Ψυχική Υγεία

Η ευεξία συνδέεται με τη διαχείριση των συναισθημάτων

Η ευεξία συνδέεται με τη διαχείριση των συναισθημάτων

Η αλλαγή πλαισίου σκέψης για μια κατάσταση είναι μια κοινή στρατηγική για τη διαχείριση των συναισθημάτων μας, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χρήση αυτής της στρατηγικής επαναξιολόγησης σε καταστάσεις που έχουμε πραγματικά τον έλεγχο μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη ευεξία. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Psychological Science.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μία μόνον στρατηγική δεν ταιριάζει σε όλους» λέει ο ψυχολόγος Peter Koval του Australian Catholic University. “Απλά το να χρησιμοποιούμε μία μόνον στρατηγική διαχείρισης των συναισθημάτων περισσότερο (ή λιγότερο) σε όλες τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Αντ ‘αυτού, μπορεί να είναι πιο υγιές να ακολουθούμε προσαρμοσμένη διαχείριση των συναισθημάτων κατά τρόπο εξατομικευμένο σε κάθε κατάσταση.”

Πρόσφατες εργασίες σχετικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων τόνισαν το γεγονός ότι η ευελιξία στη χρήση των στρατηγικών διαχείρισης των συναισθημάτων είναι το κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του ατόμου. Ο Koval και η ερευνητική του ομάδα αποφάσισαν να ερευνήσουν το πώς ένα συγκυριακό πλαίσιο θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στη σχέση μεταξύ της διαχείρισης των συναισθημάτων και την ευεξία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 74 ενήλικες να συμμετάσχουν σε μια μελέτη διάρκειας 7 ημερών όπου ανταποκρίνονταν στις περιοδικές ερωτήσεις της έρευνας μέσω smartphone. Η εφαρμογή της έρευνας έστελνε μηνύματα σε τυχαία χρονικά διαστήματα από 40 έως 102 λεπτά μεταξύ 10:00 π.μ. – 22.00 μ.μ. κάθε μέρα, ζητώντας από τους συμμετέχοντες αν είχαν “κοιτάξει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία» και / ή «άλλαξαν τον τρόπο [που ] σκέφτονται», σε σχέση με την προηγούμενή τους επικοινωνία. Οι συμμετέχοντες καλούνταν επίσης να βαθμολογήσουν πόσο έλεγχο πίστευαν ότι είχαν. Πριν από την έναρξη της μελέτης 7 ημερών, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες, και νεύρωσης, καθώς και κοινωνικού άγχους και αυτοεκτίμησης, ως δείκτες ευεξίας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, στρες, νεύρωσης και κοινωνικού άγχους ήταν πιο πιθανό να επαναξιολογήσουν τη στάση τους σε καταστάσεις που θεωρούνται ελέγξιμες. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερη ευεξία έτειναν να χρησιμοποιούν την επαναξιολόγηση περισσότερο σε καταστάσεις για τις οποίες δήλωσαν ότι είχαν λίγο έλεγχο. “Όταν μια κατάσταση μπορεί να αλλάξει άμεσα, η επανεκτίμηση μπορεί να υπονομεύσει την προσαρμοστική λειτουργία των συναισθημάτων στην παροχή κινήτρων δράσης», γράφουν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.

Το άγχος για την Covid σχετίζεται με αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές

Κορωνοϊός: Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

Μορφές εκδήλωσης των στερεοτύπων

Ωστόσο, οι άνθρωποι παραμερίζουν εξίσου εύκολα τα στερεότυπά τους, κατά την αξιολόγηση των άλλων, όταν έχουν σαφείς, εξατομικευμένες πληροφορίες για αυτούς.

Όταν η αρνητικότητα θέτει το ζευγάρι σε επερχόμενη δυστυχία και ματαίωση της σχέσης

Όταν εισπράττουμε την αγάπη, νιώθουμε ζωντανοί υπαρξιακά, απόλυτα συνδεδεμένοι με τον πυρήνα μας και τον σημαντικό άλλο. Για αυτό, λοιπόν, μην περιορίζετε τη ζωή σας και μην υποτιμάτε τον εαυτό σας ότι δεν υπάρχουν λύσεις, ότι δεν θα τα καταφέρετε. Όλοι μπορούν.

Πώς μπορεί η κολύμβηση να βοηθήσει την ψυχική υγεία

Κολύμβηση: Όλο και πληθαίνουν τα άρθρα από το εξωτερικό, καθώς και οι αυτοαναφορές ανθρώπων που περιγράφουν πως η κολύμβηση τους βοήθησε να υπερβούν ή να διαχειριστούν πιο εύκολα ψυχικές προκλήσεις ή παθήσεις.