Ψυχική Υγεία

Έρευνα: Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του “γονιδίου της παρορμητικότητας

Έρευνα: Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του “γονιδίου της παρορμητικότητας

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

ADMAN

Έρευνα: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill ανέπτυξαν μια νέα κατανόηση της νευροβιολογίας της παρορμητικότητας. Αυτό γίνεται με τη χρήση μιας γενετικά βασισμένης βαθμολογίας παρορμητικότητας, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό των παιδιών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην “παρορμητικότητα”. Αυτό έχει σημασία επειδή η παρορμητικότητα έχει συνδεθεί, σε νέους ανθρώπους, με την κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχικών ασθενειών, καθώς και με την κατάχρηση ουσιών. Η παρορμητικότητα είναι η τάση να ενεργείτε χωρίς να σκέφτεστε, για παράδειγμα αν ξεστομίζετε κάτι, αν αγοράζετε κάτι που δεν είχατε σχεδιάσει.

Συνήθως, η παρορμητικότητα χαρακτηρίζεται από αποτυχία στην αναστολή μιας δυνητικά επικίνδυνης παρόρμησης για το άτομο ή τους άλλους γύρω του.

Αυτός είναι ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νευροψυχολογικής αξιολόγησης.

Ο εντοπισμός μηχανισμών για τον εντοπισμό και τη θεραπεία εκείνων που εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στην παρορμητικότητα νωρίς στη ζωή είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η νέα προσέγγιση γίνεται με τη χρήση μιας βαθμολογίας με γενετική βάση.

Η βαθμολογία αναπτύχθηκε με την εξέταση τριών εθνοτικά διαφορετικών κοινοτικών δειγμάτων παιδιών, που προέρχονται από μια κοόρτη περίπου 6.000 παιδιών.

Η βαθμολογία κατασκευάστηκε από τη συν-έκφραση διαφόρων γονιδίων που βρίσκονται στον προμετωπιαίο φλοιό και στο ραβδωτό σώμα.

Πρόκειται για περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στη συναισθηματική ρύθμιση.

Η προσέγγιση αυτή βασίστηκε σε προηγούμενες εργασίες σε μοντέλα ποντικών, πριν από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα ανθρώπινα υποκείμενα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ένα γονίδιο που ονομάζεται DCC.

Το γονίδιο αυτό δρα ως “σύνθημα καθοδήγησης” που καθορίζει πότε και πού ακριβώς τα κύτταρα ντοπαμίνης του εγκεφάλου σχηματίζουν συνδέσεις στον προμετωπιαίο φλοιό και το ραβδωτό σώμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει γενετική παραλλακτικότητα εντός του γονιδίου του υποδοχέα του δείκτη καθοδήγησης Netrin-1, DCC, και διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτή η συντονισμένη ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την ωρίμανση του ελέγχου των παρορμήσεων. Ωστόσο, για να αναπτύξουν τη βαθμολογία, οι ερευνητές έπρεπε να εντοπίσουν τα γονίδια που συνδέονται στενότερα με το DCC.

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry, με τίτλο “Corticolimbic DCC gene co-expression networks as predictors of impulsivity in children” “Τα δίκτυα συν-έκφρασης των γονιδίων DCC του φλοιού του εγκεφάλου ως παράγοντες πρόβλεψης της παρορμητικότητας στα παιδιά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα βοηθά στην κατανόηση ψυχικών ασθενειών

Σκοτεινή Τριάδα: Πώς να μειωθούν τα άσχημα χαρακτηριστικά προσωπικότητας;

Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία για την παιδική διαταραχή υπερφαγίας

Πώς συνδέονται αποθησαυρισμός και ΔΕΠΥ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το φιλί μπορεί να σώσει την ζωής σας;

Φιλί: Το φιλί δεν είναι μόνο καλό, είναι καλό και για εσάς. Ανακουφίζει από το στρες και απελευθερώνει επινεφρίνη στο αίμα σας, καθιστώντας το να αντλεί γρηγορότερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της LDL χοληστερόλης

Οι θετικές παρεμβάσεις στην εργασία βελτιώνουν τα επίπεδα άγχους

Εργασία: Η έρευνά δείχνει ότι οι σύντομες παρεμβάσεις θετικότητας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να κάνουν το καλύτερο της ημέρας και ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν περισσότερη θετικότητα στην εργάσιμη ημέρα!

Δέκα λεπτά αερόβιας άσκησης μαζί με θεραπεία έκθεσης μειώνουν τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD)

Εξ όσων γνωρίζει ο καθηγητής Bryant, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα οφέλη της αερόβιας άσκησης σε συνδυασμό με τη θεραπεία έκθεσης παρατηρούνται σε κλινικό περιβάλλον. Αλλά, παρά την ευχάριστη έκπληξή του από τα αποτελέσματα, λέει ότι η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές προτού αυτή η τροποποίηση της θεραπείας συστηθεί, καθιερωθεί ή χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ψυχολογικών καταστάσεων.

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.