Ψυχική Υγεία

Γονεϊκότητα: Η γενναιόδωρη γονική άδεια προστατεύει από την κακή ψυχική υγεία

Γονεϊκότητα: Η γενναιόδωρη γονική άδεια προστατεύει από την κακή ψυχική υγεία

Η ανασκόπηση καταδεικνύει ότι η γενναιόδωρη γονική άδεια μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, ιδίως για τις μητέρες, εύρημα που είναι εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς πολιτικής.

Γονεϊκότητα: Η λήψη γονικής άδειας προστατεύει από τη φτωχότερη ψυχική υγεία ιδίως των μητέρων, με ενδείξεις ότι η ευεργετική αυτή επίδραση συνεχίζεται και στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση στο περιοδικό ‘Δημόσια Υγεία The Lancet’ . Ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Karolinska Institutet διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της γονικής άδειας και της ψυχικής υγείας των γονέων από διεθνή σκοπιά. “Το να γίνεις γονιός μπορεί να είναι αγχωτικό και για τους δύο γονείς. Τείνουμε να σκεφτόμαστε μόνο τις τεράστιες ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι η μετάβαση στη γονεϊκότητα είναι επίσης στρεσογόνος για τα ζευγάρια”, λέει ο Sol P Juárez, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Για παράδειγμα, οι γονείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών, τις αβεβαιότητες της καριέρας και τις οικονομικές πιέσεις λόγω του μειωμένου εισοδήματος. “Αυτός είναι, ίσως, ο λόγος για τον οποίο οι ψυχικές διαταραχές μετά τον τοκετό είναι σχετικά συχνές- συνήθως λέγεται ότι επηρεάζεται το 10-20% των μητέρων και έως και το 10% των πατέρων. Ως εκ τούτου, θελήσαμε να εξετάσουμε συστηματικά όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά στοιχεία για να δούμε αν η γονική άδεια μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας των γονέων”, λέει ο Juárez.vΗ ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γονική άδεια ήταν προστατευτική έναντι της χειρότερης ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, της γενικής ψυχικής υγείας, της ψυχολογικής δυσφορίας, της επαγγελματικής εξουθένωσης και της χρήσης ψυχικής υγείας, ιδίως για τις μητέρες. “Ωστόσο, τα ευεργετικά αποτελέσματα συνδέονται με πιο γενναιόδωρα προγράμματα γονικής άδειας, για παράδειγμα, με μεγαλύτερη διάρκεια της άδειας”, υπογραμμίζει η Amy Heshmati, υποψήφια διδάκτωρ και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε πέντε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων μέχρι τις 29 Αυγούστου 2022. Συνολικά 45 μελέτες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. “Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα.

Αναζητήσαμε τη σχέση μεταξύ των διαφόρων πτυχών της γονικής άδειας, όπως η διάρκεια της άδειας και το αν η άδεια ήταν αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη, και των συσχετισμών τους με την ψυχική υγεία τόσο στις μητέρες όσο και στους πατέρες. Διερευνήσαμε ακόμη και την έμμεση επίδραση της λήψης γονικής άδειας από τον έναν γονέα στην ψυχική υγεία του συντρόφου του”, λέει η Amy Heshmati. “Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι ευεργετικές επιδράσεις δεν παρατηρούνται μόνο λίγο μετά τον τοκετό, αλλά ότι αυτές οι προστατευτικές επιδράσεις της γονικής άδειας μπορούν να συνεχιστούν και στη μετέπειτα ζωή των μητέρων”, λέει η Helena Honkaniemi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συγγραφέας της ανασκόπησης. Τα ευρήματα μεταξύ των πατέρων ήταν ασαφή. “Λιγότερες έρευνες έχουν γίνει για τους πατέρες και παρόλα αυτά αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι πατέρες έχουν βελτιωμένη ψυχική υγεία με πολιτικές γονικής άδειας που προσφέρουν επαρκή μισθολογική αντικατάσταση ή κίνητρα, όπως ποσοστώσεις απορρόφησης”, προσθέτει η ερευνήτρια Helena Honkaniemi. Η ανασκόπηση καταδεικνύει ότι η γενναιόδωρη γονική άδεια μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, ιδίως για τις μητέρες, εύρημα που είναι εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς πολιτικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άδεια πατρότητας: Και οι μπαμπάδες έχουν δικαιώματα

Η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί

Παρατείνεται μέχρι 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.