Ψυχική Υγεία

Μέση Ηλικία: Φανταστική στιγμή για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας

Μέση Ηλικία: Φανταστική στιγμή για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας

Μπορεί να νομίζουμε ότι η θεραπεία είναι μόνο για περιόδους δυστυχίας, τραύματος ή κρίσης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η θεραπεία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και για περιόδους μετάβασης. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια πολύ καλή στιγμή για να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

Μέση Ηλικία: Η ιδέα της κρίσης μέσης ηλικίας είναι τόσο κοινή και διαδεδομένη που χρησιμοποιείται συχνά ως πλοκή για τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Πιθανώς δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ για να θυμηθούμε ένα επεισόδιο με έναν μεσήλικα άνδρα που αγοράζει ένα κόκκινο σπορ αυτοκίνητο από καπρίτσιο ή για να θυμηθούμε ένα αστείο σε μια ταινία που κατηγορεί την κρίση μέσης ηλικίας για τη σχέση ενός χαρακτήρα.

Πιθανότατα το έχετε δει και στην πραγματική ζωή, ή τουλάχιστον έχετε ακούσει να γίνεται συχνά λόγος γι’ αυτό όταν ένας συνάδελφος παίρνει διαζύγιο ή ένας συγγενής ξαφνικά παραιτείται από τη δουλειά του. Έτσι, ίσως σας εκπλήξει να μάθετε ότι η κρίση μέσης ηλικίας δεν είναι κατηγορία στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συζητούν εδώ και δεκαετίες για το αν οι κρίσεις μέσης ηλικίας είναι πραγματικές. Ακόμα δεν υπάρχει καλή απάντηση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η αναφερόμενη ευτυχία φαίνεται να μειώνεται για τους ανθρώπους μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 ετών. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει επίσης ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Γιατί τα ποσοστά κατάθλιψης είναι τόσο υψηλά; Και από πού προήλθε η ιδέα της «κρίσης μέσης ηλικίας»; Υπάρχουν μερικές απαντήσεις σε αυτό.

Ένας λόγος θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να θεωρούν τον εαυτό τους «νέο». Αυτή η αλλαγή στον τρόπο σκέψης μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τα πάντα για τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του γάμου και της καριέρας τους. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του λόγου για τον οποίο η μέση ηλικία συνδέεται με υψηλό ποσοστό διαζυγίων και προβλημάτων στον γάμο. Επιπλέον, οι άνθρωποι στη μέση ηλικία έχουν γενικά κατασταλάξει στην καριέρα τους και μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν πετύχει τα πράγματα που ήθελαν.

Ευτυχώς, η μέση ηλικία δεν χρειάζεται να είναι καθόλου κρίση. Στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία είναι μια φανταστική στιγμή για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Έτσι, αντί να αγοράσουμε ένα σπορ αυτοκίνητο από καπρίτσιο, μπορούμε να δοκιμάσουμε τις παρακάτω προτάσεις για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη μέση ηλικία.

Πώς να μετατρέψουμε μια «κρίση» μέσης ηλικίας σε μια νέα αρχή

Διοχετεύουμε περισσότερη ενέργεια σε εμάς

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους στη μέση ηλικία να αναφέρουν εξουθένωση. Μπορεί να αισθάνεστε υπερβολικά καταπονημένοι. Μπορεί να είστε αγχωμένοι με τη φροντίδα των παιδιών ή ενός ηλικιωμένου γονέα. Μπορεί να παλεύετε τη σχέση σας με οικονομικές και άλλες δυσκολίες. Ό,τι κι αν παλεύετε, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε μια παύση και να αναπνεύσετε. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε εγωιστές που παίρνετε χρόνο για τον εαυτό σας.

Δεν χρειάζεται. Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι η εστίαση στον εαυτό είναι απίστευτα σημαντική. Το να αφιερώσετε χρόνο για να ρωτήσετε τον εαυτό σας τι θέλετε και τι αισθάνεστε μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε αν πρέπει να κάνετε μια αλλαγή. Έτσι, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για εσάς τα τελευταία χρόνια. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ανανέωση της μέσης ηλικίας.

Σημειώνουμε τις αλλαγές στη ζωή μας

Η μέση ηλικία μπορεί να φέρει αλλαγές. Συχνά, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν γρήγορα χωρίς περίοδο προσαρμογής ή χρόνο για να τις επεξεργαστούμε. Πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε χρόνο για να αναγνωρίσουμε αυτές τις αλλαγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε στο παρελθόν. Σημαίνει απλώς ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε επίγνωση των αλλαγών.

Για ορισμένους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να γράφουν ημερολόγιο για να επεξεργαστούν τα γεγονότα. Ωστόσο, ακόμη κι αν η καταγραφή των πραγμάτων δεν είναι μια μέθοδος που λειτουργεί για εσάς, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο και χώρο για να αναλογιστείτε τυχόν αλλαγές που βιώσατε τα τελευταία χρόνια. Ένα πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο; Να αφιερώσετε χρόνο για να είστε ευγνώμονες για τυχόν θετικές αλλαγές.

Μαθαίνουμε κάτι καινούργιο

Η εκμάθηση κάτι νέου έχει πολλαπλά οφέλη. Μπορεί να κρατήσει το μυαλό μας ενεργό, να μας δώσει λόγο ενθουσιασμού και μια εκπληκτική αίσθηση υπερηφάνειας και επιτυχίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται τόσο πολύ από τους ειδικούς ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους στη μέση ηλικία. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε ένα διάλειμμα και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.

Μπορείτε να μάθετε ένα εκπληκτικό εύρος πραγμάτων από την άνεση του σπιτιού σας, αν δεν θέλετε να βγαίνετε συχνά ή δεν προλαβαίνετε. Μπορείτε να μάθετε να μιλάτε μια νέα γλώσσα ή να γράφετε κώδικα υπολογιστή χρησιμοποιώντας εφαρμογές στο τηλέφωνό σας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρα μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να φανταστείτε. Ορισμένα προγράμματα διαδικτυακών μαθημάτων σας επιτρέπουν ακόμη και να κερδίσετε πιστωτικές μονάδες ή πιστοποιητικά.

Επανασυνδεόμαστε με φίλους και οικογένεια

Θεραπευτές και ερευνητές έχουν υποδείξει έντονα ότι οι κοινωνικές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία. Μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή μας το να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε καλές στιγμές και γιορτές, ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να τηλεφωνήσουμε για μια καλή συζήτηση και ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε για στήριξη σε δύσκολες στιγμές.

Αφιερώνουμε χρόνο στην ερωτική μας ζωή

Δυστυχώς, οι δυσκολίες στον γάμο συνδέονται συχνά με τη μέση ηλικία. Το διαζύγιο, οι ερωτικές σχέσεις ή απλώς η μείωση των ρομαντικών και σεξουαλικών συναισθημάτων αναφέρονται συνήθως στους θεραπευτές. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η παρακμή των σχέσεων είναι αναπόφευκτο μέρος της μέσης ηλικίας.

Οι θεραπευτές γάμου και οικογένειας συνιστούν να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε αυτό το σημείο για να σκεφτούμε τι θέλουμε από τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τον σύντροφό μας. Αν είστε ακόμα αφοσιωμένοι σε αυτούς, ίσως είναι μια καλή στιγμή για να βρείτε νέους τρόπους για να γιορτάσετε αυτή τη σχέση. Πράξεις, όπως ο προγραμματισμός ρομαντικών διακοπών, οι βραδιές ραντεβού ή η φροντίδα να εκτιμάμε περισσότερο ο ένας τον άλλον, μπορούν να οδηγήσουν πολύ μακριά προς μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή στη μέση ηλικία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε παντρεμένοι για να αφιερώσετε χρόνο για να επικεντρωθείτε στην ερωτική σας ζωή. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να εστιάσετε στο τι θέλετε από τυχόν μελλοντικές σχέσεις ή για να αποφασίσετε αν σας ενδιαφέρει να έχετε μια μελλοντική σχέση εξ αρχής.

Δοκιμάζουμε ψυχοθεραπεία

Μπορεί να νομίζουμε ότι η θεραπεία είναι μόνο για περιόδους δυστυχίας, τραύματος ή κρίσης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η θεραπεία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και για περιόδους μετάβασης. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια πολύ καλή στιγμή για να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ξεδιαλύνετε τα συναισθήματά σας σχετικά με γεγονότα του παρελθόντος, να διαχειριστείτε το τρέχον άγχος σας και να σχεδιάσετε το μέλλον σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρόνια της μέσης ηλικίας σας και να νιώσετε αυτοπεποίθηση για την πορεία σας προς τα εμπρός. Επιπλέον, αν η μέση ηλικία έχει φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως διαζύγιο, δυσκολίες στο γάμο ή θάνατο, ή αν έχει προκαλέσει σημαντικούς προβληματισμούς για το παρελθόν σας, ένας θεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά τα 50

Η μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα είναι τρεις φορές πιο ευεργετική για την υγεία ενός ατόμου από το περπάτημα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ερευνητές τονίζουν τη σημασία της θεραπείας της κατάθλιψης ειδικά στην πρώιμη ενήλικη ζωή προς αποφυγή του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.