Ψυχική Υγεία

Εσωστρέφεια Συντροφικότητα: Πώς θα κατανοήσουμε έναν εσωστρεφή σύντροφο

Εσωστρέφεια Συντροφικότητα: Πώς θα κατανοήσουμε έναν εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Εσωστρέφεια Συντροφικότητα: Αν βρίσκεστε σε σχέση με ένα εσωστρεφές άτομο, μπορεί να δυσκολεύεστε να κατανοήσετε το ίδιο και τις προτιμήσεις του – ειδικά αν είστε εξωστρεφείς και βρίσκεστε στα πρώτα στάδια σχέσης. Στους μη εσωστρεφείς, αυτά τα άτομα φαίνονται αρκετά περίπλοκα.

Ενώ οι πιο εξωστρεφείς μπορεί να απολαμβάνουν τα μεγάλα πάρτι και τις εξόδους, οι εσωστρεφείς προτιμούν ένα ήσυχο βράδυ με στενούς φίλους. Και ενώ οι πρώτοι απολαμβάνουν να περνούν πολύ χρόνο με κόσμο, οι εσωστρεφείς μπορεί να κουράζονται γρηγορότερα και να χρειάζονται κάποιες μέρες να μείνουν μόνοι. Σε τέτοιες πλευρές της σχέσης μπορεί να δημιουργεί μια σύγχυση.

Επιπροσθέτως, είναι πολύ εύκολο να παρερμηνεύουμε την ανάγκη τους για μοναχικό χρόνο και να νομίζουμε ότι δεν μας θέλουν. Για να μην βγάζουμε λάθος συμπεράσματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ένα εσωστρεφές άτομο και τι προτιμά όσον αφορά στις σχέσεις.

Βασικά χαρακτηριστικά των εσωστρεφών

Όσον αφορά στην αναγνώριση της εσωστρέφειας, είναι σημαντικό να μην την μπερδεύουμε με την ντροπή και τη συστολή. Αν και είναι αλήθεια ότι κάποιοι εσωστρεφείς μπορεί να είναι και ντροπαλοί, η ντροπή δεν είναι το προσδιοριστικό τους στοιχείο. Μάλιστα, υπάρχουν εσωστρεφείς που είναι κοινωνικοί. Παρακάτω, αναφέρουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους:

 • Τείνουν να είναι πολύ παρατηρητικοί και να επεξεργάζονται πράγματα σε βαθύτερο επίπεδο
 • Αποδέχονται την μοναχικότητα και την επιζητούν
 • Προτιμούν να επεξεργάζονται εσωτερικά τις σκέψεις τους παρά να τις εκφράζουν
 • Επιλέγουν να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες μόνο με λίγους εκλεκτούς
 • Προτιμούν τη γραπτή επικοινωνία αντί της τηλεφωνικής ή και άμεσης
 • Εκφράζουν λιγότερα έντονα συναισθήματα από τους εξωστρεφείς
 • Επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους σε απόσταση και περνώντας χρόνο μόνοι τους
 • Κουράζονται και υπερδιεγείρονται σε μεγάλες ομάδες
 • Νιώθουν πιο δραστήριοι σε ήσυχα περιβάλλοντα
 • Έχουν μικρό κύκλο στενών φίλων
 • Είναι άριστοι ακροατές και μας γνωρίζουν σε βαθύ επίπεδο
 • Αφιερώνουν έξτρα χρόνο για να καταλάβουν τις ιδέες των άλλων πριν προχωρήσουν
 • Επιθυμούν την ουσιαστική αλληλεπίδραση παρά την ανούσιες καθημερινές συζητήσεις

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε αν ο/η σύντροφός σας είναι εσωστρεφής είναι απλώς να τον/τη ρωτήσετε. Όσον αφορά στην ταυτότητα και στην προσωπικότητα, είναι πάντα σωστό να ρωτάμε το ίδιο το άτομο γιατί εκείνο γνωρίζει καλύτερα τι είναι.

Πώς να προσεγγίσουμε με επιτυχία τον/την εσωστρεφή σύντροφό μας

Αποδοχή

Πολλές φορές προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας αντί να τον αποδεχόμαστε. Προσπαθήστε να μην κρίνετε τον/τη σύντροφό σας και να μην τον πιέζετε σε μια αλλαγή. Εκτιμήστε όλα όσα έχει να σας προσφέρει.

Τα εσωστρεφή άτομα μας παρέχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας, να συλλογιζόμαστε περισσότερο και να κάνουμε ενδοσκόπηση. Από την άλλη πλευρά, οι εξωστρεφείς μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να κάνουμε νέες γνωριμίες. Το κλειδί είναι να ξεχάσετε ό,τι έχει να κάνει με το κοινωνικό στίγμα.

Εμπνέουμε ασφάλεια

Ο εσωστρεφής σύντροφός σας είναι πιθανότερο να ανοιχτεί και να μοιραστεί τις βαθιές του σκέψεις όταν θα νιώθει ότι ακούγεται και ότι επίσης δεν θα μοιραστείτε με κανέναν άλλο τις προσωπικές του πληροφορίες. Αν νιώθει επίσης ότι πρέπει συνεχώς να σας ανταγωνίζεται όσον αφορά στον χρόνο ομιλίας, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα σωπάσει. Επομένως, χρειάζεται να του/της δίνετε έναν ασφαλή χώρο και χρόνο.

Χτίζουμε αυθεντική σύνδεση

Αντί να εστιάσετε σε όλα τα «σωστά» πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε μια σχέση (πότε να στέλνουμε, τι να λέμε και πότε κλπ.), εστιάστε στη δόμηση μιας ουσιαστικής σύνδεσης με τον/τη σύντροφό σας. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι εσωστρεφείς επιθυμούν την ουσιαστική, ενδιαφέρουσα κουβέντα. Αν δεν είστε βέβαιοι για τα ενδιαφέροντά τους, ρωτήστε τους.

Επιλέγουμε πιο κατάλληλα ραντεβού

Γνωρίζοντας ότι ο εσωστρεφής μας σύντροφος προτιμά πιο ολιγομελείς παρέες και πιο ήσυχα μέρη, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε αναλόγως τα ραντεβού σας, ειδικά στην αρχή. Για παράδειγμα, αντί να «τραβήξετε» το/τη σύντροφό σας σε μια συναυλία, προσκαλέστε τον/τη για καφέ ή για ένα δείπνο οι δύο σας. Πηγαίνετε να δείτε μια ταινία ή για περπάτημα στο κοντινό πάρκο. Μετά από λίγο καιρό, είναι πολύ πιθανό να έρχεται και στα πάρτι μαζί σας, όταν θα νιώθει πιο ασφαλής.

Εξοικειωνόμαστε με τη σιωπή

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς. Αυτή η ανάγκη δεν έχει σχεδόν ποτέ να κάνει με εσάς προσωπικά, αλλά με την ανάγκη τους να διαχειριστούν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν στην καθημερινότητά τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι ορισμένες φορές οι εσωστρεφείς θα προτιμήσουν να κρατήσουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους – ειδικά αν κάτι τους ενοχλεί. Χρειάζεται μεν μια αμοιβαία προσπάθεια σύνδεσης, αλλά και σεβασμού των ορίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι δύσκολο για μένα να συσχετιστώ με ανθρώπους

Ποιες είναι οι κυριότερες ενδείξεις εσωστρέφειας;

Οι άνδρες δεν μιλούν πολύ…

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.