Ψυχική Υγεία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Η μακροχρόνια κατάθλιψη μετά τον τοκετό έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Η μακροχρόνια κατάθλιψη μετά τον τοκετό έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.

Για τις περισσότερες γυναίκες, η απόκτηση μωρού είναι μια πολύ συναρπαστική και χαρούμενη περίοδος. Αλλά για τις γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και δύσκολο. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, αλλά θεραπεύσιμη ιατρική ασθένεια που περιλαμβάνει αισθήματα ακραίας θλίψης, αδιαφορίας και/ή άγχους, καθώς και αλλαγές στην ενέργεια, τον ύπνο και την όρεξη. Εγκυμονεί κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί. Εκτός από τον τρομερό αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί επίσης να φέρει μακροπρόθεσμους οικονομικούς αγώνες στις πληγείσες γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα. “Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Slawa Rokicki, εκπαιδευτής στο Rutgers School of Public Health στο New Brunswick, N.J.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 4.300 γυναίκες στις ΗΠΑ που γέννησαν τα μωρά τους μεταξύ 1998 και 2000 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2017. Περίπου το 12% των γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα κατάθλιψη το έτος μετά τον τοκετό. Αυτές οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν χαμηλότερα οικογενειακά εισοδήματα και να έχουν λάβει δημόσια βοήθεια το έτος πριν από τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό συνδέθηκε έντονα με οικονομικές δυσκολίες — όπως δυσκολία κάλυψης ιατρικών δαπανών, διακοπή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, ακόμη και έξωση και έλλειψη στέγης — για έως και 15 χρόνια αργότερα.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συσχετίστηκε επίσης με την ανεργία τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον τοκετό και τη φτώχεια τρία έως εννέα χρόνια μετά τον τοκετό, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine. “Αυτή η έρευνα έχει επίσης επιπτώσεις στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στη μητρική υγεία”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark McGovern, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του επιπολασμού της μητρικής κατάθλιψης θα πρέπει να θεωρούνται όχι μόνο ως παρεμβάσεις που προάγουν την υγεία του πληθυσμού αλλά και ως παρεμβάσεις που αυξάνουν την οικονομική ευημερία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστρέφοντας στην άσκηση μετά τη γέννα

Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Μειώνονται τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης όσο διαρκεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός όπλο ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

8 στους 10 αντιμετωπίζουν το άγχος της πανδημίας στη φύση

Καναδάς κορωνοϊός: Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν με ασφάλεια με άλλους ή να βγουν έξω για λίγο φως από τον ήλιο και μια βόλτα, πεζοπορία, τρέξιμο ή βόλτα με ποδήλατο για ένα διάλειμμα από την αυξημένη τηλεργασία και τον χρόνο οθόνης.