Ψυχική Υγεία

Ερωτικά φίλτρα: Λειτουργούν τα ερωτικά φίλτρα σύμφωνα με την Επιστήμη;

Ερωτικά φίλτρα: Λειτουργούν τα ερωτικά φίλτρα σύμφωνα με την Επιστήμη;

Ερωτικά φίλτρα: Από τον Χάρι Πότερ και τον Σαίξπηρ μέχρι την Αρχαία Ελλάδα αλλά και την σύγχρονη κουλτούρα, τα φίλτρα αγάπης πάντοτε μας συντροφεύουν. Γιατί;

Όπως κάθε αφοσιωμένος θαυμαστής του Χάρι Πότερ μπορεί αναμφίβολα να σας πει, το «Amortentia» είναι το πιο ισχυρό φίλτρο αγάπης στον πλανήτη. Οι λάτρεις της λογοτεχνίας, από την άλλη πλευρά, πιθανότατα θα αναφέρουν πιο κλασικά παραδείγματα μαγικών ελιξιρίων αγάπης στη δουλειά, όπως στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, στο οποίο η Τιτάνια (Βασίλισσα των Νεράιδων) λαμβάνει εν αγνοία της ένα φίλτρο αγάπης καθώς κοιμάται. που έχει σκοπό να επαναφέρει την στοργή της στον εν διαστάσει σύζυγό της, Όμπερον.

Δυστυχώς γι ‘αυτήν, το ξόρκι είναι τέτοιο που πρέπει να ερωτευτεί το πρώτο άτομο στο οποίο θα δει το βλέμμα όταν ξυπνήσει – και ως αποτέλεσμα, η Titania πέφτει κατά λάθος με τα μούτρα για τον Bottom (ένας αμυδρός ξυλουργός που φέρνει προσωρινά το κεφάλι ενός κώλου , χάρη σε ένα ακόμη μαγικό ξόρκι). Εν τω μεταξύ, οι αληθινοί εραστές Ερμία και Λύσανδρος χωρίζουν όταν ο Ρόμπιν Γκούντφελοου «μαζεύει τα πράγματα» ξανά φυτεύοντας το ίδιο παρασκεύασμα στα βλέφαρα του Λύσανδρου που κοιμάται, οπότε όταν ξυπνά, το πρώτο άτομο με το οποίο κλείνει τα μάτια τυχαίνει να είναι η πρώην κοπέλα του, η Έλενα. Αυτό που είναι ο Σαίξπηρ, φυσικά, ακολουθεί κωμωδία – αλλά στην τελευταία πράξη, είναι «όλα καλά που τελειώνουν καλά» για τους ενδιαφερόμενους εραστές.

Αλλά ίσως οι πιο διάσημοι από τους λάτρεις της λογοτεχνίας με ένα φίλτρο αγάπης ήταν οι Τριστάνος και Ιζόλδη. Αυτή η ιστορία είναι κελτικής προέλευσης και εξιστορεί την τραγωδία ενός νεαρού ζευγαριού που έχει ήδη χτυπηθεί, που πίνουν ένα φίλτρο αγάπης που τους ρίχνει στη βαθύτερη δίνη του πάθους – κάτι που μπορεί να ήταν εντάξει, εκτός από το άβολο γεγονός ότι η Ιζόλδη είναι ήδη αρραβωνιασμένη να είσαι παντρεμένος με κάποιον άλλον. Και ότι κάποιος άλλος είναι ο θείος του Τριστάνος, ο Βασιλιάς Μάρκος, στον οποίο έχει ανατεθεί στον Τριστάν το καθήκον να παραδώσει την κατά τα άλλα ταλαιπωρημένη μέλλουσα νύφη. (Όπως μπορείτε να υποθέσετε, αυτή η αφήγηση τελειώνει άσχημα.)

Εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο

Ενώ τα μαγικά φίλτρα είναι κυρίως το υλικό των φανταστικών παραμυθιών που αφορούν μάγους, μάγισσες και απόκοσμους ασκούμενους των απόκρυφων τεχνών, υπάρχουν επίσης άνθρωποι εκτός της λογοτεχνίας που πιστεύουν στη δύναμη των ξόρκων αγάπης. Για χιλιάδες χρόνια, και σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε πολιτισμούς που ενημερώθηκαν από ισχυρές φυλετικές παραδόσεις, η χρήση ξόρκων ήταν από καιρό και συνεχίζει να είναι σύνηθες φαινόμενο.

Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, μια μορφή φυλετικής ιατρικής που ονομάζεται «muti» (από τη λέξη των Ζουλού για το «δέντρο») συνεχίζει να ασκείται, ακόμη και μετά την αντίδραση ορισμένων εξαιρετικά κακών Τύπου που υποδηλώνουν ότι το muti περιλαμβάνει τη θυσία μικρών παιδιών για ο συγκεκριμένος σκοπός της χρήσης των τμημάτων του σώματός τους ως συστατικά ξόρκι. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, έχουν αναφερθεί μερικές ακραίες περιπτώσεις τέτοιων δολοφονιών, ωστόσο, οι περισσότερες muti είναι πολύ πιο καλοήθεις.

Φίλτρα αγάπης: Η Επιστήμη και η Ιστορία

Σε ένα ιστορικό πλαίσιο, τα φίλτρα αγάπης ήταν μέρος της παράδοσης πολλών αρχαίων πολιτισμών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα, η Ρώμη και η Αίγυπτος. Μερικά από αυτά τα ξόρκια θεωρήθηκε ότι είχαν γίνει με τη βοήθεια απόκρυφης παρέμβασης – ωστόσο, πολλά θεωρήθηκαν πιο φαρμακευτικής φύσης. Υπάρχει σίγουρα μια διάκριση μεταξύ της πρόκλησης ρομαντισμού μέσω της μαγικής επιρροής ή μέσω πιο σωματικών μέσων. Τα αφροδισιακά, που πολλοί θεωρούν μια μορφή φίλτρου αγάπης, ονομάζονται από την Ελληνίδα Θεά του Έρωτα, Αφροδίτη. Αυτά τα τρόφιμα φημίζονται ότι επιταχύνουν την έναρξη και ενισχύουν την απόλαυση του ρομαντισμού, αλλά η μαγεία έχει ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τη δύναμή τους.

Στην πραγματικότητα, η επιστήμη προτείνει ότι ορισμένες ουσίες που προσλαμβάνουμε ή εισπνέουμε προκαλούν πραγματικά χημικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα που απλώς μας κάνουν πιο δεκτικούς σε ερωτικές τάσεις, απελευθερώνοντας ορισμένους φυσικούς νευροδιαβιβαστές, όπως ενδορφίνες, που μειώνουν το άγχος και μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθήματα. της ευφορίας και της σεροτονίνης – η οποία ρυθμίζει τη διάθεση. Εκτός από τα αφροδισιακά που λαμβάνονται από το στόμα, υπάρχουν επίσης εισπνεόμενες ουσίες που ονομάζονται φερομόνες που λέγεται ότι κάνουν τη δική τους ισχυρή επιστημονικά βασισμένη μαγεία στους αισθητηριακούς υποδοχείς μας για να προκαλέσουν έλξη.

Ερωτικά φίλτρα και Κάρμα

Είτε σας αρέσει το ερωτικό σας φίλτρο με λίγη μαγεία, είτε θα προτιμούσατε να ακολουθήσετε μια πιο «κακή» προσέγγιση, υπάρχουν ορισμένες ηθικές συνέπειες του πραγματικού κόσμου που είναι εγγενείς στη χρήση φίλτρων αγάπης που πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψη. Αφροδισιακά; Είναι δίκαιο παιχνίδι, αρκεί το άτομο στο οποίο τους σερβίρετε να μην είναι αλλεργικό σε κανένα από τα συστατικά τους (τα οστρακοειδή και οι φράουλες μπορεί να είναι φίλοι του Έρωτα, αλλά πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πολύ αρνητικές αντιδράσεις σε αυτά)– έτσι πρέπει να το κάνετε.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ, για κανένα λόγο, να εισάγετε κρυφά ένα φίλτρο αγάπης στο φαγητό κάποιου άλλου. Εκτός από τις πιθανές νομικές προεκτάσεις, ανάλογα με την ουσία, ορισμένες χημικές ουσίες -ακόμη και αυτές που μπορεί να θεωρήσετε “ακίνδυνες”– έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σωματική βλάβη στον εραστή σας. Για να διατηρήσετε το κάρμα σας καθαρό, είναι πολύ καλύτερο να επιμείνετε απλώς σε ερωτικά ερεθίσματα που δεν συνεπάγονται καμία μορφή σωματικής παρέμβασης με τον πιθανό παράφρονά σας. Τα δικά σας γοητεία είναι αρκετά για να βρείτε αυτό το κατάλληλο άτομο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πανσέληνος Ιουνίου: Γιατί την ονομάζουμε "Φεγγάρι της Φράουλας";

Μπορεί ο χορός να θεραπεύσει την ψυχή μας;

Πώς οι selfies επηρεάζουν τον χρόνο αυτοφροντίδας μας;

Ο εκφοβισμός από τα αδέρφια είναι κακός για την ψυχική ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Αρνητικές σκέψεις: Στον κόσμο της ψυχικής υγείας, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, η καταστολή μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων και βελτίωσης της ευημερίας για ορισμένα άτομα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα κατάθλιψης;

Τρόφιμα: Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τα άτομα που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών από τους εφήβους στις παραμεθόριες περιοχές

"Οι τρόποι ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις της σχολικής συμβουλευτικής, στα κοινοτικά προγράμματα, στις εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες".

Πώς η εργασία επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Εργασία: Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προάγει την καλή ψυχική υγεία, ενώ οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευημερία.