Ψυχική Υγεία

Γονείς Ναρκισσιστές: Συμπτώματα “τραύματος” στο παιδί – θύμα γονεϊκού ναρκισσισμού – Τρόπος αντιμετώπισης

Γονείς Ναρκισσιστές: Συμπτώματα “τραύματος” στο παιδί – θύμα γονεϊκού ναρκισσισμού – Τρόπος αντιμετώπισης

Τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίζουν ότι τα αγαπάμε άνευ όρων και ότι θα τα παρηγορήσουμε και θα τα προστατεύουμε. Κάντε το ίδιο και στο εσωτερικό παιδί σας που ακόμα πονά και σας πονά.

Γονεϊκός ναρκισσισμός: Οι ενήλικες που μεγάλωσαν με ναρκισσιστές γονείς συχνά δεν διαθέτουν συναισθηματική αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Ο γονεϊκός ναρκισσισμός δημιουργεί βαθιές ανασφάλειες, αφού οι ανάγκες των παιδιών έχουν συγχωνευτεί με εκείνες των γονιών. Τα παιδιά μαθαίνουν να «καταπίνουν» τα συναισθήματά τους, τα οποία όμως θεριεύουν μέσα τους.

Ο σοβαρός ναρκισσισμός ακόμα και σε έναν από τους δύο γονείς ορισμένες φορές οδηγεί στη Σύνθετη Διαταραχή Μετατραυματικού στρες ή CPTSD. Το CPTSD αποτελείται κυρίως από 5 συμπτώματα. Εδώ θα αναφερθούμε στο ίσως πιο έντονο σύμπτωμα, τα συναισθηματικά flashbacks.

Τι είναι τα συναισθηματικά flashbacks;

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός συναισθηματικού flashback εξαιτίας της έλλειψης ενός οπτικού στοιχείου. Συχνά, μετά από κάποιο γεγονός που συνέβη, δημιουργείται ένα πολύ τρομακτικό, αλλά ασαφές εναπομένον συναίσθημα. Δεν υπάρχει οπτικό στοιχείο για να το προσδιορίσουμε ως ένα παρελθοντικό γεγονός από το παρελθόν. Ουσιαστικά, δημιουργείται ένα μαύρο σύννεφο χωρίς όμως μορφή.

Σε ανύποπτο χρόνο, το άτομο εισέρχεται σε κατάσταση υπερεγρήγορσης που έχει πυροδοτήσει μια μη οπτική ανάμνηση. Ενεργοποιείται η απόκριση μάχης – φυγής. Κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα που είναι πολύ βαθύτερα απ’ ό,τι αντιστοιχεί στην τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τα συναισθηματικά flashbacks ποικίλουν σε ένταση και στα συναισθήματα που προκαλούν:

Φόβος: Αν ενεργοποιηθεί ο φόβος, μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε κατακλυστεί από αυτόν, να εμφανίζουμε έντονο άγχος και πανικό χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί. Η λογική μας λέει ότι ο πανικός είναι υπερβολικός και γι’ αυτό νιώθουμε και αβοήθητοι.

Απελπισία: Αν ενεργοποιηθεί η απόγνωση, ξαφνικά αποσυνδεόμαστε από το έντονο συναίσθημα, ακόμα και από τις αισθήσεις του σώματος. Η αίσθηση είναι κυρίως μούδιασμα.

Πόνος: Στον πόνο, υπεραντιδράμε προστατευτικά με ακραίο θυμό και συχνά αυτοκατηγορίες.

Η σύνθετη διαταραχή stress οφειλόμενη σε ψυχοτραυματισμό (CPTSD) δεν υποχωρεί εύκολα αν δεν γίνει η απαραίτητη προσπάθεια ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος. Το πρώτο βήμα προς την επούλωση από ναρκισσιστική παραμέληση ή κακοποίηση είναι η αποδοχή. Στη συνέχεια, συνήθως έρχεται το πένθος• πένθος για όλα όσα χάσαμε ως παιδιά λόγω του γονεϊκού ναρκισσισμού.

Η απόκτηση αυτεπίγνωσης αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Η αποδοχή του εαυτού μας, τόσο των δυνατών σημείων, όσο και των ευαίσθητων, βοηθά στη μείωση των συναισθηματικών flashbacks σταδιακά. Τα σαρωτικά συναισθήματα απόρριψης (ειδικά της αυτοαπόρριψης) μπορεί να αποτελούν ένα συναισθηματικό flashback σε πρότερες παιδικές εμπειρίες απόρριψης και εγκατάλειψης, οι οποίες δημιούργησαν έντονη θλίψη και άγχος.

Ήταν τα ίδια συναισθήματα που σας κυρίευαν ως παιδιά. Το παιδί μέσα σας χρειάζεται ακόμη την αγάπη και τη στήριξή σας. Η αναγνώριση αυτών των flashbacks θα σας βοηθήσει να επικυρώσετε τα συναισθήματά σας και θα σας υπενθυμίσει ότι το παρελθόν έχει φύγει και ότι δεν μπορεί πλέον να σας πληγώσει.

Ερχόμενοι αντιμέτωποι με τα συναισθηματικά flashbacks

  1. Προστατεύουμε τον εαυτό μας

Τα συναισθηματικά flashbacks μας παρασέρνουν σε ένα άχρονο κομμάτι του ψυχισμού μας που νιώθει απελπισία, απόγνωση και περιτριγυρίζεται από κίνδυνο, όπως όταν ήμασταν παιδιά. Τα συναισθήματα και οι αισθήσεις που βιώνετε είναι αναμνήσεις που δεν μπορούν να σας πληγώσουν. Σας υπενθυμίζουν ότι ακόμα νιώθετε φόβο, αλλά δεν βρίσκεστε πια σε κίνδυνο και είστε ασφαλείς στο παρόν.

  1. Οριοθέτηση

Αν κάποιος σας προκαλεί στο παρόν τέτοια συναισθήματα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να δέχεστε την κακομεταχείριση. Είστε πάντα ελεύθεροι να αφήσετε τις άβολες, συναισθηματικά τοξικές καταστάσεις.

  1. Καθησυχάστε το παιδί μέσα σας

Τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίζουν ότι τα αγαπάμε άνευ όρων και ότι θα τα παρηγορήσουμε και θα τα προστατεύουμε. Κάντε το ίδιο και στο εσωτερικό παιδί σας που ακόμα πονά και σας πονά.

  1. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε πλέον ενήλικας και έχετε περισσότερους πόρους και εργαλεία πια για να προστατεύσετε τον εαυτό σας
  2. Ανακουφίστε το σώμα σας

Οι φόβοι και οι ανασφάλειες μας προκαλούν μούδιασμα και αποσύνδεση. Δοκιμάστε να αποφορτιστείτε μέσω αναπνοών, άσκησης, σωστής διατροφής, επαρκούς ύπνου και φυσικά διασκέδασης. Βρείτε το πάθος σας και βυθιστείτε σε αυτό με σκοπό.

  1. Αντισταθείτε στον εσωτερικό κριτή σας

Και αντικαταστήστε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης με μια έτοιμη λίστα που θα περιέχει όλα τα επιτεύγματα και τις θετικές σας ποιότητες.

  1. Έχετε υπομονή και επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει

Τα flashbacks είναι ευκαιρίες να απελευθερώσουμε εκείνα τα μη εκφρασμένα συναισθήματα πόνου και εγκατάλειψης. Αναζητήστε τη βοήθεια επαγγελματία ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσετε μαζί τους φόβους σας. Ακόμα και οι ομάδες στήριξης μπορούν να σας βοηθήσουν.

  1. Καλλιέργεια ασφαλών και υποστηρικτικών σχέσεων

Πάρτε χρόνο μόνοι σας όπως χρειάζεστε χωρίς όμως την απόλυτη απομόνωση. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα και δεν προσδιορίζουν το ποιοι είστε. Είναι αναπαραστάσεις του πώς επεξεργάζεστε κάτι. Η ντροπή δηλαδή που νιώθετε δεν σας προσδιορίζει ως άτομο. Ο φόβος δεν σημαίνει ότι δεν είστε γενναίοι. Εκπαιδεύστε τους στενότερους φίλους σας για τα flashbacks. Ρωτήστε και δεχτείτε τη στήριξή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι κρύβει η άρρωστη ψυχή του κάθε ναρκισσιστή

Στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις το ναρκισσισμό

Γιατί οι νάρκισσοι αδυνατούν να μάθουν από τα λάθη τους

Οι νάρκισσοι άνδρες καταστρέφουν και την υγεία τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.