Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ναρκισσισμός: Πιθανά προβλήματα που θα συναντήσετε στην σχέση με έναν ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Πιθανά προβλήματα που θα συναντήσετε στην σχέση με έναν ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Είστε σε μια σχέση με ναρκισσιστή; Τι να περιμένετε από τη δυναμική της σχέσης και πώς να αντεπεξέλθετε στις προκλήσεις που ανακύπτουν;

Μπορεί να αγαπάτε τον σύντροφό σας. Όμως μπορείτε να έχετε μια καλή σχέση μαζί του αν είναι πολύ απασχολημένος με το να αγαπάει τον εαυτό του; Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ κάποιου που εμφανίζει περιστασιακές τάσεις προς τον ναρκισσισμό και κάποιου με αληθινή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Η αλήθεια είναι ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, χρειάζονται κάθε είδους άνθρωποι για να φτιάξεις έναν κόσμο. Αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ίδιοι τότε όλα θα φάνταζαν βαρετά και ρουτίνα. Οι ισχυρές και υγιείς σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της ευημερίας μας, οπότε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους των ανθυγιεινών και τοξικών σχέσεων; Η επίγνωση αυτών των χαρακτήρων δηλαδή των τοξικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημαντικές ναρκισσιστικές τάσεις, είναι μονόδρομος.

Τι είναι ο ναρκισσιστής;

Η χρήση ψυχολογικών ετικετών όπως ο «ναρκισσισμός» γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Συχνά όμως τα χρησιμοποιούμε χωρίς να κατανοούμε πλήρως τη σημασία τους. Αυτές οι ετικέτες αναπτύχθηκαν ως περιγραφές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορούν να υπάρχουν σε ένα φάσμα. Είναι αλήθεια ότι τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, οι τάσεις και η «εγωιστική» συμπεριφορά έχουν ομαλοποιηθεί ιδιαίτερα στη δυτική κουλτούρα, με έμφαση στο ανδρικό φύλο. Αν δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, καθώς κοιτάζετε γύρω σας, μπορεί να δείτε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και τάσεις στους φίλους, την οικογένεια, τον σύντροφό σας και ίσως ακόμη και τον εαυτό σας. Από καιρό σε καιρό, όλοι λίγο πολύ επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και νιώθουμε σημαντικοί. Θέλουμε οι άλλοι να μας θαυμάζουν και να μας βλέπουν ως ξεχωριστούς, και ίσως ακόμη και να είμαστε λίγο εγωιστές και πολλές φορές αναίσθητοι.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα φυσιολογικό, και μπορεί ακόμη και μερικές φορές να είναι υγιές. Αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν αποκλείει συνήθως την ικανότητα να είσαι ευαίσθητος και να νοιάζεσαι για τους άλλους. Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για την έννοια του ναρκισσισμού, είναι σημαντικό να κρατάμε τα πράγματα στη σωστή προοπτική. Η διαφορά μεταξύ ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και αληθινού ναρκισσισμού είναι εμφανής. Τις περισσότερες φορές, όταν αναφερόμαστε σε κάποιον ως ναρκισσιστή, είναι επειδή τον έχουμε βιώσει να ενεργεί σταθερά με έναν εγωιστικό και αναίσθητο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποκαλούμε κάποιον ναρκισσιστή όταν δεν κάνει αυτό που θέλουμε και δεν μας αρέσουν τα όρια που μπορεί να θέτει.

Έτσι, ενώ κάποιος μπορεί να έχει την τάση να είναι λίγο εγωιστής και να είναι σημαντικός για τον εαυτό του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανός να νοιάζεται για τους άλλους. Ο βασικός παράγοντας που πρέπει να αναζητήσετε είναι εάν ένα άτομο μπορεί να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στην σχέση σας τις περισσότερες φορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζουν τα social media θετικά και αρνητικά τη δυναμική των ζευγαριών;

Αντιμετωπίστε το σύμπλεγμα ανωτερότητας

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Όταν ο ανεξέλεγκτος φόβος έχει σαν αντίδραση τη βία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Close Icon