Ψυχική Υγεία

Μην εμπιστεύεστε το TikTok για πληροφορίες σχετικά με τον αυτισμό

Μην εμπιστεύεστε το TikTok για πληροφορίες σχετικά με τον αυτισμό

Το TikTok μπορεί να προκαταλάβει την κατανόηση για τον αυτισμό είτε παρέχοντας παραπληροφόρηση, είτε υπεργενικεύοντας μεμονωμένες εμπειρίες σε ολόκληρο το φάσμα του αυτισμού.

Το TikTok μπορεί να είναι εξαιρετικό για να παρακολουθείτε αστεία βίντεο με γάτες και να μαθαίνετε hacks μακιγιάζ. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η πλατφόρμα δεν πρέπει να είναι αξιόπιστη όταν πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με τον αυτισμό«Η πλειοψηφία των πληροφοριών ήταν είτε κατάφωρα ψευδείς είτε υπεργενικευμένες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Elisabeth Sheridan, διευθύντρια του κλινικού πυρήνα στο A.J. Drexel Autism Institute και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια.

«Το TikTok μπορεί να προκαταλάβει την κατανόηση για τον αυτισμό είτε παρέχοντας παραπληροφόρηση, όπως ισχυρισμός ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν θεραπεύει τον αυτισμό, είτε υπεργενικεύοντας μεμονωμένες εμπειρίες σε ολόκληρο το φάσμα του αυτισμού», εξήγησε ο Sheridan. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια σειρά δυσκολιών στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζει περίπου 1 παιδί στα 36, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα κορυφαία 133 βίντεο TikTok με το hashtag #Autism από τις 29 Ιουλίου 2022. Επικεντρώθηκαν σε βίντεο που ισχυρίζονταν ότι παρέχουν εκπαιδευτικές πληροφορίες για τον αυτισμό, όπως τι τον προκαλεί ή πώς να τον αναγνωρίσουν. Αυτά τα βίντεο είχαν μεγάλη εμβέλεια, συγκεντρώνοντας 198,7 εκατομμύρια προβολές και 25,2 εκατομμύρια «likes» συνολικά.

Τα βίντεο βαθμολογήθηκαν ως “ακριβή”, “ανακριβή” ή “υπεργενικευμένα” με βάση τον τρόπο που οι πληροφορίες ευθυγραμμίστηκαν με τα τρέχοντα στοιχεία για τον αυτισμό. Δηλώσεις όπως “η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να θεραπεύσει τον αυτισμό” θα αξιολογηθούν ως ανακριβείς. Αντίθετα, δηλώσεις όπως «η ιατρική μαριχουάνα έχει τη δυνατότητα να είναι ευεργετική για ορισμένα άτομα στο φάσμα του αυτισμού», θα αξιολογούνταν ως ακριβείς.

Εν τω μεταξύ, θα εφαρμοστεί ένας κώδικας υπεργενίκευσης για μια δήλωση όπως “τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού δεν θέλουν να τα αγκαλιάζουν”, αλλά όχι για “ορισμένα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού δεν θέλουν να τα αγκαλιάζουν”. Αυτή η μελέτη δεν περιλάμβανε βίντεο σχετικά με τις προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων με τον αυτισμό. Περίπου το 27% των βίντεο ταξινομήθηκαν ως ακριβή, ενώ το 41% ταξινομήθηκαν ως ανακριβή και το 32% ως υπεργενικευμένα, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, τα βίντεο που δημιουργήθηκαν από επαγγελματίες υγείας ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες για τον αυτισμό.

Η δέσμευση με τα βίντεο του TikTok συμπεριλαμβανομένων των επισημάνσεων “μου αρέσει” ήταν ίδια για όλα τα βίντεο, ανεξάρτητα από το αν ήταν ακριβή, ανακριβή ή υπερβολικά γενικευμένα. “Ακριβείς πληροφορίες και παραπλανητικές πληροφορίες συνυπάρχουν στο TikTok με παρόμοια επίπεδα εξουσίας”, σημείωσε ο Sheridan. Το TikTok πρόσθεσε πρόσφατα ένα μήνυμα στην αναζήτηση #autism που υπενθυμίζει στους χρήστες ότι το TikTok δεν υποκαθιστά τις ιατρικές συμβουλές. «Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να υπενθυμίσουμε στα παιδιά και τους εφήβους που ασχολούνται με την πλατφόρμα», είπε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Autism and Developmental Disorders. Οι υποστηρικτές του αυτισμού που δεν συμμετείχαν στην έρευνα ζήτησαν προσοχή όταν εξετάζουν τις συμβουλές ή τις πληροφορίες που διανέμονται στο TikTok και σε άλλα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ενώ το TikTok έχει κάνει τις πληροφορίες για μια σειρά θεμάτων πιο προσιτές στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει παίξει ακόμη και ρόλο στην ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό, αυτός ο πόρος έχει επίσης τη δυνατότητα να διαδώσει παραπληροφόρηση», δήλωσε η Eileen Lamb. Είναι διευθύντρια κοινωνικών μέσων και μάρκετινγκ κοινωνικών επιρροών στο Autism Speaks και μητέρα τριών παιδιών, δύο από τα οποία έχουν αυτισμό.

Παραδείγματα επιβλαβών πληροφοριών που έχουν διαδοθεί στο TikTok περιλαμβάνουν ισχυρισμούς από υποστηρικτές ότι ο βαθύς αυτισμός, ο οποίος αναφέρεται σε άτομα με αυτισμό που χρειάζονται βοήθεια σε εργασίες της καθημερινής ζωής και είναι συχνά μη λεκτικοί, δεν είναι αληθινός και ισχυρίζεται ότι όλοι είναι εξίσου αυτιστικοί , είπε ο Λαμπ. «Μπορώ να το αμφισβητήσω κατηγορηματικά ως αυτιστικό άτομο και ως μητέρα δύο αυτιστικών παιδιών με δραστικά διαφορετικά επίπεδα αναγκών», είπε.

Υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι να λαμβάνετε τα βίντεο του TikTok σχετικά με τον αυτισμό ως τεκμηριωμένα, συμφώνησε η Alycia Halladay, επικεφαλής επιστήμης του Ιδρύματος Επιστήμης του Αυτισμού στη Νέα Υόρκη. «Αν παρακολουθήσετε ένα βίντεο TikTok που συνιστά μια συγκεκριμένη θεραπεία —όπως ωμό γάλα καμήλας— που δεν έχει δοκιμαστεί ή μια υποστήριξη ή παρέμβαση που δεν είναι καθόλου κατάλληλη, μπορεί να είναι επικίνδυνη», είπε. Η υπεργενίκευση του αυτισμού είναι επίσης παραπλανητική, καθώς ο αυτισμός είναι μια διαταραχή φάσματος, με τη σοβαρότητα να ποικίλλει ευρέως, πρόσθεσε ο Halladay.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό;

Ποια είναι τα συμπτώματα του αυτιστικού φάσματος;

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό στη σεξουαλική τους ζωή;

1 στους 4 εφήβους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος δεν έχει διαγνωστεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.