Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Aλφαβητισμός: Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

Κατάθλιψη Aλφαβητισμός: Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση". "Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό - όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού".

Κατάθλιψη Aλφαβητισμός: Οι άνθρωποι με φτωχό αλφαβητισμό παλεύουν με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα είναι η πρώτη που εξετάζει την παγκόσμια εικόνα του αλφαβητισμού και της ψυχικής υγείας. Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό – και η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος. Η ομάδα, από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογικών Θεραπειών (CPPT) του UEA, αναφέρει ότι τα ευρήματά της επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα των αναλφάβητων στον κόσμο.

Η Dr. Bonnie Teague από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, δήλωσε: “Παρά την αύξηση των ποσοστών αλφαβητισμού τα τελευταία 50 χρόνια, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 773 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν. Τα ποσοστά αλφαβητισμού είναι χαμηλότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε χώρες με ιστορικό συγκρούσεων και οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα”. “Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με καλύτερο αλφαβητισμό τείνουν να έχουν καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα όσον αφορά πράγματα όπως η εύρεση εργασίας, η καλή αμοιβή και η δυνατότητα να έχουν καλύτερη διατροφή και στέγαση. Το να μην μπορεί κάποιος να διαβάσει ή να γράψει, τον κρατάει πίσω σε όλη του τη ζωή και συχνά παγιδεύεται στη φτώχεια ή είναι πιο πιθανό να διαπράξει έγκλημα”. “Γνωρίζουμε επίσης ότι ο χαμηλότερος αλφαβητισμός σχετίζεται με χειρότερη υγεία, χρόνιες ασθένειες και μικρότερο προσδόκιμο ζωής”. “Υπήρξαν κάποιες έρευνες που εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του αλφαβητισμού και της ψυχικής υγείας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το θέμα σε παγκόσμια κλίμακα”.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 19 μελέτες που μετρούσαν τόσο τον αλφαβητισμό όσο και την ψυχική υγεία. Οι μελέτες αυτές έλαβαν χώρα σε εννέα διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Νεπάλ, Ταϊλάνδη, Ιράν, Ινδία, Γκάνα, Πακιστάν και Βραζιλία) και αφορούσαν σχεδόν δύο εκατομμύρια συμμετέχοντες. Η Δρ Lucy Hunn ολοκλήρωσε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στο πλαίσιο της διδακτορικής της εκπαίδευσης στην κλινική ψυχολογία στο UEA. Η ίδια δήλωσε: “Χρησιμοποιήσαμε πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και τον αλφαβητισμό για να αξιολογήσουμε την παγκόσμια αναφερόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων”. “Αυτό που βρήκαμε είναι μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του γραμματισμού και των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας σε πολλές χώρες”. “Τα άτομα με χαμηλότερο αλφαβητισμό είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες στην ψυχική υγεία, όπως άγχος και κατάθλιψη”. “Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση”. “Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό – όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού”. “Το έργο αυτό αναδεικνύει τη σημασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να γνωρίζουν και να υποστηρίζουν τον γραμματισμό”, πρόσθεσε. Αλφαβητισμός και ψυχική υγεία σε όλο τον κόσμο: Μια συστηματική ανασκόπηση δημοσιεύεται στο περιοδικό Ψυχική Υγεία και Ένταξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας ψυχικής υγείας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Αλφαβητισμός και Υγεία

Αλφαβητισμός στην Υγεία από την INTERAMERICAN

Κινδυνεύει η υγεία των αναλφάβητων…

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."

Πώς να ξεπεράσετε το σύμπλεγμα ανωτερότητας και γιατί;

Σύμπλεγμα ανωτερότητας: Το σύμπλεγμα ανωτερότητας αναφέρεται στην τάση ενός ατόμου να αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους γύρω του και να έχει μια υπερβολικά υπερβολική ή διογκωμένη άποψη για τον εαυτό του. 

Χτίζοντας ψυχική δύναμη σε έναν αγχώδη κόσμο

Ανθεκτικότητα ψυχολογία: Η ανθεκτικότητα είναι μια μοναδική ανθρώπινη ποιότητα που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αναπηδήσουν από αντιξοότητες, τραύματα ή οποιαδήποτε εμπειρία πρόκλησης για τη ζωή τους.