Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Μήπως είσαι ψυχικά εξαντλημένος; 6 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Μήπως είσαι ψυχικά εξαντλημένος; 6 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Σκέφτεσαι ότι όλα πηγαίνουν στραβά, ακόμα και όταν είναι όλα τέλεια; Αυτό είναι αποτέλεσμα της ψυχικής εξάντλησης.

Η ψυχική εξάντληση ή ψυχική κόπωση, είναι μια κατάσταση χρόνιας σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης που προκαλείται από παρατεταμένο άγχος, υπερβολική εργασία ή ανισορροπία στην καθημερινή ζωή. Η αναγνώριση των σημαδιών της ψυχικής εξάντλησης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.

 

 

Αυτά είναι τα 6 σημάδια που μπορεί να σου αποκαλύπτουν πως είσαι ψυχικά εξαντλημένος.

  • Νιώθεις συνέχεια κουρασμένος

Το να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένος, ενώ κοιμάσαι  και ξεκουράζεσαι αρκετά, είναι σίγουρα ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Η ψυχική εξάντληση μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας και κινήτρων.

  • Δεν είσαι αποδοτικός

Η μείωση της παραγωγικότητας, της δημιουργικότητας και της αποτελεσματικότητας σε όσα κάνεις καθημερινά, τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική ζωή, είναι μερικά σημάδια ψυχικής εξάντλησης. Η ψυχική κούραση αρχίζει να επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής σου, από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι το εργασιακό περιβάλλον.

  • Έχεις αρνητικές σκέψεις

Σκέφτεσαι ότι όλα πηγαίνουν στραβά, ακόμα και όταν είναι όλα τέλεια; Αυτό είναι αποτέλεσμα της ψυχικής εξάντλησης. Υπάρχει μια δραστική αλλαγή στη στάση ενός ψυχικά εξουθενωμένου ατόμου. Η απαισιόδοξη προοπτική σε κάνει να βλέπεις τις προκλήσεις ως ανυπέρβλητα εμπόδια.

  • Αποφεύγεις την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους

Ένα άτομο που νιώθει ψυχικά κουρασμένο βλέπει τη συζήτηση με άλλους ή γενικότερα κάθε είδους επικοινωνία ως πρόκληση που πρέπει να αποφύγει. Εάν έχεις προσέξει ότι γίνεσαι αδιάφορος και απομονώνεσαι από φίλους, τότε ξέρεις τι μπορεί να φταίει.

  • Είσαι μόνιμα νευριασμένος

Οι αρνητικές σκέψεις για τις οποίες μιλούσαμε παραπάνω; Μπορούν πολύ εύκολα να σε καταστήσουν μόνιμα εκνευρισμένο. Αυτό μπορεί να συμβεί όχι για προφανείς λόγους, απλώς επειδή δεν ξέρεις τι ακριβώς φταίει και πώς να ξεσπάσεις.

 

  • Δεν κοιμάσαι καλά

Αυτό μπορεί να έρχεται συνδυαστικά με άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση, γαστρεντερικά προβλήματα. Η ψυχική εξουθένωση είναι και σωματική εξουθένωση. Αλλά αυτό μπορεί να επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου σου, καθώς είσαι συνεχώς στρεσαρισμένος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοκτονία και αυτοτραυματισμός σε φοιτητές και αποτελέσματα σε άτομα με διπολική διαταραχή και στους απογόνους τους

5+1 μικρές συνήθειες των πιο ήρεμων και ευτυχισμένων ανθρώπων

Γιατί το να μιλάς στον εαυτό σου μπορεί να είναι καλό για την ψυχική σου υγεία;

Πώς μπορείτε να οδηγηθείτε σε μια ολιστική ζωή χωρίς άγχος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Close Icon