Ψυχική Υγεία

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.

Η διανοητική προετοιμασία για τον τοκετό είναι μια ουσιαστική πτυχή της συνολικής εμπειρίας τοκετού. Η καλλιέργεια θετικής νοοτροπίας, η διαχείριση του άγχους και η παραμονή συγκεντρωμένη μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο ομαλή και πιο ενδυναμωτική διαδικασία τοκετού.

Ακολουθούν ορισμένες νοητικές συμβουλές για την προετοιμασία για τον τοκετό:

 • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας:
  Η γνώση ενδυναμώνει. Παρακολουθήστε εκπαιδευτικά μαθήματα τοκετού για να κατανοήσετε τη διαδικασία τοκετού, τα διαφορετικά στάδια τοκετού και τις επιλογές διαχείρισης του πόνου. Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους.
 • Δημιουργήστε ένα σχέδιο γέννησης:
  Περιγράψτε τις προτιμήσεις σας για τον τοκετό και τον τοκετό σε ένα σχέδιο τοκετού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις προτιμήσεις σας για τη διαχείριση του πόνου, τις θέσεις τοκετού και τη φροντίδα μετά τον τοκετό. Συζητήστε το σχέδιό σας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσετε την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της μονάδας τοκετού σας.
 • Εξασκηθείτε στις τεχνικές χαλάρωσης:
  Μάθετε και εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, οπτικοποίηση και επίγνωση. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και να προωθήσουν μια αίσθηση ηρεμίας κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 • Θετικές επιβεβαιώσεις:
  Αναπτύξτε μια λίστα με θετικές επιβεβαιώσεις που σχετίζονται με τον τοκετό. Επαναλάβετε αυτές τις επιβεβαιώσεις στον εαυτό σας τακτικά, ενισχύοντας μια θετική νοοτροπία και χτίζοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα του σώματός σας να γεννήσει.
 • Μείνετε ευέλικτοι:
  Ενώ το να έχετε ένα σχέδιο τοκετού είναι πολύτιμο, είναι σημαντικό να παραμείνετε ευέλικτοι. Ο τοκετός μπορεί να είναι απρόβλεπτος και το να είσαι ανοιχτός σε προσαρμογές με βάση τις περιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.
 • Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης:
  Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ένα υποστηρικτικό δίκτυο, που περιλαμβάνει τον σύντροφό σας, την οικογένεια, τους φίλους και τους επαγγελματίες υγείας. Συζητήστε τους φόβους, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες σας με το σύστημα υποστήριξής σας και στηριχτείτε σε αυτούς για ενθάρρυνση.
 • Εξασκηθείτε στο Mindfulness και στο Διαλογισμό:
  Ενσωματώστε την προσοχή και τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σας. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητά σας να παραμένετε παρόντες, να διαχειρίζεστε το άγχος και να πλοηγείστε πιο ήρεμα στην ένταση του τοκετού.
 • Οραματιστείτε ένα θετικό αποτέλεσμα:
  Κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε μια θετική εμπειρία τοκετού. Φανταστείτε τον εαυτό σας να χειρίζεται τις συσπάσεις με δύναμη και οραματιστείτε τη στιγμή που θα συναντήσετε το μωρό σας. Η θετική οπτικοποίηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη νοοτροπία σας.
 • Μείνετε ενημερωμένοι αλλά περιορίστε την έκθεση:
  Αν και είναι σημαντικό να παραμένετε ενημερωμένοι, περιορίστε την έκθεση σε αρνητικές ιστορίες γεννήσεων ή τραυματικές εμπειρίες. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικές ιστορίες και πόρους που ανεβάζουν και εμπνέουν εμπιστοσύνη.
 • Επικοινωνήστε με την Ομάδα Υγείας σας:
  Καθιερώστε ανοιχτή επικοινωνία με την ομάδα υγείας σας. Συζητήστε τυχόν ανησυχίες, κάντε ερωτήσεις και συμμετάσχετε ενεργά στην εμπειρία του τοκετού σας. Το να αισθάνεσαι ότι ακούς και κατανοείς μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση ελέγχου.
 • Σκεφτείτε να προσλάβετε μια μαία:
  Μια μαία μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη, καθοδήγηση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η παρουσία τους μπορεί να είναι καθησυχαστική και να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο τον έλεγχο της εμπειρίας του τοκετού σας.
 • Ασκηθείτε στην Αυτοφροντίδα:
  Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά, χαλάρωση και άνεση. Η φροντίδα της ψυχικής σας ευεξίας συμβάλλει σε μια θετική νοοτροπία καθώς πλησιάζετε τον τοκετό.

Να θυμάστε ότι κάθε εμπειρία τοκετού είναι μοναδική και είναι εντάξει να έχετε μια σειρά από συναισθήματα. Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Τρόποι για να προστατέψετε το δέρμα σας στην εγκυμοσύνη

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Νέα έρευνα δείχνει ότι το κυτταρικό στρες στον πλακούντα μπορεί να είναι πιθανή αιτία προεκλαμψίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.