Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Μαθητές Διατροφή: Υψηλότερες μερίδες φρούτων & λαχανικών συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας των παιδιών

Μαθητές Διατροφή: Υψηλότερες μερίδες φρούτων & λαχανικών συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας των παιδιών

Επιπλέον, τα παιδιά που δεν έτρωγαν πρωινό και τα παιδιά που κατανάλωναν μόνο ένα ενεργειακό ποτό είχαν χαμηλότερη βαθμολογία κατά 2,73 και 3,14 μονάδες, αντίστοιχα. Τα συσκευασμένα μεσημεριανά γεύματα συσχετίστηκαν επίσης με βελτιωμένη ψυχική ευεξία έναντι μη κατανάλωσης καθόλου μεσημεριανού γεύματος.

Μαθητές Διατροφή: Η σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας δεν ήταν «πλήρως κατανοητή», έγραψαν οι ερευνητές. Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με μεγαλύτερη βαθμολογία ψυχικής ευημερίας μεταξύ των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο. “Η σχέση διατροφής με την ψυχική υγεία και ευημερία είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες δεν είναι πλήρως κατανοητή, αν και η συνάφεια της ποιότητας της διατροφής με τη σωματική υγεία σε σχέση με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των μη μεταδοτικών ασθενειών είναι αποδεδειγμένη”, ανέφεραν συγγραφείς στην ιατρική σχολή Norwich στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν την Έρευνα για την Υγεία και Ευημερία των Παιδιών και των Νέων των Νόρφολκ που εκδόθηκε το 2017 σε περισσότερα από 50 σχολεία στο Νόρφολκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων μεταξύ 7.570 παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.253 παιδιών δημοτικού.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής ευημερίας μεταξύ των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο οι αναλύσεις δεν αποκάλυψαν έναν τέτοιο σύνδεσμο μεταξύ των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πιθανώς λόγω της μικρότερης κατανόησης των μεγεθών των μερίδων στα αυτοαναφερόμενα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έδειξαν ένα γραμμικό μοτίβο μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και του βαθμού ψυχικής ευεξίας. Πέντε ή περισσότερες μερίδες συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη ψυχική ευεξία σε σύγκριση με 3-4 ή 1-2 μερίδες. Το μεγαλύτερο μέγεθος μερίδας (5 ή περισσότερα) συσχετίστηκε με 3,73 αυξημένη βαθμολογία ευεξίας έναντι των παιδιών που ανέφεραν μηδενικές μερίδες. Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, τα παιδιά που δεν έτρωγαν πρωινό και τα παιδιά που κατανάλωναν μόνο ένα ενεργειακό ποτό είχαν χαμηλότερη βαθμολογία κατά 2,73 και 3,14 μονάδες, αντίστοιχα. Τα συσκευασμένα μεσημεριανά γεύματα συσχετίστηκαν επίσης με βελτιωμένη ψυχική ευεξία έναντι μη κατανάλωσης καθόλου μεσημεριανού γεύματος.

Οι ερευνητές πρότειναν μια πιθανή βιολογική βάση πίσω από τη σχέση μεταξύ διατροφής και υψηλότερης ψυχικής ευεξίας.

Η διατροφή είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ορμονών, με «άμεσες επιδράσεις σε μια σειρά βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των οξειδωτικών διαδικασιών, της φλεγμονής και της ανοσίας και των μορίων σηματοδότησης του εγκεφάλου», έγραψαν οι συγγραφείς εν μέρει, προσθέτοντας ότι οι ανθυγιεινές δίαιτες προκαλούν φλεγμονή, συχνά υψηλότερη σε ασθενείς που παλεύουν με κατάθλιψη και η ανεπαρκής πρόσληψη «μαγνησίου, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου» έχει συσχετιστεί με κατάθλιψη και η ανεπαρκής πρόσληψη μακράς αλυσίδας ν-3 λιπαρών οξέων με άγχος.

“Οι στρατηγικές δημόσιας υγείας και οι σχολικές πολιτικές θα πρέπει να αναπτυχθούν για να διασφαλιστεί ότι η καλή ποιότητα διατροφής είναι διαθέσιμη σε όλα τα παιδιά πριν και κατά τη διάρκεια του σχολείου, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ψυχική ευημερία και να ενδυναμωθούν τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους”, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Συμβουλές διαχείρισης του στρες

Υγεία Διατροφή: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Τρεις κοινές τροφές που ανακουφίζουν από το άγχος

Ποια είναι τα οφέλη της υγιεινής διατροφής;

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Close Icon