Ψυχική Υγεία

Εγκέφαλος: Εγκεφαλικός δείκτης υποδεικνύει μελλοντικό κίνδυνο αυτοκτονίας

Εγκέφαλος: Εγκεφαλικός δείκτης υποδεικνύει μελλοντικό κίνδυνο αυτοκτονίας

Ο προσδιορισμός μέτρων που δεν απαιτούν αυτοαποκάλυψη αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε άτομα που παραβλέπονται και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν στους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που διέπουν τις αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές", δήλωσε η Jagger-Rickels.

Εγκέφαλος: Ο εντοπισμός των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας είναι κρίσιμος για την εφαρμογή σωτήριων παρεμβάσεων και θεραπειών. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο και μόνο μέτριες βελτιώσεις έχουν γίνει στον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου τα τελευταία 50 χρόνια. Ένας νέος τρόπος για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου αυτοκτονίας είναι η διερεύνηση και ο εντοπισμός εγκεφαλικών δεικτών Οι ερευνητές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Βοστώνης VA και του Πανεπιστημίου τοης Βοστώνης BU διαπίστωσαν ότι η λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ των δικτύων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον γνωστικό έλεγχο και την αυτοαναφορική επεξεργασία της σκέψης, διέφερε μεταξύ των βετεράνων με ιστορικό απόπειρας αυτοκτονίας -ακόμη και πριν προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους- σε σύγκριση με εκείνους που είχαν παρόμοια επίπεδα ψυχιατρικών συμπτωμάτων, αλλά χωρίς ιστορικό αυτοκτονίας.

“Η μελέτη μάς παρέχει ενδείξεις ότι αυτός ο δείκτης συνδεσιμότητας του εγκεφάλου μπορεί να είναι αναγνωρίσιμος πριν από μια απόπειρα αυτοκτονίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό όσων διατρέχουν κίνδυνο αυτοκτονίας. Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε νέες θεραπείες που στοχεύουν σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου και τις υποκείμενες λειτουργίες τους”, εξήγησε η αντίστοιχη συγγραφέας Audreyana Jagger-Rickels, Ph.D., επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες PTSD στο Σύστημα υγειονομικής περίθαλψης VA της Βοστώνης (VA Boston Healthcare System) και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αυτή περιελάμβαναν βετεράνους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαχρονική μελέτη στο Κέντρο Μεταφραστικής Έρευνας για τις Τραυματικές Εγκεφαλικές Κακώσεις και Διαταραχές Στρες (TRACTS) του VA Boston, η οποία μετρά την εγκεφαλική, γνωστική, σωματική και ψυχολογική υγεία. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι βετεράνοι ολοκλήρωσαν μια λειτουργική μαγνητική τομογραφία “ηρεμίας”, η οποία μετρά την εγγενή επικοινωνία μεταξύ των περιοχών και των δικτύων του εγκεφάλου. Από αυτό το σύνολο δεδομένων, εντόπισαν μια ομάδα βετεράνων που ανέφεραν απόπειρα αυτοκτονίας σε μια αξιολόγηση παρακολούθησης ενός έως δύο ετών, αλλά οι οποίοι δεν ανέφεραν απόπειρα αυτοκτονίας σε καμία από τις προηγούμενες αξιολογήσεις τους. Στη συνέχεια, εντόπισαν μια άλλη ομάδα που είχε ισοδύναμα συμπτώματα κατάθλιψης και διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), αλλά δεν ανέφερε απόπειρα αυτοκτονίας. Η ύπαρξη αυτής της ομάδας σύγκρισης επέτρεψε στους ερευνητές να απομονώσουν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις απόπειρες αυτοκτονίας, αντί άλλων παραγόντων όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες PTSD και η κατάθλιψη. Στη συνέχεια, εξέτασαν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου στην ομάδα της απόπειρας αυτοκτονίας πριν και μετά την απόπειρα αυτοκτονίας και τους συνέκριναν με την αντίστοιχη ομάδα ελέγχου.

Αυτή η σύγκριση αποκάλυψε ότι η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου μεταξύ των δικτύων γνωστικού ελέγχου και αυτοαναφορικής επεξεργασίας ήταν απορρυθμισμένη στην ομάδα της απόπειρας αυτοκτονίας. Κρίσιμο είναι ότι αυτή η υπογραφή της εγκεφαλικής συνδεσιμότητας του κινδύνου αυτοκτονίας ήταν παρούσα τόσο πριν όσο και μετά την απόπειρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός ο εγκεφαλικός δείκτης μπορεί να αποτελεί έναν νέο παράγοντα κινδύνου ειδικά για την αυτοκτονία. Μία από τις προκλήσεις στην αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας είναι ότι βασίζεται κυρίως στη μέθοδο της αυτοαναφοράς. “Ως αποτέλεσμα, οι παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας περιορίζονται σε άτομα που αισθάνονται αρκετά άνετα για να αποκαλύψουν (αυτοαναφέρουν) αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές. Ο προσδιορισμός μέτρων που δεν απαιτούν αυτοαποκάλυψη αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε άτομα που παραβλέπονται και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν στους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που διέπουν τις αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές”, δήλωσε η Jagger-Rickels. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η συνδεσιμότητα της δεξιάς αμυγδαλής, μιας περιοχής του εγκεφάλου που είναι σημαντική για την εκμάθηση του φόβου και το τραύμα, διέφερε μεταξύ της ομάδας των αποπειρών αυτοκτονίας και της αντίστοιχης ομάδας ελέγχου, αλλά μόνο μετά την αναφορά μιας απόπειρας αυτοκτονίας. “Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν εγκεφαλικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, οι οποίες θα μπορούσαν να σχετίζονται με τους στρεσογόνους παράγοντες που περιβάλλουν μια απόπειρα αυτοκτονίας ή να οφείλονται στο ίδιο το τραύμα της απόπειρας αυτοκτονίας. Αυτό θα έδειχνε ότι οι ίδιες οι απόπειρες αυτοκτονίας επηρεάζουν τον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον μελλοντικό κίνδυνο αυτοκτονίας”, πρόσθεσε. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται online στo Περιοδικό Συναισθηματικών Διαταραχών (Journal of Affective Disorders).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι διαμορφώνει την εμπειρία του πόνου αργότερα στη ζωή;

Περισσότεροι νέοι πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας

Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν σε 10 χρόνια

Αυξάνονται οι αυτοκτονικές τάσεις στα κορίτσια

Προβλήματα με συντρόφους σε 1 στις 5 αυτοκτονίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).