Ψυχική Υγεία

Γονίδια ενσυναίσθηση: Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες

Όχι μόνο η ανατροφή και η εμπειρία καθώς μεγαλώνετε, αλλά και τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους, ανακάλυψε μια ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες. Η μελέτη, με επικεφαλής τον φοιτητή διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Varun Warrier, είπε επίσης ότι οι γυναίκες είναι, κατά μέσο όρο, πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες. Ωστόσο, αυτή η διαφορά δεν οφειλόταν στο DNA καθώς δεν υπήρχαν διαφορές στα γονίδια που συμβάλλουν στην ενσυναίσθηση σε άνδρες και γυναίκες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του μικρού αλλά σημαντικού ρόλου που παίζει η γενετική στην ενσυναίσθηση. Αλλά να έχετε κατά νου ότι μόνο το ένα δέκατο των ατομικών διαφορών στην ενσυναίσθηση στον πληθυσμό οφείλεται στη γενετική. Θα είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε τα μη γενετικοί παράγοντες που εξηγούν το υπόλοιπο 90 τοις εκατό», είπε. Έδειξε επίσης ότι, κατά μέσο όρο, τα αυτιστικά άτομα βαθμολογούνται χαμηλότερα στο Πηλίκο Ενσυναίσθησης (EQ) — ένα σύντομο μέτρο αυτοαναφοράς της ενσυναίσθησης — και ότι αυτό οφείλεται στο ότι αγωνίζονται με τη γνωστική ενσυναίσθηση, παρόλο που η συναισθηματική τους ενσυναίσθηση μπορεί να είναι ανέπαφη.

Η νέα μελέτη βρήκε τρία σημαντικά αποτελέσματα

Πρώτον, η ομάδα ανέφερε ότι το ένα δέκατο του βαθμού ενσυναίσθησης των ανθρώπων οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες — επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη έρευνα που εξέτασε την ενσυναίσθηση σε πανομοιότυπα έναντι μη πανομοιότυπα δίδυμα. Δεύτερον, επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες είναι κατά μέσο όρο πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες. «Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά φύλου στην ενσυναίσθηση είναι αποτέλεσμα άλλων μη γενετικών βιολογικών παραγόντων, όπως οι προγεννητικές επιρροές ορμονών ή μη βιολογικών παραγόντων όπως η κοινωνικοποίηση, οι οποίοι διαφέρουν επίσης μεταξύ των φύλων», ανέφερε η μελέτη. Τέλος, διαπίστωσε ότι οι γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με χαμηλότερη ενσυναίσθηση σχετίζονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο για αυτισμό. Σύμφωνα με τον Thomas Bourgeron του Πανεπιστημίου του Παρισιού Diderot, «αυτή η νέα μελέτη καταδεικνύει τον ρόλο των γονιδίων στην ενσυναίσθηση, αλλά δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τα συγκεκριμένα γονίδια που εμπλέκονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση στη ζωή μας;

Πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των παιδιών;

Ξεκλειδώστε τις δυνατότητες του παιδιού σας στο σχολείο και όχι μόνο

Είναι καλό να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.