Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Aλφαβητισμός: Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

Κατάθλιψη Aλφαβητισμός: Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση". "Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό - όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού".

Κατάθλιψη Aλφαβητισμός: Οι άνθρωποι με φτωχό αλφαβητισμό παλεύουν με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα είναι η πρώτη που εξετάζει την παγκόσμια εικόνα του αλφαβητισμού και της ψυχικής υγείας. Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό – και η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος. Η ομάδα, από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογικών Θεραπειών (CPPT) του UEA, αναφέρει ότι τα ευρήματά της επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα των αναλφάβητων στον κόσμο.

Η Dr. Bonnie Teague από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, δήλωσε: “Παρά την αύξηση των ποσοστών αλφαβητισμού τα τελευταία 50 χρόνια, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 773 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν. Τα ποσοστά αλφαβητισμού είναι χαμηλότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε χώρες με ιστορικό συγκρούσεων και οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα”. “Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με καλύτερο αλφαβητισμό τείνουν να έχουν καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα όσον αφορά πράγματα όπως η εύρεση εργασίας, η καλή αμοιβή και η δυνατότητα να έχουν καλύτερη διατροφή και στέγαση. Το να μην μπορεί κάποιος να διαβάσει ή να γράψει, τον κρατάει πίσω σε όλη του τη ζωή και συχνά παγιδεύεται στη φτώχεια ή είναι πιο πιθανό να διαπράξει έγκλημα”. “Γνωρίζουμε επίσης ότι ο χαμηλότερος αλφαβητισμός σχετίζεται με χειρότερη υγεία, χρόνιες ασθένειες και μικρότερο προσδόκιμο ζωής”. “Υπήρξαν κάποιες έρευνες που εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του αλφαβητισμού και της ψυχικής υγείας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το θέμα σε παγκόσμια κλίμακα”.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 19 μελέτες που μετρούσαν τόσο τον αλφαβητισμό όσο και την ψυχική υγεία. Οι μελέτες αυτές έλαβαν χώρα σε εννέα διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Νεπάλ, Ταϊλάνδη, Ιράν, Ινδία, Γκάνα, Πακιστάν και Βραζιλία) και αφορούσαν σχεδόν δύο εκατομμύρια συμμετέχοντες. Η Δρ Lucy Hunn ολοκλήρωσε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στο πλαίσιο της διδακτορικής της εκπαίδευσης στην κλινική ψυχολογία στο UEA. Η ίδια δήλωσε: “Χρησιμοποιήσαμε πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και τον αλφαβητισμό για να αξιολογήσουμε την παγκόσμια αναφερόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων”. “Αυτό που βρήκαμε είναι μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του γραμματισμού και των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας σε πολλές χώρες”. “Τα άτομα με χαμηλότερο αλφαβητισμό είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες στην ψυχική υγεία, όπως άγχος και κατάθλιψη”. “Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση”. “Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό – όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού”. “Το έργο αυτό αναδεικνύει τη σημασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να γνωρίζουν και να υποστηρίζουν τον γραμματισμό”, πρόσθεσε. Αλφαβητισμός και ψυχική υγεία σε όλο τον κόσμο: Μια συστηματική ανασκόπηση δημοσιεύεται στο περιοδικό Ψυχική Υγεία και Ένταξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας ψυχικής υγείας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Αλφαβητισμός και Υγεία

Αλφαβητισμός στην Υγεία από την INTERAMERICAN

Κινδυνεύει η υγεία των αναλφάβητων…

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο καλό μας κάνει το χαλαρωτικό μασάζ;

Μασάζ: Το αθλητικό μασάζ, το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης και το μασάζ χαλάρωσης είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό και τη λειτουργία του.

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.