Ψυχική Υγεία

Ήπια γνωστική εξασθένηση: Εμποδίζει τις καθημερινές αποφάσεις στους ηλικιωμένους

Ήπια γνωστική εξασθένηση: Εμποδίζει τις καθημερινές αποφάσεις στους ηλικιωμένους

Ήπια γνωστική εξασθένηση: Πώς και πότε η μείωση που σχετίζεται με την ηλικία επηρεάζει την καθημερινή λήψη αποφάσεων και πώς μπορούν οι οικογένειες και οι κοινότητες να υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους;

Η ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) είναι μια μορφή απώλειας γνωστικής ικανότητας που μπορεί να προηγηθεί της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων τύπων άνοιας. Τα άτομα με MCI έχουν κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη και τη σκέψη, αλλά μπορούν σε μεγάλο βαθμό να ζήσουν ανεξάρτητη ζωή. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες με MCI μπορεί να έχουν χειρότερη κρίση από εκείνους που δεν έχουν όταν πρόκειται να λάβουν οικονομικές αποφάσεις και αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Αλλά πώς και πότε η μείωση που σχετίζεται με την ηλικία επηρεάζει την καθημερινή λήψη αποφάσεων και πώς μπορούν οι οικογένειες και οι κοινότητες να υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους στην εξισορρόπηση της αυτονομίας και της ασφάλειας; Μια νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, έχει τώρα αναλύσει τη λήψη αποφάσεων πιο ολιστικά και σε έναν ευρύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων ενηλίκων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με MCI είχαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα σε μια δοκιμή τεσσάρων τύπων ικανοτήτων λήψης αποφάσεων σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ενήλικες που ήταν γνωστικά υγιείς.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν μόλις στο Journal of Alzheimer’s Disease. «Αυτά τα πρόσθετα στοιχεία βοηθούν στην επανάληψη των προηγούμενων μελετών μας και μας κάνει πιο σίγουρους ότι οι ηλικιωμένοι με MCI μπορεί να έχουν πρόβλημα με ορισμένους τύπους αποφάσεων», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Duke Han, PhD, διευθυντής νευροψυχολογίας στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και καθηγητής οικογενειακή ιατρική, νευρολογία, ψυχολογία και γεροντολογία στο Keck School of Medicine του USC.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι ενήλικες με MCI μπορεί να θέλουν να αναζητήσουν υποστήριξη για συγκεκριμένους τύπους αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών θεμάτων ή εάν είναι ασφαλές να συνεχίσουν να οδηγούν. Αλλά οι ερευνητές σημειώνουν μια σημαντική προειδοποίηση: Οι ενήλικες με MCI μπορούν ακόμα να κάνουν πολλά πράγματα μόνοι τους.

«Η μελέτη δεν υπονοεί ότι οι ηλικιωμένοι με MCI δεν είναι σε θέση να λάβουν καλές αποφάσεις ανεξάρτητα», δήλωσε η Laura Fenton, διδακτορική φοιτήτρια κλινικής ψυχολογίας στο USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences και η πρώτη συγγραφέας της εργασίας. «Ενώ όσοι έχουν MCI μπορεί να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους, βοήθεια κατά τη λήψη αποφάσεων ή και τα δύο, θα είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης και του σεβασμού της αυτονομίας».

Μέτρηση λήψης αποφάσεων

Για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ MCI και λήψης αποφάσεων, οι ερευνητές εξέτασαν συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στη μελέτη Advancing Understanding of Transportation Options (AUTO), μια ανάλυση της λήψης αποφάσεων στην οδήγηση μεταξύ ηλικιωμένων ενηλίκων με επικεφαλής τον Marian E. Betz, MD, MPH, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η παρούσα ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 301 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μέση ηλικία 77,1 ετών, κατανεμημένα σε τρεις τοποθεσίες. Η χρήση δεδομένων από πολλές περιοχές καθιστά τα ευρήματα ευρύτερα εφαρμόσιμα, είπε ο Han.

Ο Han και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν τη λήψη αποφάσεων με μια τροποποιημένη αξιολόγηση γνωστή ως Σύντομη φορητή αξιολόγηση της ικανότητας για καθημερινή λήψη αποφάσεων (SPACED). Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με ένα υποθετικό σενάριο: Ένα μέλος της οικογένειας έλαβε μια εκ των προτέρων ειδοποίηση από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και έπρεπε να αποφασίσει αν θα πληρώσει τον λογαριασμό ή θα φύγει από τη χώρα για να αποφύγει το πρόβλημα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξηγήσουν το πρόβλημα και να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τις πιθανές συνέπειες των δύο προτεινόμενων λύσεων.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευμένοι βαθμολογητές έδωσαν βαθμολογίες για τέσσερα είδη ικανοτήτων λήψης αποφάσεων με βάση τη συνοχή κάθε απάντησης — κατανόηση, εκτίμηση, συγκριτικός συλλογισμός και επακόλουθος συλλογισμός. Οι συμμετέχοντες με MCI σημείωσαν κατά μέσο όρο 2,17 πόντους χαμηλότερα στο SPACED από εκείνους χωρίς. Μεταξύ των γνωστικά υγιών ατόμων, το 79,9% έλαβε τέλεια βαθμολογία στο SPACED. μεταξύ αυτών με MCI, το 57,1% σημείωσε τέλεια βαθμολογία.

Μια ευρεία προσέγγιση

Επειδή το SPACED αξιολογεί πολλαπλές συνιστώσες της λήψης αποφάσεων, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις στις επιλογές σχετικά με τα οικονομικά, την υγειονομική περίθαλψη, ζητήματα στο τέλος της ζωής και πολλά άλλα. “Ένα από τα βασικά μέτρα είναι ότι εάν κάποιος αρχίζει να αντιμετωπίζει γνωστική εξασθένηση, δεν είναι κακή ιδέα να αναζητήσει πρόσθετη βοήθεια σε αυτούς τους τομείς”, είπε ο Han. Σε μελλοντική έρευνα, ο Han και οι συνεργάτες του στοχεύουν να αυξήσουν τη φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία των συμμετεχόντων για να διασφαλίσουν ότι τα ευρήματα αποτυπώνουν με ακρίβεια την εμπειρία των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η παραγωγικότητα να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Πώς θα διατηρήσετε την συνείδησή σας σε ισορροπία;

Μπορεί ο καφές ή ο μεσημεριανός ύπνος να αναπληρώσουν τη στέρηση ύπνου;

Πώς η μοναξιά και η απομόνωση μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.