Ψυχική Υγεία

Ελπίδα: Φέρνει ευτυχία, χτίζει ανθεκτικότητα και δίνει νόημα στη ζωή

Ελπίδα: Φέρνει ευτυχία, χτίζει ανθεκτικότητα και δίνει νόημα στη ζωή

Ελπίδα: Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για να ελπίζεις: να έχεις μια επιθυμία για κάτι που είναι πολύτιμο και η πεποίθηση ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτή η επιθυμία, ακόμη και όταν φαίνεται αβέβαιη.

Τι είναι η ελπίδα; Στην απλούστερη μορφή της, η ελπίδα αφορά το μέλλον. Υπάρχουν δυο απαραίτητα στοιχεία για να ελπίζεις: να έχεις μια επιθυμία για κάτι που είναι πολύτιμο και η πεποίθηση ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτή η επιθυμία, ακόμη και όταν φαίνεται αβέβαιη. Τότε πρέπει να εμπιστευόμαστε ότι έχουμε τους πόρους, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, για να επιτύχουμε αυτή τη σημαντική επιθυμία, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε οπισθοδρομήσεις στην πορεία.

Για παράδειγμα, μπορεί να ελπίζω ότι θα αποσυρθώ σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη για να ακολουθήσω το χόμπι μου τη ζωγραφική (επιθυμία) και πιστεύω ότι είναι δυνατό, αν και θα πρέπει να προγραμματίσω προσεκτικά (εμπιστοσύνη στους εσωτερικούς πόρους). Πιστεύω επίσης ότι θα εγκατασταθώ στην κοινότητα και θα κάνω φίλους που μοιράζονται το ενδιαφέρον μου για τη ζωγραφική (εμπιστοσύνη σε εξωτερικούς πόρους), παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή.

Όταν ελπίζουμε, έχουμε ένα όραμα φανταστικού μέλλοντος και προβλέπουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο, επιλέγουμε να εστιάζουμε σε πιθανά καλά πράγματα που μπορεί να συμβούν, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα. Η ελπίδα έχει πολλές περαιτέρω διαστάσεις. Περιλαμβάνει τις σκέψεις μας, γιατί αξιολογούμε το μέλλον και την πιθανότητα να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε. Στη διαδικασία λαμβάνουμε πληροφορίες και τις χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Η ελπίδα είναι επίσης να βιώνεις θετικά συναισθήματα. Μπορεί περαιτέρω να είναι μια κινητήρια δύναμη, που μας ωθεί μπροστά.

Η ελπίδα μπορεί να έχει ένα ισχυρό πνευματικό στοιχείο — πολλές, αν όχι οι περισσότερες, πίστεις δίνουν σημασία στην εμπιστοσύνη σε μια ανώτερη δύναμη ότι μπορούν να επιτευχθούν πολύτιμα αποτελέσματα. Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να διατηρήσει την ελπίδα σε δύσκολες στιγμές. Η ελπίδα έχει επίσης μια κοινωνική διάσταση, με την έννοια ότι οι άνθρωποι μπορεί να μοιράζονται ελπίδες και να έχουν ελπίδες για τους άλλους. Η αίσθηση της ελπίδας μας μπορεί να επηρεαστεί περαιτέρω από το περιβάλλον μας και από το πώς οι άλλοι ορίζουν τι είναι δυνατό και επιθυμητό στο μέλλον. Αυτή η πτυχή της ελπίδας είναι σημαντική όταν εξετάζουμε τις προσδοκίες μας για το εθνικό και διεθνές μέλλον.

Συνολικά, η ελπίδα είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο φαινόμενο, μελετημένο από διάφορους κλάδους, για παράδειγμα, φιλοσοφία, θεολογία, ψυχολογία, κοινωνιολογία και οικονομία. Τον τελευταίο καιρό, ενσωματώνουμε όλο και περισσότερο γνώσεις από όλα αυτά τα πεδία για να κατανοήσουμε το περίπλοκο φαινόμενο της ελπίδας. Μελετώντας την ελπίδα, έχει μετρηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Οι περισσότερες ψυχολογικές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υπάρχοντα ερωτηματολόγια στον κλάδο.

Πώς η ελπίδα επηρεάζει τη ζωή μας

Το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για το μέλλον μας επηρεάζει στο παρόν. Συνολικά, η ελπίδα είναι ευεργετική για την ευημερία μας. Η ελπίδα μας ενθαρρύνει να επιμείνουμε, παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίζουμε αναποδιές. Τα αισιόδοξα άτομα είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίζουν τις δυσκολίες ως προκλήσεις, παρά ως απειλές. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να βιώνουν οπισθοδρομήσεις ως λιγότερο αγχωτικές και κουραστικές. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η ελπίδα σχετίζεται αρνητικά με την κατάθλιψη και το άγχος.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα ελπίδας θα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Η ελπίδα έχει συνδεθεί με πολλά άλλα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων ψυχολογικής ευεξίας, ικανοποίησης από τη ζωή, ευτυχίας και νοήματος στη ζωή. Η σημασία της ελπίδας ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα ελπίδας ήταν λιγότερο πιθανό να βιώσουν υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και άγχους.

Η έρευνα στην οποία συμμετέχω, το International Hope Barometer Project, διερεύνησε την ελπίδα, την αντιμετώπιση, το άγχος, την ευημερία και την προσωπική ανάπτυξη μεταξύ συμμετεχόντων από 11 χώρες κατά τα έτη πανδημίας του 2020 και του 2021. Οι περισσότεροι ανέφεραν μέτρια έως υψηλά επίπεδα ελπίδας, αν και την ίδια στιγμή βίωσαν μέτρια επίπεδα αντιληπτού στρες, που χαρακτηρίζονται από αισθήματα απρόβλεπτου, εκτός ελέγχου και υπερφόρτωσης. Η ελπίδα και η ευημερία σχετίζονταν πρωτίστως με τη δυνατότητα να αναπλαισιώνουμε αρνητικά γεγονότα με θετικό τρόπο, να αποδεχόμαστε και να αντιμετωπίζουμε ενεργά τις καθημερινές προκλήσεις και να βρίσκουμε ανακούφιση και παρηγοριά στη θρησκευτική πίστη και πρακτική.

Μαθαίνοντας να καλλιεργούμε την ελπίδα

Η ελπίδα μπορεί να ενισχυθεί και να ενισχυθεί σε κάποιο βαθμό. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονταν στο πώς μπορεί να προωθηθεί η ελπίδα σε ψυχοθεραπευτικά και ιατρικά περιβάλλοντα. Σε αυτά τα πλαίσια έχουν αναπτυχθεί αρκετές παρεμβάσεις εστιασμένες στην ελπίδα, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Σε γενικότερο επίπεδο, έχουν αναπτυχθεί προγράμματα για την ενίσχυση της ελπίδας στους νέους. Το ένα, που αναφέρεται ως Positive Futures, που αναπτύχθηκε στην Ελβετία, στοχεύει να βοηθήσει τους νέους να αναγνωρίσουν και να καλλιεργήσουν θετικά πράγματα, εμπειρίες και συναισθήματα στη ζωή και να καλλιεργήσουν την αυτοεκτίμηση. Στοχεύει περαιτέρω στην ανάπτυξη επιθυμητών μακροπρόθεσμων μελλοντικών σεναρίων και στην προώθηση της ελπίδας μέσω εθελοντικών και ουσιαστικών έργων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θετική σκέψη: Είναι η αισιοδοξία το μυστικό της επιτυχίας;

Πώς να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις και να ζήσετε αισιόδοξα;

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την καρδιακή αναγέννηση

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αυτοαγάπης στη ζωή μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.