Ψυχική Υγεία

Μεταγαμήλια κατάθλιψη: Μπορούν οι άνθρωποι να πάθουν κατάθλιψη μετά το γάμο τους;

Μεταγαμήλια κατάθλιψη: Μπορούν οι άνθρωποι να πάθουν κατάθλιψη μετά το γάμο τους;

Μεταγαμήλια κατάθλιψη: Ο προγραμματισμός ενός γάμου είναι συχνά αγχωτικός, χρονοβόρος και δαπανηρός. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ φίλων, οικογένειας ή ζευγαριών.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά το γάμο, καθώς δύσκολες μεταβάσεις ή στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν την κατάθλιψη. Αυτά τα συναισθήματα δεν προβλέπουν απαραίτητα την έκβαση ενός γάμου και υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την κατάθλιψη. Το άγχος του προγραμματισμού και της εμπειρίας ενός γάμου μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • προκλητικά γεγονότα της ζωής
 • προβλήματα σχέσεων
 • οικονομικές ανησυχίες

Ο προγραμματισμός ενός γάμου είναι συχνά αγχωτικός, χρονοβόρος και δαπανηρός. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ φίλων, οικογένειας ή ζευγαριών. Το πολυάριθμο κόστος μπορεί επίσης να οδηγήσει ή να επιδεινώσει οικονομικά προβλήματα. Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για τον εαυτό τους πριν και κατά τη διάρκεια του γάμου. Το να μην αφιερώνετε χρόνο για αυτοφροντίδα ή επαρκή ανάπαυση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να εμφανίσετε κατάθλιψη.

Τι προκαλεί μεταγαμήλια κατάθλιψη;

Η μεταγαμήλια κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί για διάφορους λόγους. Αναλύουμε αυτές τις πιθανές αιτίες με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

Μετάβαση ζωής

Έρευνες υποδεικνύουν ότι μεγάλες μεταβάσεις στη ζωή μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μετά από έναν γάμο και τα νιόπαντρα ζευγάρια μπορεί να βιώσουν μια αίσθηση απώλειας για τη ζωή που είχαν πριν. Τα ζευγάρια μπορεί επίσης να βιώσουν ένταση κατά τη διάρκεια ή μετά από έναν γάμο. Οι δυσκολίες στις σχέσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Έλλειψη αυτοφροντίδας

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μπορεί να είναι δύσκολο να αφιερώσετε χρόνο για αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός γάμου. Τα άτομα που προετοιμάζονται για έναν γάμο μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά. Έρευνες δείχνουν ότι η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι δραστηριότητες αυτοφροντίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • άσκηση
 • υγιεινή διατροφή
 • ένα μάθημα γιόγκα
 • διαλογισμός

Οικονομικές ανησυχίες

Τα οικονομικά προβλήματα είναι δύσκολα σε κάθε στάδιο της ζωής. Αλλά μπορούν να είναι ιδιαίτερα έντονα κατά τη διάρκεια ενός γάμου. Απροσδόκητα έξοδα μπορεί να αθροιστούν και να κάνουν μια ήδη ακριβή εκδήλωση ακόμα πιο δαπανηρή. Η έρευνα προτείνει μια θετική συσχέτιση μεταξύ του οικονομικού στρες και του υψηλότερου κινδύνου κατάθλιψης. Οι ανησυχίες για τα χρήματα πριν και μετά από έναν γάμο μπορεί να ευθύνονται για την κατάθλιψη μετά το γάμο.

Οικογενειακά προβλήματα

Οι αυξημένες οικογενειακές διαμάχες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ένας γάμος μπορεί να είναι μια χαρούμενη συγκέντρωση των μελών της οικογένειας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένταση μεταξύ των μελών της οικογένειας καθώς τα επίπεδα άγχους είναι υψηλά. Οι προϋπάρχουσες οικογενειακές εντάσεις μπορεί επίσης να επιδεινωθούν ή να βγουν στην επιφάνεια.

Συμπτώματα μεταγαμήλιας κατάθλιψης

Τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά το γάμο μπορεί να διαφέρουν ευρέως μεταξύ των ατόμων, αν και είναι πιθανό να είναι παρόμοια με τα τυπικά καταθλιπτικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • συνεχή συναισθήματα θλίψης
 • έλλειψη ενδιαφέροντος για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες
 • ανησυχία ή ευερεθιστότητα
 • προβλήματα ύπνου
 • αλλαγές της όρεξης
 • δυσκολίες συγκέντρωσης
 • απελπισία

Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει αυτά ή άλλα συμπτώματα κατάθλιψης θα πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας. Μπορούν να παρέχουν μια αξιολόγηση και να συστήσουν μια πορεία θεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

5 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Πώς θα αποφύγετε το άγχος της καθημερινότητας;

Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.