Ψυχική Υγεία

HIV ψυχική υγεία: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του HIV και της ψυχικής υγείας;

HIV ψυχική υγεία: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του HIV και της ψυχικής υγείας;

HIV ψυχική υγεία: Ενώ οι πρόσφατες πρόοδοι στη θεραπεία έχουν βελτιώσει δραματικά το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με HIV, η ζωή με μια τόσο σοβαρή πάθηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία και ευεξία.

HIV ( ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας)είναι ένας ιός που επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αφήνοντας το σώμα σε κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά ή μητρικό γάλα. Ενώ οι πρόσφατες πρόοδοι στη θεραπεία έχουν βελτιώσει δραματικά το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με HIV, η ζωή με μια τόσο σοβαρή πάθηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία και ευεξία. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με HIV είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άγχος , κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Εκτός από το ψυχολογικό στρες από τη διάγνωση του HIV , παράγοντες όπως οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής, οι γνωστικές αλλαγές και οι ανισότητες στην υγεία μπορούν να επιδεινώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό το άρθρο διερευνά τη σχέση μεταξύ HIV και ψυχικής υγείας και πώς να αναζητήσετε βοήθεια.

Η σύνδεση μεταξύ HIV και ψυχικής υγείας

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι κοινές μεταξύ των ενηλίκων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν HIV διατρέχουν γενικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας από τα άτομα που δεν έχουν την πάθηση. Η σχέση μεταξύ HIV και ψυχικής υγείας είναι πολύπλοκη και μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες: 

 • Χρόνιο στρες : Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας όπως ο HIV μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Αυτό το άγχος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καταστάσεων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.
 • Παρενέργειες φαρμάκου : Αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) είναι μια κοινή μορφή θεραπείας για τον HIV , αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει παρενέργειες που επηρεάζουν τη διάθεση ή την ψυχική υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, το άγχος και την αϋπνία (προβλήματα ύπνου). 
 • Ανισότητες στον τομέα της υγείας : Τα άνισα συστήματα και δομές σε όλη την κοινωνία και στην υγειονομική περίθαλψη έχουν δημιουργήσει εμπόδια για τους ανθρώπους που ζουν με HIV. Τα εμπόδια περιλαμβάνουν την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ιατρική περίθαλψη, το στίγμα γύρω από τη διάγνωση και άλλες μορφές διακρίσεων. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα εμπόδια επηρεάζουν αρνητικά τηνκαι τη συναισθηματική ευεξία ενός ατόμου. 
 • Υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας : Μελέτες έχουν δείξει ότι ο HIV είναι συχνά πιο διαδεδομένος μεταξύ των ενηλίκων που έχουν ήδη μια σοβαρή πάθηση ψυχικής υγείας. 7 Αυτές οι καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να θέσουν ένα άτομο σε κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό HIV λόγω της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών και της έκθεσης σε σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλότερου κινδύνου , καθώς και λόγω έλλειψης πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη του HIV. 
 • Νευρογνωστικές επιπτώσεις : Οι λοιμώξεις από τον ιό HIV προκαλούν σημαντική φλεγμονή στο σώμα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα , οδηγώντας σε αλλαγές στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς ενός ατόμου. Αυτή η μειωμένη γνωστική λειτουργία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια κατάσταση ψυχικής υγείας. 

HIV και Ψυχική Υγεία με αριθμούς

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα που ζουν με HIV είναι:

 • Πάνω από 2 φορές περισσότερες πιθανότητες για κατάθλιψη 
 • Πάνω από 8 φορές πιο πιθανό να έχετε συμπτώματα άγχους 

Ζώντας με τον HIV

Παρά τις προόδους στη θεραπεία που επιτρέπουν φυσιολογικό ή σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής για ασθενείς με HIV που υποβάλλονται σε θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου, η ζωή με HIV εξακολουθεί να έχει σωματικές και ψυχικές προκλήσεις.

Αποδοχή

Η διάγνωση του HIV μπορεί να έχει μεγάλο συναισθηματικό αντίκτυπο στη ζωή σας. Η αποδοχή οποιωνδήποτε συναισθημάτων φόβου, λύπης, απογοήτευσης, θυμού ή ενοχής είναι το κλειδί. Η αποδοχή μπορεί να είναι ευκολότερη γνωρίζοντας ότι υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία και θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να ζήσουν μακρά, υγιή ζωή με τον HIV. Η αντιμετώπιση της πραγματικότητας της ζωής με τον HIV, καθώς και η διαχείριση μιας κατάστασης ψυχικής υγείας, είναι πρόκληση. Η μετάβαση σε αυτές τις προκλήσεις είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία αντιμετώπισης. Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, μην φοβάστε να απευθυνθείτε σε μια αξιόπιστη πηγή. Η συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην πορεία. 

Προτεραιότητα στην Ψυχική Υγεία

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο HIV μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία μπορεί να κάνει τη διάγνωση λίγο πιο εύκολη στη διαχείριση. Όταν δίνετε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία, η πραγματοποίηση μικρών αλλαγών στην καθημερινή ρουτίνα και στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να στηρίξετε ένα δυνατό και υγιές μυαλό και σώμα. Οι ειδικοί συνιστούν τις ακόλουθες συμβουλές: 

 • Αναζητήστε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον ιό HIV για να διατηρήσετε τον εαυτό σας εκπαιδευμένο, αλλά να μην καταπιαστείτε.
 • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης.
 • Φάτε μια θρεπτική διατροφή για δύναμη και ενέργεια.
 • Ασκηθείτε τακτικά για να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε τη διάθεση.
 • Διαλογιστείτε ή εξασκηθείτε στη συνείδηση ​​για να βελτιώσετε δυνητικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
 • Λαμβάνετε φάρμακα τακτικά και συμβαδίζετε με άλλες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
 • Διατηρήστε μια τακτική ρουτίνα ύπνου για σωματική και ψυχική υγεία.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα και τη χρήση ουσιών.
  Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
  Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  Διαβάστε Eπίσης:

  Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η αβεβαιότητα κινητοποιεί δράσεις σε επιδημίες

  Ηγέτες της πίστης βρίσκουν «κρυμμένα» παιδιά που ζουν με HIV

  HIV: Σχεδόν μηδενικός ο κίνδυνος σεξουαλικής μετάδοσης του ιού από άτομα υπό θεραπεία με χαμηλά επίπεδα ιικού φορτίου

  Το πρώην επίκεντρο του HIV στο Σίδνεϊ κοντά στον τερματισμό της μετάδοσης

  svg%3E svg%3E
  svg%3E
  svg%3E
  Περισσότερα

  Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

  Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

  Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

  Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

  Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

  Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

  Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

  "Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."