Ψυχική Υγεία

Μετατραυματικό στρες: Ιατροδικαστικές εξετάσεις και PTSD

Μετατραυματικό στρες: Ιατροδικαστικές εξετάσεις και PTSD

Μετατραυματικό στρες: Ιατροδικαστικές εξετάσεις και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η χρήση του PTSD ως θεμέλιο για την υπεράσπιση της τρέλας είναι σπάνια.

Ωστόσο, υπάρχει ένας υψηλός ρυθμός εξουθενωτικών τραυμάτων και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες μεταξύ εγκληματικών παραβατών, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Στις αξιολογήσεις ποινικής ευθύνης (CR) η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα. Πώς λοιπόν αξιολογείται η εκτίμηση ιστορικών τραυμάτων και μετατραυματικών αντιδράσεων σε νομικά πλαίσια;

Η διατύπωση του ALI (American Law Institute) για το CR προβλέπει ότι ο εναγόμενος δε θα θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος εάν κατά την στιγμή της εν λόγω συμπεριφοράς «ως αποτέλεσμα ψυχικής νόσου ή ελαττώματος, δε διαθέτει ουσιαστική ικανότητα είτε να εκτιμήσει την εγκληματικότητα της συμπεριφοράς του ή να συμμορφώσει τη συμπεριφορά του με τις απαιτήσεις του νόμου».

Εάν το έγκλημα συνέβη κατά τη διάρκεια μιας διαχωριστικής αναδρομής (ένα σύμπτωμα PTSD), φαίνεται ότι μπορεί να γίνει επιχείρημα για εξασθένηση της ικανότητας του εναγομένου να εκτιμήσει την εγκληματικότητα της συμπεριφοράς του.

Υπήρξε έλλειψη στην ψυχιατρική έρευνα που εξετάζει το ρόλο του PTSD στη βίαιη εγκληματική συμπεριφορά.

Το PTSD μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μετά από αγχωτικά, τρομακτικά ή ενοχλητικά γεγονότα ή μετά από μια παρατεταμένη τραυματική εμπειρία όπως σωματική ή σεξουαλική επίθεση, βασανιστήρια, ενδοοικογενειακή βία (είτε ως μάρτυρας είτε ως θύμα) κλπ. Στην πραγματικότητα, το PTSD αναπτύσσεται σε περίπου 1 στα 3 άτομα που εμφανίζουν σοβαρό τραύμα.

Η συνάφεια του PTSD και συγκεκριμένων συμπτωμάτων PTSD με την ποινική άμυνα μπορεί επομένως να γίνει καλύτερα κατανοητή εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετώπισε το ζήτημα.

«Η υπεράσπιση της παραφροσύνης [χρησιμοποιώντας το PTSD] ανέκαθεν προκάλεσε κατακλυσμό αντιπαραθέσεων, παρανοήσεων, ακόμη και μυθοπλασίας, που επιδεινώθηκε από την απροθυμία του νόμου να ενσωματώσει εξελισσόμενες εμπειρικές και ψυχιατρικές αρχές» – Kahler εναντίον Κάνσας, 140 S. Ct. 1021, 1038 (2020).

Η Δρ. Lenore Walker παρουσίασε τον όρο «Σύνδρομο των γυναικών που έχουν υποστεί βλάβη» (BWS) στο βιβλίο της το 1979. Η ψυχιατρική κοινότητα έθεσε αμέσως αμφιβολίες για τη διάγνωση. Ορισμένες θεωρίες ανέφεραν ότι αυτή η διάγνωση δεν ήταν έγκυρη επειδή τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ζήτησαν βοήθεια. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ακυρώσει τη θεωρία ότι οι γυναίκες ήταν παθητικές και ανίσχυρες μπρος στην επαναλαμβανόμενη κακοποίηση. Η ιδέα ότι αυτές οι γυναίκες ήταν θύματα μετριάστηκε πλήρως. Υπήρξε άρνηση να αναγνωριστεί αυτό το σύνδρομο ως ψυχική ασθένεια που το καθιστούσε άκυρο ως αξίωση (CST) ή CR.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ανακάμψεις μετά από συναισθηματική κακοποίηση

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Το τραύμα να γεννηθείς γυναίκα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

8 στους 10 αντιμετωπίζουν το άγχος της πανδημίας στη φύση

Καναδάς κορωνοϊός: Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν με ασφάλεια με άλλους ή να βγουν έξω για λίγο φως από τον ήλιο και μια βόλτα, πεζοπορία, τρέξιμο ή βόλτα με ποδήλατο για ένα διάλειμμα από την αυξημένη τηλεργασία και τον χρόνο οθόνης.

Το 10% των ανθρώπων παρουσίασαν μαρασμό στην πανδημία

Ατονία απάθεια: Η ατονία δεν διαρκεί για πάντα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση, ενώ μπορεί να είναι πρόδρομος για την κατάθλιψη ή να υπάρχει παράλληλα με την κατάθλιψη.

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Αθλητισμός: Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.