Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Έφηβοι: Μελέτη εξηγεί γιατί η φωνή της μαμάς χάνει την “πρωτοκαθεδρία” της

Έφηβοι: Μελέτη εξηγεί γιατί η φωνή της μαμάς χάνει την “πρωτοκαθεδρία” της

Έφηβοι: Η φωνή της μαμάς μπορεί να ηχεί ως μουσική στα αυτιά ενός μικρού παιδιού, αλλά ο εγκέφαλος των εφήβων προτιμά να αλλάξει σταθμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Προηγούμενη έρευνα με τη χρήση απεικόνισης εγκεφάλου έχει αποκαλύψει πόσο σημαντική είναι η φωνή της μητέρας για τα μικρότερα παιδιά: Ο ήχος διεγείρει όχι μόνο μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακοή, αλλά και κυκλώματα που εμπλέκονται στα συναισθήματα και την «ανταμοιβή». Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου στο Journal of Neuroscience, δείχνει ότι τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν γύρω στα 13. Σε εκείνο το σημείο, οι φωνητικές προτιμήσεις του εγκεφάλου αλλάζουν, αφήνοντας πίσω τη φωνή της μαμάς υπέρ των άγνωστων φωνών.

Τα ευρήματα προσφέρουν μια πραγματική «εγκεφαλική βάση» για αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Abrams. «Οι περισσότεροι γονείς μπορούν να σας πουν πώς οι έφηβοί τους αρχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους σε συνομηλίκους και νέους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε ο Abrams, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια. «Αυτό που είναι νέο εδώ είναι αυτή η κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη του 2016 από την ομάδα του Στάνφορντ που δείχνει ότι σε αντίθεση με τις φωνές των αγνώστων, ο ήχος της φωνής της μαμάς «φωτίζει» τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο ενός μικρότερου παιδιού. Αυτό είναι λογικό, είπε ο Abrams, καθώς οι γονείς είναι το κέντρο του κόσμου του παιδιού – η κύρια πηγή μάθησής τους, η οποία περιλαμβάνει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Αλλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είπε, τα παιδιά πρέπει να επεκτείνουν τον κοινωνικό τους κόσμο, να προετοιμαστούν για ανεξαρτησία και τελικά να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις. Στη νέα μελέτη, η οποία περιελάμβανε 46 παιδιά, ηλικίας 7 έως 16 ετών, που υποβλήθηκαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ενώ άκουγαν ηχογραφήσεις είτε της φωνής της μητέρας τους είτε άγνωστων γυναικείων φωνών.

Αποδείχθηκε ότι οι έφηβοι συμπεριφέρονταν σαφώς διαφορετικά από τα μικρότερα παιδιά. Τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους φωτίστηκαν περισσότερο ως απόκριση στις άγνωστες φωνές έναντι της φωνής της μαμάς – όπως και μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός, που δίνει αξία στις κοινωνικές πληροφορίες. Το ερώτημα είναι, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο συμβαίνουν πρώτα ή ο εγκέφαλος προσαρμόζεται ως απάντηση στους αυξανόμενους κοινωνικούς κύκλους των παιδιών καθώς μεγαλώνουν;

Είναι πιθανό ο εγκέφαλος να είναι «προγραμματισμένος» να έχει αυτήν την εξέλιξη, είπε ο Moriah Thomason, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων στο NYU Langone Health, στη Νέα Υόρκη. «Η εφηβεία είναι μια περίοδος που προετοιμαζόμαστε να αφήσουμε τη φωλιά της μαμάς και να γίνουμε ενήλικες», είπε ο Thomason, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αν δεν υπήρχε κάποια ποσότητα βιολογικού προγραμματισμού, αυτό θα ήταν δυσπροσαρμοστικό», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς εξελίχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αξιοποιήσει την αφηρημένη σκέψη;

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εφηβικές σχέσεις;

Η χρήση των social media συνδέεται με λιγότερη ευημερία για ορισμένους εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon