Ψυχική Υγεία

Μυστικά ψυχική υγεία: Η συνεχής επαγρύπνηση οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα

Μυστικά ψυχική υγεία: Η συνεχής επαγρύπνηση οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα

Μυστικά ψυχική υγεία: Το 97% των ανθρώπων έχουν τουλάχιστον ένα μυστικό ανά πάσα στιγμή και οι άνθρωποι έχουν, κατά μέσο όρο, 13 μυστικά. Τα κοινά μυστικά περιλαμβάνουν προτιμήσεις, επιθυμίες, θέματα που αφορούν τις σχέσεις και το σεξ, την απάτη, την απιστία και τις παραβιάσεις της εμπιστοσύνης των άλλων.

Πονάει να κρατάς μυστικά. Η μυστικότητα συνδέεται με χαμηλότερη ευημερία, χειρότερη υγεία και λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις. Έρευνες έχουν συνδέσει τη μυστικότητα με το αυξημένο άγχος, την κατάθλιψη, τα συμπτώματα κακής υγείας και ακόμη και την ταχύτερη εξέλιξη της νόσου. Υπάρχει μια φαινομενικά προφανής εξήγηση για αυτές τις βλάβες: Το να κρύβεις μυστικά είναι σκληρή δουλειά. Πρέπει να προσέχετε τι λέτε. Αν σας ρωτήσουν για κάτι που σχετίζεται με το μυστικό, πρέπει να προσέξετε να μην το αποκαλύψετε. Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει υπεκφυγή ή ακόμα και εξαπάτηση. Η συνεχής επαγρύπνηση και η απόκρυψη μπορεί να είναι εξαντλητική. Νέα έρευνα, ωστόσο, υποδηλώνει ότι η βλάβη των μυστικών δεν προέρχεται τελικά από την απόκρυψη. Το πραγματικό πρόβλημα με το να κρατάς ένα μυστικό δεν είναι ότι πρέπει να το κρύψεις, αλλά ότι πρέπει να ζήσεις με αυτό και να το σκεφτείς.

Η έννοια της μυστικότητας μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα δύο ατόμων σε συνομιλία, με το ένα άτομο να κρύβεται ενεργά από το άλλο. Ωστόσο, μια τέτοια απόκρυψη είναι στην πραγματικότητα ασυνήθιστη. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο να μηρυκάζουμε τα μυστικά μας. Είναι η τάση μας να περιπλανόμαστε στα μυστικά μας που φαίνεται πιο επιβλαβής για την ευημερία. Το να σκεφτόμαστε απλώς ένα μυστικό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αυθεντικοί. Το να έχεις μια μυστική επιστροφή στο μυαλό, ξανά και ξανά, μπορεί να είναι κουραστικό. Όταν σκεφτόμαστε ένα μυστικό, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε απομονωμένοι και μόνοι. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις βλάβες της μυστικότητας, οι συνάδελφοί μου και εγώ ξεκινήσαμε να καταλάβουμε ποια μυστικά κρατούν οι άνθρωποι και πόσο συχνά τα κρατούν.

Τι βρέθηκε στην έρευνα

Το 97% των ανθρώπων έχουν τουλάχιστον ένα μυστικό ανά πάσα στιγμή και οι άνθρωποι έχουν, κατά μέσο όρο, 13 μυστικά. Μια έρευνα σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι τα κοινά μυστικά περιλαμβάνουν προτιμήσεις, επιθυμίες, θέματα που αφορούν τις σχέσεις και το σεξ, την απάτη, την απιστία και τις παραβιάσεις της εμπιστοσύνης των άλλων. Σε διάφορες μελέτες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υπολογίσουν πόσο συχνά έκρυβαν το μυστικό τους κατά τη διάρκεια συνομιλιών με άλλους, καθώς και πόσο συχνά σκέφτονταν το μυστικό έξω από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Βρήκαμε ότι όσο πιο συχνά οι άνθρωποι σκέφτονταν απλώς τα μυστικά τους, τόσο χαμηλότερη ήταν η ευημερία τους. Ωστόσο, η συχνότητα της ενεργητικής απόκρυψης κατά την αλληλεπίδραση με άλλους δεν είχε σχέση με την ευημερία.

Μετά από αυτήν την έρευνα, μια νέα εργασία αποκαλύπτει γιατί η σκέψη για τα μυστικά είναι τόσο επιβλαβής. Γυρίζοντας την ερώτηση, εξετάσαμε τις συνέπειες της εμπιστευτικότητας των μυστικών. Διαπιστώσαμε ότι όταν ένα άτομο εκμυστηρεύεται ένα μυστικό σε ένα τρίτο μέρος, δεν μειώνει τη συχνότητα που πρέπει να κρύβει το μυστικό από άλλους που παραμένουν στο σκοτάδι. Μάλλον, μειώνει το πόσο συχνά το μυαλό τους περιπλανιέται προς το μυστικό σε άσχετες στιγμές. Η πράξη της εμπιστευτικότητας ενός μυστικού μπορεί να είναι καθαρτική και ανακουφιστική. Αλλά η απλή κάθαρση δεν αρκεί. Όταν εκμυστηρεύεστε ένα μυστικό, αυτό που είναι πραγματικά χρήσιμο είναι η συζήτηση που ακολουθεί. Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι όταν μοιράζονται ένα μυστικό με ένα άλλο άτομο, λαμβάνουν συχνά συναισθηματική υποστήριξη, χρήσιμη καθοδήγηση και χρήσιμες συμβουλές.

Αυτές οι μορφές υποστήριξης κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο σίγουροι και ικανοί να αντιμετωπίσουν το μυστικό. Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν έναν πιο υγιή τρόπο να σκέφτονται το μυστικό τους, το μηρυκάζουν λιγότερο και έχουν βελτιωμένη ευημερία. Οι μελέτες μας υποδεικνύουν ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να μιλήσουμε σε ένα άλλο άτομο για ένα μυστικό. Μια μόνο συνομιλία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιή προοπτική και μυαλό. Αυτή η νέα επιστήμη της μυστικότητας φέρνει τόσο καλά όσο και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι ακόμα και όταν δεν κρύβουμε τα μυστικά μας, εξακολουθούν να είναι πολύ μαζί μας και μπορούν ακόμα να μας βλάψουν. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και όταν επιλέγουμε να κρατάμε κάτι μυστικό, η συζήτηση με ένα άλλο άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα μυστικά δεν χρειάζεται να πληγώνουν τόσο πολύ όσο κάνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 5 μυστικά των πολύ δυναμικών γυναικών

Τι beauty tips έχουν να μας προσφέρουν οι μεγαλύτερες σταρ;

Έρευνα για την αντιγήρανση βοηθά στην κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί βλάβες στα κύτταρα αλλά δείχνει και τον δρόμο για την αντιμετώπισή τους!

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου που σας βασανίζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία - Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.