Ψυχική Υγεία

Πανδημία ψυχολογικές επιπτώσεις: Μια παγκόσμια επισκόπηση

Πανδημία ψυχολογικές επιπτώσεις: Μια παγκόσμια επισκόπηση

Πανδημία ψυχολογικές επιπτώσεις: Μετά από 2 χρόνια ζωής με τον COVID-19, πώς είναι η ψυχική μας υγεία παγκοσμίως;

Μετά από 2 χρόνια ζωής με τον COVID-19, ο σωματικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι εμφανής, όσον αφορά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους, αλλά τι συμβαίνει με τις ψυχικές επιπτώσεις; Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή και οι νέοι έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με μελέτες, αλλά κανείς δεν έχει ξεφύγει από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Τον Μάιο του 2020, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τα επίπεδα στρες και άγχους είχαν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Από τότε, πολλαπλά κύματα του COVID-19 έχουν αφήσει το σημάδι τους σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την ψυχική υγεία ως «μια κατάσταση ευημερίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συνεισφέρει στην κοινότητά του».

Προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καλά το άγχος της ζωής. Και μια πανδημία είναι ένας παράγοντας άγχους που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν.

Φόβος και απομόνωση
Ο φόβος της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, μαζί με την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις, έχει προκαλέσει άγχος και στρες παγκόσμια. Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες υγείας, έχουν βιώσει εξάντληση και χρόνιο στρες από την αυξημένη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Τα πολλαπλά lockdown, η σωματική απόσταση και ο φόβος της μόλυνσης έχουν αυξήσει την απομόνωση, τη μοναξιά και το άγχος, παράγοντες που, σύμφωνα με τον Lee Chambers, ψυχολόγο και ιδρυτή της Essentialise Workplace Wellbeing, είναι «τεράστιοι καταλύτες» όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας.

Άλλοι ειδικοί συμφωνούν. Σύμφωνα με τον Δρ Άντριαν Τζέιμς, πρόεδρο του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων: «Η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, το στρες και το άγχος, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το πένθος, οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία και η σοβαρή λοίμωξη από τον COVID-19 είναι όλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν προκαλέσει επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων».

Παγκόσμια αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας

Το 2019, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet ανέφερε ότι περίπου το 12,5% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είχε πρόβλημα με την ψυχική του υγεία κάποια στιγμή στη ζωή του. Τον Μάρτιο του 2022, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι παγκοσμίως, το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.

Ο Lee Chambers έχει πολλά αποδεικτικά στοιχεία για αυτό: «Αν είμαι ειλικρινής, από τη δική μου οπτική γωνία, η συχνότητα εμφάνισης όλων [των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία] έχει αυξηθεί. […] Έχει αυξηθεί κυρίως για άτομα που υποφέρουν ήδη με ορισμένες συνθήκες. Είχαν λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και προκλήσεις στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους. Ένα πράγμα που επισημαίνεται συνεχώς είναι τα νέα περιστατικά. Άτομα που δεν είχαν ποτέ προηγουμένως αναγνωρίσει ότι πάσχουν από κάποια πάθηση ψυχικής υγείας αποκάλυψαν […] ή ανέφεραν σε έρευνες ότι δυσκολεύονται σημαντικά. Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν αφορά μόνον αυτούς που είχαν ήδη επηρεαστεί πριν από τον COVID-19».

Η έναρξη της πανδημίας φαίνεται να είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Μια έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε την αύξηση των ανησυχιών για την ψυχική υγεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οκτώ στους 10 ανθρώπους στην Ιταλία ανέφεραν ότι χρειάζονται ψυχολογική φροντίδα. στην Ολλανδία, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού ανέφερε άγχος.

Παρόμοια μοτίβα συναντάμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια μελέτη ατόμων ηλικίας 18-35 ετών, το 80% των ερωτηθέντων ανέφερε σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το 61% ανέφερε μέτριο ή σοβαρό άγχος.

Τον Απρίλιο του 2021, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ανέφερε ότι τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες, χρήση ουσιών και σκέψεις αυτοκτονίας ήταν σχεδόν διπλάσια από τα αναμενόμενα πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών ενδέχεται να αυξηθούν φαίνεται να ήταν αβάσιμες καθώς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έχουν μειωθεί ελαφρώς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα αναδεικνύει τον καρδιαγγειακό αντίκτυπο της COVID-19

Δημήτρης Μούγιος στο healthweb.gr: Δεν έχουν πάθει ‘’ ανοσία ‘’ οι άνθρωποι στο άκουσμα των θανάτων

Επίμονη κατάθλιψη έως και 16 μήνες μετά τη νόσο Covid

Πανδημία κορωνοϊού και ψυχιατρική «πανδημία» - Δεν γνωρίζουμε σε πόσο καιρό θα υποχωρήσουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.