας νάρκισσος μπορεί να ανταποκρίνεται σε εξωτερικές συμβουλές, εάν τις θεωρεί δυνητικά πολύτιμες γι’ αυτόν, και ειδικά εάν του εμπνέει κύρος ο άνθρωπος που τον συμβουλεύει. Ένας νάρκισσος επιθυμεί να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που τονώνουν το εγώ του. Έτσι ένας εξειδικευμένος θεραπευτής θα προσεγγίσει ένα νάρκισσο χωρίς να πληγώσει το εγώ του.

  1. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγκαλιάσετε την ταυτότητά σας.

Το να αναγνωρίζεις ότι έχεις ναρκισσιστικές τάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ο όρος νάρκισσος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ετικέτα που ισοδυναμεί με “είστε κακός άνθρωπος” που δεν αξίζει την αγάπη, την αυτοεκτίμηση, την ανάπτυξη ή οποιαδήποτε άλλη από τις θεμελιώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Οποιοσδήποτε τύπος ακραίας προσωπικότητας προκαλεί στους ανθρώπους προβλήματα με το να προχωρήσουν, έτσι ενώ ο ναρκισσισμός σας μπορεί να έχει κάποια οφέλη για εσάς, πιθανότατα έχει και κάποια μειονεκτήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιους τύπους ανδρών να αποφεύγεις

Πως θα αναγνωρίσετε έναν νάρκισσο;

5 τύποι τοξικών μαμάδων προς τις κόρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.