Ψυχική Υγεία

Μετατραυματικό στρες: Ιατροδικαστικές εξετάσεις και PTSD

Μετατραυματικό στρες: Ιατροδικαστικές εξετάσεις και PTSD

Μετατραυματικό στρες: Ιατροδικαστικές εξετάσεις και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η χρήση του PTSD ως θεμέλιο για την υπεράσπιση της τρέλας είναι σπάνια.

Ωστόσο, υπάρχει ένας υψηλός ρυθμός εξουθενωτικών τραυμάτων και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες μεταξύ εγκληματικών παραβατών, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Στις αξιολογήσεις ποινικής ευθύνης (CR) η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα. Πώς λοιπόν αξιολογείται η εκτίμηση ιστορικών τραυμάτων και μετατραυματικών αντιδράσεων σε νομικά πλαίσια;

Η διατύπωση του ALI (American Law Institute) για το CR προβλέπει ότι ο εναγόμενος δε θα θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος εάν κατά την στιγμή της εν λόγω συμπεριφοράς «ως αποτέλεσμα ψυχικής νόσου ή ελαττώματος, δε διαθέτει ουσιαστική ικανότητα είτε να εκτιμήσει την εγκληματικότητα της συμπεριφοράς του ή να συμμορφώσει τη συμπεριφορά του με τις απαιτήσεις του νόμου».

Εάν το έγκλημα συνέβη κατά τη διάρκεια μιας διαχωριστικής αναδρομής (ένα σύμπτωμα PTSD), φαίνεται ότι μπορεί να γίνει επιχείρημα για εξασθένηση της ικανότητας του εναγομένου να εκτιμήσει την εγκληματικότητα της συμπεριφοράς του.

Υπήρξε έλλειψη στην ψυχιατρική έρευνα που εξετάζει το ρόλο του PTSD στη βίαιη εγκληματική συμπεριφορά.

Το PTSD μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μετά από αγχωτικά, τρομακτικά ή ενοχλητικά γεγονότα ή μετά από μια παρατεταμένη τραυματική εμπειρία όπως σωματική ή σεξουαλική επίθεση, βασανιστήρια, ενδοοικογενειακή βία (είτε ως μάρτυρας είτε ως θύμα) κλπ. Στην πραγματικότητα, το PTSD αναπτύσσεται σε περίπου 1 στα 3 άτομα που εμφανίζουν σοβαρό τραύμα.

Η συνάφεια του PTSD και συγκεκριμένων συμπτωμάτων PTSD με την ποινική άμυνα μπορεί επομένως να γίνει καλύτερα κατανοητή εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετώπισε το ζήτημα.

«Η υπεράσπιση της παραφροσύνης [χρησιμοποιώντας το PTSD] ανέκαθεν προκάλεσε κατακλυσμό αντιπαραθέσεων, παρανοήσεων, ακόμη και μυθοπλασίας, που επιδεινώθηκε από την απροθυμία του νόμου να ενσωματώσει εξελισσόμενες εμπειρικές και ψυχιατρικές αρχές» – Kahler εναντίον Κάνσας, 140 S. Ct. 1021, 1038 (2020).

Η Δρ. Lenore Walker παρουσίασε τον όρο «Σύνδρομο των γυναικών που έχουν υποστεί βλάβη» (BWS) στο βιβλίο της το 1979. Η ψυχιατρική κοινότητα έθεσε αμέσως αμφιβολίες για τη διάγνωση. Ορισμένες θεωρίες ανέφεραν ότι αυτή η διάγνωση δεν ήταν έγκυρη επειδή τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ζήτησαν βοήθεια. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ακυρώσει τη θεωρία ότι οι γυναίκες ήταν παθητικές και ανίσχυρες μπρος στην επαναλαμβανόμενη κακοποίηση. Η ιδέα ότι αυτές οι γυναίκες ήταν θύματα μετριάστηκε πλήρως. Υπήρξε άρνηση να αναγνωριστεί αυτό το σύνδρομο ως ψυχική ασθένεια που το καθιστούσε άκυρο ως αξίωση (CST) ή CR.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ανακάμψεις μετά από συναισθηματική κακοποίηση

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Το τραύμα να γεννηθείς γυναίκα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.