Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός άσκηση: Η άσκηση συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη

Κορωνοϊός άσκηση: Η άσκηση συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη

Κορωνοϊός άσκηση: «Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ενεργού πανδημίας ή άλλης κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Deborah Rohm Young, PhD, διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας της Συμπεριφοράς στο Kaiser Permanente, Department of Research & Evaluation, στη Νότια Καλιφόρνια.

Η μελέτη Kaiser Permanente 2020 που δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο περιοδικό Preventive Medicine δείχνει ότι όσοι ήταν πιο δραστήριοι και περνούσαν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέφεραν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Ειδικότερα, η μελέτη βασίστηκε σε έρευνα από 6 περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χαβάη, το Κολοράντο, τη Γεωργία και τις πολιτείες του μέσου Ατλαντικού, καθώς και τη Νότια και Βόρεια Καλιφόρνια και σ’ αυτήν συμμετείχαν περισσότερα από 20.000 άτομα.

«Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ενεργού πανδημίας ή άλλης κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Deborah Rohm Young, PhD, διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας της Συμπεριφοράς στο Kaiser Permanente, Department of Research & Evaluation, στη Νότια Καλιφόρνια. «Τα πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας για να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους», πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο του 2020, όταν ο COVID-19 εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία και δίχως διαθέσιμη θεραπεία, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας προσπάθησαν να μειώσουν την εξάπλωσή της περιορίζοντας τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις μέσω πολιτικών παραμονής στο σπίτι. Άλλες επιχειρήσεις έκλεισαν προσωρινά και άλλες άλλαξαν τις πρακτικές τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, κάτι που επηρέασε την οικονομία και τις θέσεις εργασίας πολλών ανθρώπων. Αυτοί οι αγχωτικοί παράγοντες, μαζί με τις λιγότερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης με φίλους και οικογένεια, αύξησαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους για πολλούς.

Δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα και ο χρόνος που κανείς περνά στη φύση είναι γνωστό ότι συνδέονται με βελτιωμένη ψυχική υγεία, οι ερευνητές στο Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια προσπάθησαν να προσδιορίσουν πώς οι δύο αυτοί παράγοντες συσχετίστηκαν με την ψυχική υγεία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Συμπερασματικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • Οι αναφορές άγχους και κατάθλιψης μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
  • Οι βαθμολογίες άγχους και κατάθλιψης ήταν υψηλότερες για τις γυναίκες και τα νεότερα άτομα και χαμηλότερες για τους Ασιάτες και τους μαύρους σε σύγκριση με τους λευκούς ερωτηθέντες.
  • Οι συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν καμία φυσική δραστηριότητα ανέφεραν την υψηλότερη κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με άτομα που ασκούνταν.
  • Μικρότερος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους συσχετίστηκε με υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και άγχους.
  • Μάλιστα, οι άνθρωποι που είχαν αυξήσει το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους ανέφεραν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες άγχους, αλλά η έρευνα δεν μπόρεσε να εξηγήσει αυτό το εύρημα.

 

«Αυτό που μάθαμε από αυτά τα ευρήματα είναι ότι κατά τη διάρκεια μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης θα είναι σημαντικό να σταθμίσουμε προσεκτικά τις αποφάσεις περί κλεισίματος πάρκων και υπαίθριων χώρων έναντι των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην ψυχική υγεία των ανθρώπων», είπε η Δρ. Young.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία έφερε περισσότερη κατάθλιψη και αντίστοιχα καρδιακά νοσήματα

Λιγότεροι πολίτες ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση εν μέσω πανδημίας

Η καθιστική ζωή μέσα στην πανδημία συνδέεται με μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

Κατάθλιψη διατροφή: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών φαίνεται πως βοηθά ορισμένους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών όταν είναι μαζί και σε έναν χωρισμό

Σχέσεις χωρισμός: Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα.