Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται εβδομάδες για να δράσουν και οι επιστήμονες ίσως γνωρίζουν τώρα το γιατί

Κατάθλιψη: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται εβδομάδες για να δράσουν και οι επιστήμονες ίσως γνωρίζουν τώρα το γιατί

"Το δεύτερο σημείο είναι ότι τα δεδομένα μας υποδηλώνουν πως οι συνάψεις συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εβδομάδων, γεγονός που θα εξηγούσε γιατί τα αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων χρειάζονται χρόνο για να ξεκινήσουν", πρόσθεσε.

Κατάθλιψη: Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά πρέπει να λαμβάνονται για μερικές εβδομάδες προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να βλέπουν βελτίωση και τώρα μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε αυτή την καθυστέρηση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό οφείλεται σε φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων χρήσης των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και οδηγούν σε μεγαλύτερη πλαστικότητα του εγκεφάλου. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRI περιλαμβάνουν μια σειρά από κοινά αντικαταθλιπτικά όπως τα Paxil, Prozac, Celexa, Lexapro και Zoloft.

“Η καθυστέρηση στη θεραπευτική δράση των αντικαταθλιπτικών αποτελεί γρίφο για τους ψυχιάτρους από τότε που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά πριν από 50 και πλέον χρόνια. Έτσι, αυτά τα νέα δεδομένα σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν απεικόνιση του εγκεφάλου τελευταίας τεχνολογίας για να καταδείξουν την αύξηση των εγκεφαλικών συνδέσεων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της περιόδου που η κατάθλιψη αίρεται είναι πολύ συναρπαστικά”, δήλωσε ο David Nutt από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. “Επίσης, παρέχουν περισσότερες αποδείξεις [ότι] η ενίσχυση της λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μπορεί να έχει διαρκή οφέλη για την υγεία”. Οι ερευνητές το μελέτησαν αυτό σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε μια ομάδα υγιών εθελοντών. Οι ερευνητές έδωσαν σε 17 εθελοντές μια ημερήσια δόση 20 χιλιοστογραμμαρίων (mg) του εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRI escitalopram (Lexapro). Άλλοι 15 εθελοντές έλαβαν εικονικό φάρμακο. Περίπου τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά, οι εγκέφαλοι των εθελοντών σαρώθηκαν με τη χρήση τομογράφου εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Οι σαρώσεις κατέστησαν δυνατή τη διαπίστωση της ποσότητας της γλυκοπρωτεΐνης 2A των συναπτικών κυστιδίων στον εγκέφαλο. Όσο περισσότερη από αυτή την πρωτεΐνη βρίσκεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερες συνδέσεις νευρικών κυττάρων υπάρχουν. Οι ερευνητές είδαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η πυκνότητα των συνάψεων με την πάροδο του χρόνου στις δύο ομάδες. “Διαπιστώσαμε ότι σε όσους έπαιρναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRI, με την πάροδο του χρόνου υπήρχε σταδιακή αύξηση των συνάψεων στο νεοφλοιό και τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Δεν είδαμε καμία επίδραση σε όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο”, δήλωσε η ερευνήτρια Gitte Knudsen του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία. Ο νεοφλοιός είναι μια πολύπλοκη δομή του εγκεφάλου που χειρίζεται ανώτερες λειτουργίες όπως η αισθητηριακή αντίληψη, το συναίσθημα και η νόηση. Ο ιππόκαμπος εμπλέκεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στη Βαρκελώνη, και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στο περιοδικό Μοριακή Ψυχιατρική (Molecular Psychiatry). “Αυτό υποδεικνύει δύο βασικά συμπεράσματα”, δήλωσε ο Knudsen σε δελτίο τύπου της συνάντησης. “Πρώτον, δείχνει ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRI αυξάνουν τη συναπτική πυκνότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται κρίσιμα στην κατάθλιψη. Αυτό θα υποδείκνυε σε κάποιο βαθμό ότι η συναπτική πυκνότητα στον εγκέφαλο μπορεί να εμπλέκεται στον τρόπο λειτουργίας αυτών των αντικαταθλιπτικών, γεγονός που θα μας έδινε έναν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της κατάθλιψης”, είπε. “Το δεύτερο σημείο είναι ότι τα δεδομένα μας υποδηλώνουν πως οι συνάψεις συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εβδομάδων, γεγονός που θα εξηγούσε γιατί τα αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων χρειάζονται χρόνο για να ξεκινήσουν”, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρησιμοποιήστε το σεξ ως φυσικό αντικαταθλιπτικό!

Μπορεί η κατάθλιψη να συνδέεται με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ;

Μειώστε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές που επηρεάζουν το σώμα σας

Περισσότεροι καταθλιπτικοί ασθενείς από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon