Ψυχική Υγεία

Ναρκισσισμός: Πιθανά προβλήματα που θα συναντήσετε στην σχέση με έναν ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Πιθανά προβλήματα που θα συναντήσετε στην σχέση με έναν ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Είστε σε μια σχέση με ναρκισσιστή; Τι να περιμένετε από τη δυναμική της σχέσης και πώς να αντεπεξέλθετε στις προκλήσεις που ανακύπτουν;

Μπορεί να αγαπάτε τον σύντροφό σας. Όμως μπορείτε να έχετε μια καλή σχέση μαζί του αν είναι πολύ απασχολημένος με το να αγαπάει τον εαυτό του; Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ κάποιου που εμφανίζει περιστασιακές τάσεις προς τον ναρκισσισμό και κάποιου με αληθινή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Η αλήθεια είναι ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, χρειάζονται κάθε είδους άνθρωποι για να φτιάξεις έναν κόσμο. Αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ίδιοι τότε όλα θα φάνταζαν βαρετά και ρουτίνα. Οι ισχυρές και υγιείς σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της ευημερίας μας, οπότε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους των ανθυγιεινών και τοξικών σχέσεων; Η επίγνωση αυτών των χαρακτήρων δηλαδή των τοξικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημαντικές ναρκισσιστικές τάσεις, είναι μονόδρομος.

Τι είναι ο ναρκισσιστής;

Η χρήση ψυχολογικών ετικετών όπως ο «ναρκισσισμός» γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Συχνά όμως τα χρησιμοποιούμε χωρίς να κατανοούμε πλήρως τη σημασία τους. Αυτές οι ετικέτες αναπτύχθηκαν ως περιγραφές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορούν να υπάρχουν σε ένα φάσμα. Είναι αλήθεια ότι τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, οι τάσεις και η «εγωιστική» συμπεριφορά έχουν ομαλοποιηθεί ιδιαίτερα στη δυτική κουλτούρα, με έμφαση στο ανδρικό φύλο. Αν δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, καθώς κοιτάζετε γύρω σας, μπορεί να δείτε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και τάσεις στους φίλους, την οικογένεια, τον σύντροφό σας και ίσως ακόμη και τον εαυτό σας. Από καιρό σε καιρό, όλοι λίγο πολύ επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και νιώθουμε σημαντικοί. Θέλουμε οι άλλοι να μας θαυμάζουν και να μας βλέπουν ως ξεχωριστούς, και ίσως ακόμη και να είμαστε λίγο εγωιστές και πολλές φορές αναίσθητοι.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα φυσιολογικό, και μπορεί ακόμη και μερικές φορές να είναι υγιές. Αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν αποκλείει συνήθως την ικανότητα να είσαι ευαίσθητος και να νοιάζεσαι για τους άλλους. Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για την έννοια του ναρκισσισμού, είναι σημαντικό να κρατάμε τα πράγματα στη σωστή προοπτική. Η διαφορά μεταξύ ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και αληθινού ναρκισσισμού είναι εμφανής. Τις περισσότερες φορές, όταν αναφερόμαστε σε κάποιον ως ναρκισσιστή, είναι επειδή τον έχουμε βιώσει να ενεργεί σταθερά με έναν εγωιστικό και αναίσθητο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποκαλούμε κάποιον ναρκισσιστή όταν δεν κάνει αυτό που θέλουμε και δεν μας αρέσουν τα όρια που μπορεί να θέτει.

Έτσι, ενώ κάποιος μπορεί να έχει την τάση να είναι λίγο εγωιστής και να είναι σημαντικός για τον εαυτό του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανός να νοιάζεται για τους άλλους. Ο βασικός παράγοντας που πρέπει να αναζητήσετε είναι εάν ένα άτομο μπορεί να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στην σχέση σας τις περισσότερες φορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζουν τα social media θετικά και αρνητικά τη δυναμική των ζευγαριών;

Αντιμετωπίστε το σύμπλεγμα ανωτερότητας

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Όταν ο ανεξέλεγκτος φόβος έχει σαν αντίδραση τη βία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Αθλητισμός: Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.

Το άγχος για την Covid σχετίζεται με αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές

Κορωνοϊός: Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

Μορφές εκδήλωσης των στερεοτύπων

Ωστόσο, οι άνθρωποι παραμερίζουν εξίσου εύκολα τα στερεότυπά τους, κατά την αξιολόγηση των άλλων, όταν έχουν σαφείς, εξατομικευμένες πληροφορίες για αυτούς.