Ψυχική Υγεία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Η μακροχρόνια κατάθλιψη μετά τον τοκετό έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Η μακροχρόνια κατάθλιψη μετά τον τοκετό έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.

Για τις περισσότερες γυναίκες, η απόκτηση μωρού είναι μια πολύ συναρπαστική και χαρούμενη περίοδος. Αλλά για τις γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και δύσκολο. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, αλλά θεραπεύσιμη ιατρική ασθένεια που περιλαμβάνει αισθήματα ακραίας θλίψης, αδιαφορίας και/ή άγχους, καθώς και αλλαγές στην ενέργεια, τον ύπνο και την όρεξη. Εγκυμονεί κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί. Εκτός από τον τρομερό αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί επίσης να φέρει μακροπρόθεσμους οικονομικούς αγώνες στις πληγείσες γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα. “Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Slawa Rokicki, εκπαιδευτής στο Rutgers School of Public Health στο New Brunswick, N.J.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 4.300 γυναίκες στις ΗΠΑ που γέννησαν τα μωρά τους μεταξύ 1998 και 2000 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2017. Περίπου το 12% των γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα κατάθλιψη το έτος μετά τον τοκετό. Αυτές οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν χαμηλότερα οικογενειακά εισοδήματα και να έχουν λάβει δημόσια βοήθεια το έτος πριν από τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό συνδέθηκε έντονα με οικονομικές δυσκολίες — όπως δυσκολία κάλυψης ιατρικών δαπανών, διακοπή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, ακόμη και έξωση και έλλειψη στέγης — για έως και 15 χρόνια αργότερα.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συσχετίστηκε επίσης με την ανεργία τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον τοκετό και τη φτώχεια τρία έως εννέα χρόνια μετά τον τοκετό, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine. “Αυτή η έρευνα έχει επίσης επιπτώσεις στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στη μητρική υγεία”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark McGovern, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του επιπολασμού της μητρικής κατάθλιψης θα πρέπει να θεωρούνται όχι μόνο ως παρεμβάσεις που προάγουν την υγεία του πληθυσμού αλλά και ως παρεμβάσεις που αυξάνουν την οικονομική ευημερία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστρέφοντας στην άσκηση μετά τη γέννα

Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Μειώνονται τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης όσο διαρκεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός όπλο ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.