Ψυχική Υγεία

Καρδιά: Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο στους νέους

Καρδιά: Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο στους νέους

Καρδιά: Διαπιστώθηκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των καρδιαγγειακών παθήσεων και της κακής καρδιαγγειακής υγείας σε νέους ενήλικες.

Μια μελέτη σε πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών διαπιστώνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των καρδιαγγειακών παθήσεων και της κακής καρδιαγγειακής υγείας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ανέφεραν ότι είχαν 1 έως 13 ημέρες κακής ψυχικής υγείας τις τελευταίες 30 ημέρες είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από αυτούς που δεν ανέφεραν τέτοιες ημέρες. Για εκείνους που ανέφεραν 14 έως 30 ημέρες κακής ψυχικής υγείας, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν ακόμη υψηλότερος: 2,3 φορές ο κίνδυνος των ατόμων που δεν ανέφεραν τέτοιες ημέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των καρδιακών προβλημάτων δεν επηρεαζόταν από το σεξ ή την αστική/αγροτική τοποθεσία. Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 5% — περίπου 264 εκατομμύρια άνθρωποι το 2017 — του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζονται από κατάθλιψη. Ένας στους πέντε από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι είχαν κατάθλιψη. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η σύνδεση μπορεί να ξεκινήσει στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association Trusted Source.

Το κόστος συμπεριφοράς της κατάθλιψης

«Το να βρίσκεται κανείς σε καταθλιπτική κατάσταση ή να αισθάνεται πεσμένος μπορεί να κάνει κάποιον να παραλείψει ένα γεύμα ή να καταναλώσει υπερβολικά φαγητά άνεσης, να έχει δυσκολίες ύπνου, να καπνίσει ή να μην θέλει να ασκηθεί και όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για κακή καρδιαγγειακή υγεία και καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε η ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Yaa A. Kwapong. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η συγχρονική μελέτη δεν παίρνει θέση για το εάν η κατάθλιψη προκαλεί καρδιακά προβλήματα ή ότι τα καρδιακά προβλήματα οδηγούν σε κατάθλιψη.

Είναι πιθανό και τα δύο να είναι αλήθεια, γενικά. Ένα άτομο με διαγνωσμένα ή αντιληπτά καρδιακά προβλήματα μπορεί επίσης να έλκεται προς παρόμοιες συμπεριφορές. Ο Δρ Kwapong είπε ότι η μη βέλτιστη υγεία της καρδιάς στη μελέτη ορίστηκε ως δύο ή περισσότεροι από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για άτομα που δεν είχαν μέχρι στιγμής διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο:

  • υπέρταση
  • διαβήτης
  • κάπνισμα
  • ευσαρκία
  • υψηλή χοληστερόλη
  • φυσική αδράνεια
  • όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά

Το Life’s Essential 8 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας δίνει έμφαση στην ψυχική υγεία, πρόσθεσε ο Δρ Kwapong. Ο Δρ Νι πρότεινε ότι μπορεί κανείς να προσπαθήσει να καταγράψει τα στρες που προκαλούν την κατάθλιψη στη ζωή του. Δεν είναι θέμα πόσο άγχος έχεις, αλλά πώς σε επηρεάζει, είπε. Μερικές φορές, τόνισε, συνηθίζουμε σε τέτοιους στρεσογόνους παράγοντες, είτε μας αρέσουν είτε όχι. Ο Δρ Νι επεσήμανε επίσης το όφελος του να έχεις έναν υγιή κοινωνικό κύκλο και συναισθηματική υποστήριξη, αν είναι δυνατόν.

Είναι επίσης καλή ιδέα να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον καρδιολόγο σας για τα συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει, πρόσθεσε. Ως καρδιολόγος είπε: «Θέλω να σας γνωρίσω καλύτερα. Θέλω να μάθω πώς χειρίζεστε τις ιατρικές σας παθήσεις και πώς χειρίζεστε τα πράγματα στο σπίτι γιατί αυτό θα με βοηθήσει να μάθω πώς να σας φροντίσω καλύτερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το γκολφ είναι μια υγιεινή άσκηση για ηλικιωμένους

6 πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς σας

Βιοϋλικό ενεργοποιεί την επούλωση ιστών "από μέσα προς τα έξω"

Πώς σχετίζεται η αιφνίδια ανακοπή με τον αθλητισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δύο βασικά εγκεφαλικά συστήματα κυριαρχούν στην ψύχωση

Το γνωστικό σύστημα φιλτραρίσματος του εγκεφάλου - γνωστό και ως το εξέχον δίκτυο - λειτουργεί στα παρασκήνια για να κατευθύνει επιλεκτικά την προσοχή μας σε σημαντικές εσωτερικές σκέψεις και εξωτερικά γεγονότα.

Οι φυλετικές διακρίσεις επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ

Κάποιοι ανέφεραν επίσης ότι είχαν δει τους γονείς τους να ασκούν σωματική βία μεταξύ τους. Περίπου οι μισοί παρατήρησαν ότι οι ίδιοι είχαν υποστεί κακομεταχείριση λόγω της φυλής τους.

Κρίσεις πανικού: Ένας απροσδόκητος επισκέπτης

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη και αισθήματα μη πραγματικότητας ή αποκόλλησης.

Έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά και τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με σχιζοφρένεια

«Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών ρυθμίζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Gita Sadighi, MD, του Πανεπιστημίου Επιστημών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αποκατάστασης, στο Ιράν.

Η δύναμη της μετάνοιας στην καθημερινότητά μας

Το να αναγνωρίσουμε την ανθρώπινη αδυναμία μας, θα μας οδηγήσει μέσα από την ενδοσκόπηση να χτίσουμε μια δυνατή και ταυτόχρονα ευαίσθητη αντιμετώπιση των συμβάντων της ζωής.